Kabinet schenkt Soedan 150 miljoen euro

De vriendjes van de VVD en de PvdA hebben samen afgesproken om Soedan 150 miljoen eurootjes aan schuld kwijt te schelden. Hiermee geven de regeringspartijen impliciet aan geen enkel probleem met het binnenlandse beleid dat de regering van Soedan voert te hebben.

In 2011 kwam een einde aan een slopend conflict in het Afrikaanse land. Bijna tien jaar lang was het land strijdtoneel tussen het onderdrukte Afrikaanse deel van de bevolking en de overheersende voormalig slavendrijvers van Arabische afkomst. In deze periode werd genocide gepleegd op de eerste groep. De huidige president van Soedan, Omar Al-Bashir wordt hiervoor verantwoordelijk gehouden en de in 2008 kondigde het Internationale strafhof nog aan om de luitenant-generaal hiervoor te gaan vervolgen. Zover kwam het niet, Soedan erkent het hof niet en weigerde hun oogappel uit te leveren.

In het conflict zijn naar schatting 300.000 doden te betreuren en nog altijd wonen miljoenen Soedanezen in vluchtelingenkampen. Soedanese  autoriteiten weigeren tot nu toe om hulporganisaties toe te laten in deze kampen. Stammen die met de regering samenwerken mogen legitiem slaven houden en er zijn bijna continu militaire conflicten met Zuid-Soedan, een onafhankelijk land sinds de burgeroorlog.

De VVD en PvdA vinden dit allemaal geen enkel probleem en schenken een land dat vrolijk zijn eigen burgers uitmoordt 150 miljoen euro 'schuldhulp'.

Eerder vertelde minister Lilianne Ploumen nog voi trots dat zij 25.000 euro uit Tanzania gaat terugvorderen.  Het astronomische bedrag dat geschonken wordt aan een van genocide verdachte werd aanvankelijk niet in de kamer gemeld.