Drie coffeeshops Maastricht blijven dicht

Drie Maastrichtse coffeeshops die door de gemeente tijdelijk werden gesloten, blijven uit zichzelf dicht tot een uitspraak van de Raad van State in maart. Coffeeshop Smokey had donderdag de deuren weer mogen openen na een sluiting van een halfjaar, maar wacht de uitspraak af, zegt voorzitter Marc Josemans van de Vereniging Officiële Coffeeshops Maastricht (VOCM). Elf andere coffeeshops zijn wel open.

Twee coffeeshops, waaronder die van Josemans, mochten drie maanden geleden al open maar bleven ook dicht. De twee werden gesloten omdat ze wiet aan buitenlanders verkochten. Om drugstoerisme tegen te gaan mogen coffeeshops in Maastricht dat niet meer. De coffeeshops onder aanvoering van Josemans stelden dat dit neerkwam op discriminatie en spanden een zaak aan bij de Raad van State, die in maart een oordeel velt.

De coffeeshop die donderdag weer open zou mogen werd voor een halfjaar gesloten omdat bij een controle bleek dat er een minderjarige binnen was. Volgens Josemans ging het om een 17-jarige die zich had geïdentificeerd met een identiteitsbewijs van zijn broer. "Ze hadden hem moeten aanpakken voor fraude en niet de coffeeshop."

De coffeeshops verkochten vorig jaar uit verzet tegen het beleid van burgemeester Onno Hoes al wiet aan buitenlanders. Hoes besloot de coffeeshops te sluiten, maar werd later teruggefloten door de rechter omdat hij het besluit niet goed had gemotiveerd. De coffeeshops verkochten opnieuw wiet aan buitenlanders en werden weer gesloten.

Hoewel nog elf coffeeshops open zijn, stelt Josemans dat de drugshandel op straat hand over hand toeneemt. "De politie controleert bij de uitgangen van de coffeeshops en laat bezoekers hun net gekochte waren inleveren. Ook worden hun namen opgeschreven. Geen wonder dat ze dan liever naar een straatdealer gaan." De politie zou te weinig doen om die aan te pakken. "Als je bij mij voor de deur een A4-tje met uitleg over de sluiting probeert te lezen, ben je al door twee dealers aangesproken voordat je het uit hebt."