Aantal hiv-infecties Europa gestegen

Het aantal mensen dat in de Europese regio met hiv is geïnfecteerd, is in 2012 met acht procent toegenomen ten opzichte van 2011. In 2012 raakten meer dan 131.000 mensen geïnfecteerd met het virus dat aids kan veroorzaken. Dat hebben het Europese Centrum voor Ziektebestrijding en -beheersing en het Europese kantoor van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gezegd.

De Europese regio van de WHO omvat 53 landen, waaronder Rusland, Kazachstan en Kirgizië, met in totaal negenhonderd miljoen inwoners, van wie ongeveer 508 miljoen in de Europese Unie en de Europese Economische Ruimte wonen. De toename van het aantal gevallen van hiv vond vooral plaats in landen in het oosten van Europa en in Centraal-Azië.

Het aantal aidsgevallen nam in de Europese Unie en de EER met 48 procent af, terwijl in het oostelijke deel van de regio het aantal mensen bij wie tussen 2006 en 2012 aids werd geconstateerd met 113 procent toenam.

"Hoewel de hiv-epidemie in Europa nog niet ten einde is, is ons doel om de verspreiding van hiv tegen te gaan en voor 2015 tot stilstand te brengen in veel landen nog altijd haalbaar", zei Zsuzsanna Jakab, directeur van het Europese kantoor van de WHO.