Microsoft waagt nieuwe poging met tablets

Microsoft onderneemt vanaf dinsdag met nieuwe Surface-tablets een nieuwe poging om een voet tussen de deur te krijgen in de markt voor tablets. Het bedrijf komt in de komende twee maanden met meerdere versies van de Surface Pro 2 en Surface 2. De verbeterde tablets moeten de flop van de eerste in de reeks doen vergeten.

Microsoft had tot en met juni 853 miljoen dollar omgezet met de verkoop van zijn Surface-tablets. Er was echter ruim het dubbele geïnvesteerd in de productie en de marketing van de Surface en Surface NT en het besturingssysteem Windows 8. Hoeveel Surface-tablets verkocht zijn, is nooit bekendgemaakt.

Volgens schattingen van onderzoeksbureau IDC hadden Windows-tablets in het tweede kwartaal een marktaandeel van van 4,5 procent. Het zijn echter de tablets van fabrikanten als Lenovo en Acer, die gebruikmaken van het Windows-besturingssysteem, die goed verkopen. Microsoft heeft naar schatting van het bureau een aandeel rond de vijftien procent van alle Windows-tablets.

Alle nieuwe Surface-tablets draaien op Windows 8.1. De Surface Pro 2 beschikt over een Intel i5-processor en afhankelijk van de versie over vier of acht gigabyte werkgeheugen. De Surface 2 is met de Nvidia Tegra 4-processor en twee gigabyte werkgeheugen beduidend minder krachtig.

De Surface Pro 2 met 128 gigabyte opslaggeheugen en vier gigabyte werkgeheugen ligt dinsdag in de winkel voor 989 euro. De versie met 512 gigabyte opslaggeheugen en acht gigabyte werkheugen moet 1789 euro kosten. De andere versies, met 64 gigabyte en 256 gigabyte opslaggeheugen, zijn vanaf 15 december verkrijgbaar.

De Surface 2, die beschikt over twee gigabyte werkgeheugen, is vanaf volgende week dinsdag verkrijgbaar. Het gaat om de kleinste versie met 32 gigabyte opslaggeheugen voor 439 euro. De versie met de dubbele hoeveelheid werkgeheugen wordt 15 december verwacht voor honderd euro extra.


Microsoft waagt nieuwe poging met tablets