Microsoft test eigen on-demand gamedienst

Microsoft overweegt spellen naar telefoons, tablets en pc's te streamen. Het bedrijf heeft volgens techweblog The Verge een testversie van de dienst getoond aan het eigen personeel. Het schietspel Halo 4, dat oorspronkelijk verscheen voor de Xbox 360, werd via de dienst doorgestuurd naar een telefoon en een oude pc.

Voor de demonstratie gebruikte Microsoft naar verluidt een Nokia Lumia 520. Om het schietspel te besturen had het Amerikaanse bedrijf een Xbox-controller aangesloten op de telefoon. De vertraging tussen de input van de controller en het getoonde beeld op de telefoon bedroeg volgens het weblog 45 milliseconden. Dat is vergelijkbaar met de vertraging wanneer een spel, bijvoorbeeld Call of Duty, online wordt gespeeld.

Met deze nog naamloze dienst zou Microsoft spellen voor de Xbox 360 aan kunnen bieden via de Xbox One. Dat is op dit moment niet mogelijk omdat de twee spelcomputers met compleet andere processoren gemaakt zijn. Het Amerikaanse techbedrijf heeft zijn wens om clouddiensten aan te bieden voor de Xbox One nooit onder stoelen of banken geschoven.

De dienst van Microsoft lijkt op Gaikai van Sony. Via Gaikai wordt het volgend jaar mogelijk playstation-spellen on-demand te spelen op de PlayStation 3 of PlayStation 4. Sony-topman Shuhei Yoshida heeft de ambitie uitgesproken om PlayStation-spellen ook te streamen naar apparaten van andere fabrikanten.

Sony hoopt volgend jaar te beginnen met het streamen van games naar zowel de PlayStation 3 als de PlayStation 4. De clouddienst van Microsoft is nog niet officieel aangekondigd.


Microsoft test eigen on-demand gamedienst (Foto: Novum)