'Spelcomputers nooit meer krachtiger dan pc'

Spelcomputers zullen nooit meer beschikken over meer rekenkracht dan de beste pc's van dat moment. Volgens topman Tony Tamasi van chipfabrikant Nvidia zijn dat vervlogen tijden. "Het maximale wat spelcomputerfabrikanten kunnen produceren is net zo krachtig als de beste pc", zei de topman tegen het tijdschrift PC Gameplay.

Bedrijven als Microsoft en Sony hebben het geld niet om miljarden te investeren in onderzoek naar processoren en grafische chips. Chipfabrikanten als AMD en Nvidia kunnen dat volgens Tomasi wel. "Maar alleen omdat wij jaar in jaar uit miljoenen chips verkopen", meent de topman.

Tien jaar geleden was de PlayStation 2 nog krachtiger dan de pc's van dat moment. Grafische processoren waren minder complex waardoor Sony zelf onderzoek kon doen. Volgens Tamasi is de techniek zo veel complexer geworden dat het voor Sony, Microsoft en Nintendo niet langer de moeite waard is om zelf onderzoek te doen.

Dit najaar liggen twee nieuwe spelcomputers in de winkel. De Xbox One en de PlayStation 4 zouden volgens analyses van techwebsite Digital Foundry vergelijkbaar zijn met pc's die vorig jaar op de markt kwamen.


'Spelcomputers nooit meer krachtiger dan pc'