FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 21 oktober 2013

Aantal grote schietpartijen VS verdrievoudigd

Het aantal grootschalige schietpartijen in de Verenigde Staten is de afgelopen jaren verdrievoudigd. Dat heeft de Amerikaanse minister van justitie Eric Holder maandag gezegd.

Tussen 2000 en 2008 vonden er elk jaar gemiddeld vijf grote schietpartijen plaats. Sindsdien is dat aantal echter verdrievoudigd, aldus Holder. Voor 2013 staat de teller vooralsnog op twaalf.

Het aantal slachtoffers is ook gestegen, maar niet drastisch als het aantal schietpartijen. Volgens cijfers van het ministerie van justitie kostten massale schietpartijen tussen 2009 en 2012 aan 207 mensen het leven. Tussen 2000 en 2008 kwamen 145 mensen om.

Lennon: "Ajax gaat ons in de problemen brengen"

Celtic FC neemt het dinsdagavond op tegen Ajax in de groepsfase van de Champions League. Voor de Schotten is het nu al een cruciaal duel in de strijd om overwintering.

"Het wordt een lastig duel, maar we zijn er klaar voor", zegt trainer Neil Lennon op de persconferentie in aanloop naar het Europese duel met Ajax. "We weten wat er op het spel staat. Dat we voor eigen publiek spelen, maakt ons licht favoriet."

Het verschil tussen beide teams op de ranglijstis niet groot. Ajax wist slechts één punt te pakken tegen AC Milan (1-1) en de Schotten wisten nog geen resultaat te boeken in Europees verband. Volgens Lennon is winnen geen noodzaak, maar mogen zijn mannen absoluut niet verliezen.

"Als we winnen, dan verschaffen we onszelf een hele goede uitgangspositie in de groep. Een verlies tegen Ajax zou een einde maken aan onze aspiraties om te overwinteren in de Champions League."

Giorgios Samaras is een van de steunpilaren bij Celtic. De boomlange aanvaller gelooft in een goed resultaat, maar dan moeten zijn teamgenoten en hij wel geconcentreerd blijven.

"Het is een cruciaal duel, maar we blijven er rustig onder", zegt de Griekse spits. "We spelen thuis en zullen gewoon ons eigen spel spelen. We zullen er alles aan doen om een overwinning binnen te halen."

Volgens Samaras verloor Celtic van AC Milan en FC Barcelona door kleine fouten. "Soms maken details een groot verschil in een wedstrijd. We hebben fouten gemaakt die ons de kop hebben gekost tegen Milan en Barcelona. We moeten gefocust blijven."

Toro Rosso kiest Kvyat als opvolger van Ricciardo

Daniil Kvyat zal komend seizoen voor het Formule 1-team Toro Rosso gaan racen. De 19-jarige Rus uit het opleidingsprogramma van Red Bull wordt de vervanger van Daniel Ricciardo die na dit jaar de overstap naar de hoofdmacht zal gaan maken.

Kvyat kwam dit jaar uit in de GP3 Series en leek in eerste instantie niet de eerste keuze te zijn. De verwachting was dat Antonio Felix da Costa de plaats van Ricciardo in zou nemen, maar de Rus krijgt nu de voorkeur boven de Portugees. Er wordt geroepen dat de keuze voor Kvyat op financiële motieven gebaseerd is, maar Toro Rosso's teambaas Franz Tost benadrukt dat de prestaties van de Rus wel degelijk de doorslag hebben gegeven.

Tost: "Daniil is een zeer getalenteerde coureur, iets wat wel blijkt uit zijn resultaten in de opstapklasses. Hij is een succesvol karter geweest en in 2012 pakte hij de Formule Renault 2.0 titel met zeven overwinningen. Dit jaar nam hij deel aan zes ronden in het FIA Europese Formule 3-kampioenschap, waarbij hij een zege boekte en vijf podiumplaatsen en vijf polepositions pakte. Daarnaast kan hij de titel in de GP3 nog grijpen, omdat hij slechts zeven punten achter de leider staat."

"Hij maakte indruk tijdens de Young Driver Test op Silverstone door goed te presteren en goede technische feedback te geven. Dit laat zien dat hij over de basiskwaliteiten beschikt van waaruit hij door kan groeien. Daniil kan ervan verzekerd zijn dat wij al onze kennis over het trainen van talenten aanwenden om hem de best mogelijke start in de Formule 1 te geven."

"Sneijder op weg om topniveau weer te halen"

Galatasaray-trainer Roberto Mancini is vol lof over Wesley Sneijder. De Oranje-international wordt door de Italiaanse coach bestempeld als 'beslissende speler'. De kleine spelmaker hielp Galatasaray dit weekend met twee doelpunten aan een zege op Karabükspor (2-1).

"Wesley heeft weer eens bewezen dat hij net als Didier Drogba een beslissende speler voor ons team is", zei Mancini tegenover diverse Turkse media. De 29-jarige middenvelder doet het goed onder zijn nieuwe trainer. Toen Fatih Terim nog op de trainersstoel zat, scoorde Sneijder slechts eenmaal in acht duels. Met Mancini in de dug-out is de controleur al goed voor drie treffers in vier wedstrijden.

"Hij is hard op weg om zijn topniveau weer te halen. Ik ben zeer tevreden over zijn trainingsarbeid en inzet", aldus de oefenmeester van de Turkse club. Woensdagavond komt Kopenhagen op bezoek in Turkije voor een duel in de groepsfase van de Champions League.

Dode inbreker gevonden

De politie heeft maandagavond in Haarlem het lichaam gevonden van een 19-jarige man die sinds vorige week maandag werd vermist. De Haarlemmer werd gevonden in het water, waar hij vorige week in was gesprongen op de vlucht voor de politie na een inbraak.

De politie hield vorige week maandagavond een 19-jarige Haarlemmer aan voor een inbraak in een woning aan de Willebrordstraat in de Noord-Hollandse stad. Agenten visten hem uit het water nadat hij voor hen op de vlucht was geslagen. De tweede verdachte werd ondanks een zoektocht niet gevonden, waarop de politie ervan uitging dat hij was ontkomen.

De aangehouden Haarlemmer verklaarde vrijdag pas met wie hij de inbraak had gepleegd. Twee dagen eerder gaf de familie van de jonge man hem als vermist op.

De politie zocht maandag verder op en rond het meer de Mooie Nel, waar de twee in waren gesprongen. Het lichaam van de 19-jarige werd uiteindelijk gevonden in het water van het Spaarne, laat de politie maandagavond weten. Mogelijk is hij onwel geworden in het water.

'Sno gaat contract tekenen bij RKC'

Evander Sno traint sinds vorige week mee bij de club van trainer Erwin Koeman en is momenteel in verre onderhandelingen met de clubleiding van de Brabanders. Brian Berkleef, de zaakwaarnemer van Sno, heeft goede hoop dat het rond gaat komen.

"We zitten in de afrondende fase van de besprekingen. Ik verwacht dat we eruit komen", aldus de belangenbehartiger in gesprek met Voetbal International. RKC wilde de 26-jarige speler afgelopen zomer ook al vastleggen, maar toen besloot Sno om mee te trainen bij FC Twente. Bij de club uit Enschede kwam hij niet in aanmerking voor een contract.

De middenvelder speelde in het seizoen 2011/2012 ook al voor RKC. Toen maakte Sno veel indruk en kwam hij tot 25 optredens voor de Eredivisionist. Het seizoen daarna kwam de geboren Dordrechter uit voor NEC, maar daar ging het een stuk minder en kon hij het niet goed vinden met toenmalig hoofdtrainer Alex Pastoor.

Zlatan: "Portugal is de favoriet"

Zlatan Ibrahimovic kijkt uit naar het tweeluik tegen Portugal, maar de Zweed weet dat zijn ploeg niet de favoriet is in de strijd om een WK-ticket. Zweden had het niet slechter kunnen treffen tijdens de loting in Zürich. De mogelijke tegenstanders waren Portugal, Griekenland, Kroatië en Oekraïne.

De Scandinaviers werden gekoppeld aan de - op papier - moeilijke tegenstander. "Portugal is de favoriet", meldt de berelange spits in zijn app Zlatan Unplugged. "Het zullen twee grote wedstrijden worden. We ontmoeten een ploeg met veel sterke spelers. De play-offs zijn eigenlijk twee finales, iets heel anders dan de wedstrijden in de groepsfase."

Op 15 november vindt het heenduel plaats in Portugal. 'Ibra' heeft er alle vertrouwen in dat bondscoach Erik Hamren de juiste keuzes maakt. "Ik denk dat Erik de juiste tactiek zal bedenken. Dat hebben we nodig om zo min mogelijk fouten te maken. Het team dat de meeste fouten maakt, mist het WK", besluit de oud-Ajacied.

FOK!toen: First Blood

Op 22 oktober 1982 verscheen de psychologische actiethriller First Blood van Ted Kotcheff voor het eerst in de Amerikaanse bioscopen. First Blood was gebaseerd op het gelijknamige boek van David Morrell uit 1972 en had Sylvester Stallone in de rol van de Vietnamveteraan John James Rambo, die bij zijn terugkomst in Amerika merkt dat de aanwezigheid van Amerikaanse soldaten in zijn thuisland niet overal meer gewenst is.

First Blood poster

Het boek
First Blood was in 1972 het schrijversdebuut van David Morrell, die als professor Engels les gaf aan de universiteit van Iowa. Voor zijn verhaal liet Morrell zich inspireren door de verhalen die hij te horen kreeg van voormalige studenten die in Vietnam hadden gevochten. Voor de naam van de hoofdfiguur in zijn verhaal liet de schrijver zich inspireren door zijn vrouw die op zekere dag een kistje Rambo appels had gekocht. Daarnaast hadden ook de spannende oorlogsfilms met Audie Murphy invloed op de beginnende schrijver. In hetzelfde jaar als dat het boek was verschenen verkocht Morrell de filmrechten aan Columbia Pictures, die ze op hun beurt weer doorverkocht aan Warner Bros. Drie filmmaatschappijen en achttien scenario's later waren het Andrew G. Vajna en Mario Kassar die besloten om de film te gaan produceren.

First Blood
John James Rambo word geboren op 6 juli 1947 in Bowie, Arizona. Rambo had een normale jeugd, had veel vrienden en ging aan het einde van de zestiger jaren in dienst bij de Green Berets. Na zijn opleiding in Fort Bragg in North Carolina wordt rambo in het najaar van 1969 naar Vietnam gestuurd. In november 1971 wordt Rambo door Noord Vietnamese soldaten gevangengenomen wordt en in een krijgsgevangenenkamp opgesloten. De Amerikaanse soldaat wordt daar ook met enige regelmaat gemarteld. In mei 1972 weet Rambo te ontsnappen en keert terug naar zijn eenheid. Op 17 september 1974 word Rambo eervol ontslagen uit het leger en keert terug naar Amerika. Hij merkt echter al snel dat veel Amerikaanse burgers een hekel hadden gekregen aan veteranen die in Vietnam hadden gevochten. De oorlog in Vietnam mocht dan voorbij zijn, door zijn posttraumatische stressstoornis kon Rambo geen afstand nemen van de gruwelijke nachtmerries.


Rambo: They drew first blood, not me!

First Blood Intro

Het verhaal van de film begint als John Rambo een bezoekje wil brengen aan zijn oude vriend Delmar Berry. Berry blijkt te zijn overleden aan de gevolgen van kanker, veroorzaakt door blootstelling aan Agent Orange in Vietnam. Rambo is nu de laatste overlevende van zijn eenheid uit de oorlog en weet niet goed wat het met deze situatie aanmoet. Als John Rambo bij het stadje Hope in Washington aankomt duurt het niet al te lang voordat de voormalige soldaat, met zijn legerjack en zijn lange haar, de aandacht trekt van de lompe arrogante sheriff Will Teasle (Brian Dennehy). Teasle denkt dat Rambo een armzalige zwerver is en brengt hem naar de rand van de stad met zijn auto.

First Blood 1

Als Teasle vervolgens ziet dat Rambo terug wil keren naar zijn stad besluit hij om de veteraan aan te houden. Aangekomen op het politiebureau wordt Rambo door Art Galt (Jack Starrett) en een tweetal andere agenten getreiterd. Als de mannen dan een poging doen om Rambo te scheren krijgt de Vietnamveteraan flashbacks van de folteringen tijdens de oorlog, mept de agenten neer en gaat er vandoor op een motorfiets. Teasle zet al zijn manschappen in om de voormalige soldaat te pakken te krijgen en geeft daarmee de aftrap voor een dodelijk kat-en-muisspel tussen de ervaren Vietnamveteraan en de niet al te snuggere sterke arm der wet.

Trautman: You want a war you can't win?
Teasle: Are you telling me that 200 men against your boy is a no-win situation for us?
Trautman: You send that many, don't forget one thing.
Teasle: What?
Trautman: Plenty of body bags.

Auw

De productie van de film
Kort nadat het boek in 1972 was verschenen had Columbia Pictures de filmrechten van First Blood gekocht en ook al snel weer doorverkocht aan Warner Bros. Ted Kotcheff kreeg het project aangeboden en had uit een enorme stapel scripts het scenario van Michael Kozoll en William Sackheim gekozen. Warner vond echter dat het nog te kort geleden was dat de Vietnamoorlog was afgelopen en dacht dat de film zodoende toch geen hit zou gaan worden. Pas toen Andrew G. Vajna en Mario Kassar de filmrechten hadden gekocht, kwam ook Kotcheff weer in beeld voor de regie van de film. Kotcheff stuurde het script vervolgens naar Sylvester Stallone, die al na een weekend liet weten beschikbaar te zijn voor deze rolprent.

Sylvester Stallone was niet de eerste acteur die men in gedachten had voor de rol van John J. Rambo. Zo had men de rol ook aangeboden aan Clint Eastwood, Al Pacino, Robert De Niro, Paul Newman, Steve McQueen, Nick Nolte, John Travolta, Dustin Hoffman, Ryan O'Neal, James Garner en Kris Kristofferson, maar geen van deze acteurs had oren naar de rol. Steve McQueen had ook wel interesse in de rol maar de studio vond hem toch te oud voor de rol van een Vietnamveteraan. Ook het zoeken naar de juiste acteur voor de rol van sheriff Teasle had nogal wat voeten in aarde. Zo wezen zowel Gene Hackman als Robert Duvall de rol af.

Mede door het succes van de film Rocky kreeg Stallone de kans om het scenario voor de film te herschrijven en zo het personage van John Rambo een stuk sympathieker te maken. In het boek van Morrell vallen de doden bij bosjes en ook in het script van Kozoll en Sackheim joeg Rambo zestien tegenstanders over de kling. Ook bleef Rambo, in tegenstelling tot in het boek, aan het einde van het verhaal in leven. Er werd wel een alternatief einde gefilmd waarbij Rambo zelfmoord pleegt met het pistool van Trautman, maar na een aantal proefvoorstellingen besloot men dat dit een te deprimerende finale van de spetterende film was.


First Blood was niet zomaar een actiefilm. De film hield de Amerikaanse maatschappij een spiegel voor en liet hen zien hoe schandalig er was omgegaan met mensen die in opdracht van hun land in Vietnam hun leven op het spel hadden gezet. Sheriff Teasle was trouwens een onderscheiden Oorlogsveteraan - let maar eens goed op bij het fragment in het politiebureau. Achter de desk van Teasle zien we onder meer een 'Purple Heart' en een 'Silver Star' ingelijst hangen - en keek zodoende ook vanuit die positie neer op het in zijn ogen ongewassen en ongeschoren stuk tuig dat uit Vietnam was teruggekeerd. Helaas voor Teasle was hij de meeste ervaring uit zijn oorlog alweer vergeten en moest het onderspit delven tegen de jongere veteraan in het gebeuren.

First Blood 2

De ontvangst van First Blood
Toen First Blood vanaf 22 oktober in de bioscopen te zien was de film meteen een groot succes. De film had in het openingsweekend een opbrengst van dik 6,5 miljoen dollar en zou uiteindelijk wereldwijd zo'n 125 miljoen dollar opleveren. Een prima resultaat voor een film die met een budget van 17 miljoen dollar werd gemaakt. In de pers ontving First Blood nogal uiteenlopende reacties. Zo meenden sommige critici elitair te moeten zijn en te moeten melden hoe ongeloofwaardig ze de film wel niet vonden, alsof ze dachten dat de rest van de kijkers niet in de gaten hadden dat ze naar een bioscoopfilm zaten te kijken. Toch waren er ook genoeg journalisten die de film wel wisten te waarderen.

Een veelgelezen commentaar op de film was dat First Blood extreem gewelddadig zou zijn. Dat is curieus aangezien er in de hele film slechts 1 slachtoffer te betreuren valt en in dat geval was het ook nog een enorme hufter die zijn lot verdient had. Sylvester Stallone zou bij de opnames van First Blood ook de nodige verwondingen oplopen. Zo werd Stallone meerdere keren door ratten gebeten, wat hem de nodige tetanusinjecties op zou leveren. Bij het fragment, waarbij we de acteur via een aantal dikke takken van een boom naar beneden zien vallen, brak Stallone één van zijn ribben. Stallone zou later wel zeggen dat het pijnlijk schreeuwen op dat moment een stuk natuurlijker overkwam, er kwam namelijk geen acteren aan te pas.

Daarnaast zou Stallone bij een opname de neus van een stuntman breken. De beste man is later in de film dan ook te herkennen aan het verband om zijn reukorgaan. Ook Brian Dennehy stond erop om zijn eigen stunts te doen. Bij het fragment waarbij hij door het glazen dak van het politiebureau heen valt kneusde de acteur dan ook een aantal ribben.

First Blood 3

Deleted scenes
In 1983 was First Blood op de Canadese televisie te zien. Gelukkig was er iemand zo ontzettend slim om die film op dat moment op video op te nemen, aangezien dit een versie was, waarin we een aantal scènes tegenkwamen die later uit First Blood geknipt zouden worden. Kijk hieronder voor een mooi overzicht van al die fragmenten.

Om het verhaal af te sluiten, de mening van Sylvester Stallone over deze klassieker uit 1982; “I think First Blood is the best action film I’ve ever done.

Stekelenburg maakt rentree bij Fulham

Maarten Stekelenburg maakt maandagavond zijn comeback in het elftal van Fulham. De doelman is terug na een slepende schouderblessure. De Oranje-international is door manager Martin Jol opgenomen in de basisformatie voor de uitwedstrijd tegen Crystal Palace.

Stekelenburg maakt vooralsnog een teleurstellend seizoen door. Na zijn vertrek bij AS Roma veroverde de sluitpost direct een basisplaats in het Londense team. Maar op de eerste speeldag raakte hij geblesseerd aan zijn schouder.

Die wedstrijd was tot nu toe het enige optreden van Stekelenburg in het shirt van de Londenaren. Sindsdien werkte hij aan zijn herstel. Naast Stekelenburg is ook Bryan Ruiz opgenomen in het basisteam van Fulham. De Costa Ricaan heeft een verleden bij FC Twente.

'Feyenoord hoopt Koeman te behouden'

Het contract van Ronald Koeman loopt aan het einde van dit seizoen af bij Feyenoord, maar de Rotterdammers hopen ook volgend seizoen te kunnen beschikken over de oefenmeester. Volgens Feyenoord-watcher Martijn Krabbendam van Voetbal International is de clubleiding erg te spreken over Koeman.

De keuzeheer is echter ook in beeld om de opvolger van Louis van Gaal bij het Nederlands elftal te worden. Van Gaal gaf eerder aan te stoppen na het WK van 2014 en de voetbalbond zou in november van dit jaar al een opvolger willen presenteren. Koeman is nu nog bezig aan zijn derde seizoen bij de Kuipbewoners.

In het eerste seizoen van de hoofdtrainer eindigden de Rotterdammers knap op de tweede plaats. Vorig seizoen werd Feyenoord derde na Ajax en PSV. Dit seizoen begon de Stadionclub met drie nederlagen, maar inmiddels is de ploeg gestegen naar de vijfde plaats op de ranglijst.

[JL] VVV-Venlo rolt Jong Ajax op

VVV-Venlo heeft Jong Ajax maandag een flink pak slaag gegeven. In de Koel werd het 5-1 voor de Limburgers nadat de bezoekers uit Amsterdam al vroeg op 1-0 waren gekomen. In de stand in de Eerste Divisie staat VVV zesde op vijf punten van koploper Dordrecht. Jong Ajax is de nummer vijftien.

De jonge Amsterdammers begonnen nog uitstekend aan de wedstrijd toen Stanislav Lobotka al na zeven minuten de score opende. Die stand bleef lang op de borden staan, maar Leon de Kogel benutte in de 41e minuut een strafschop vanwege hands van Jairo Riedewald. Een minuut later kopte diezelfde De Kogel op aangeven van Randy Wolters de 2-1 binnen.

In de tweede helft werd Wolters helemaal de ster van de wedstrijd. Hij scoorde de 3-1 en de 4-1 op fraaie wijze. In de slotfase maakte invaller Prince Rajcomar de lange terugreis van Jong Ajax nog iets ongemakkelijker: 5-1.

Overlevenden Lampedusa geweerd bij herdenking

Overlevenden van de scheepsramp bij het Italiaanse eiland Lampedusa hebben maandag geprotesteerd omdat ze de herdenking voor de slachtoffers niet mochten bijwonen. Dat meldt de BBC.

Toen duidelijk werd dat ze niet naar de ceremonie op het vasteland mochten gingen de overlevenden, die worden vastgehouden op Lampedusa, over tot een zitprotest. Er werd een groot scherm neergezet waarop ze de herdenking, die werd gehouden in de Siciliaanse kuststad Agrigento, konden volgen. Meer dan 360 mensen kwamen vorige maand om toen hun boot omsloeg, 155 opvarenden overleefden de ramp.

De herdenkingsdienst op Sicilië werd geleid door katholieke, koptische en islamitische geestelijken en werd in heel Italië live uitgezonden. Een aantal hoogwaardigheidsbekleders, onder wie drie ministers, woonden de ceremonie bij. Aan het einde van de dienst werd vicepremier Angelino Alfano uitgejouwd door betogers, die opriepen tot aanpassingen van de wet om illegale migratie tegen te gaan.

Poging vlottrekken visserschip opnieuw mislukt

Het vlottrekken van het bij Petten gestrande vissersschip is ook maandagavond mislukt. De eerste poging van bergingsbedrijf Mammoet om de Belgische kotter los te trekken mislukte zondagavond al.

Even leek er maandagavond beweging in het schip te zitten, maar het vaartuig kantelde alleen en kwam niet los. Rijkswaterstaat en de berger bekijken dinsdag of een nieuwe poging wordt ondernomen om het schip weg te krijgen.

Het vissersschip kwam donderdagochtend in de problemen toen een vissersnet in de schroef terechtkwam en het schip onbestuurbaar werd. Het liep vast op een strekdam, enkele tientallen meters voor de kust.

K3 geschrokken van brandalarm tijdens show

Josje Huisman en haar K3-collega's zijn zaterdagmiddag flink geschrokken door een brandalarm dat tijdens hun concert af ging. De meidengroep verdween even van het podium in de Brabanthallen in Den Bosch, maar hervatte de show nadat duidelijk was dat het loos alarm was.

"Het was eigenlijk gewoon een foutje. Achteraf hoorden we dat er iets stond te stomen", vertelde Huisman maandag in RTL Boulevard. "De mensen dachten in eerste instantie dat het bij de show hoorde, denk ik. Want iedereen bleef een beetje zitten in het begin."

"Iedereen was wel geschrokken, wij zelf ook", aldus de zangeres. "We moesten er wel weer even inkomen."

Afsluiting Nederland-Ruslandjaar gaat door

De afsluiting van het Nederland-Ruslandjaar gaat door en vindt zoals gepland op 9 november plaats in Moskou. Dat hebben premier Mark Rutte en de Russische president Vladimir Poetin maandag afgesproken in een telefoongesprek.

Zowel Poetin als Rutte willen dat het Nederland-Ruslandjaar op een goede manier wordt afgesloten. Beiden vinden dat de recente reeks incidenten goede betrekkingen niet in de weg staan.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn bij de afsluiting van de viering van de betrekkingen tussen Nederland en Rusland, een concert van het Concertgebouworkest, aanwezig. Mogelijk zullen ze Poetin daar ontmoeten, laat de Rijksvoorlichtingsdienst weten.

Rutte en Poetin spraken ook over de diplomatieke situatie tussen de landen. Die is gespannen vanwege onder meer de aanhouding van een Russische diplomaat in Den Haag eerder deze maand. Vorige week werd bovendien in Rusland een Nederlandse diplomaat mishandeld.

Het initiatief voor het telefoongesprek kwam van Rutte. In het gesprek werd van twee kanten benadrukt dat de recente incidenten moeten worden overkomen, 'zodat de blik weer op de toekomst kan worden gericht', aldus de Rijksvoorlichtingsdienst. "De onfortuinlijke incidenten staan de goede betrekkingen niet in de weg."

Verschillende oppositiepartijen gaven vorige week te kennen dat het jaar waarin de bilaterale betrekkingen worden gevierd moest worden beëindigd. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) was dat echter niet van plan.

Hardwell ziet uitdaging in vasthouden succes

Hardwell heeft nog genoeg ambitie. De 25-jarige Nederlander werd zaterdagnacht uitgeroepen tot beste dj ter wereld, maar denkt zeker niet bij zichzelf 'wat nu?' "Het is natuurlijk wel een kunst om dit zo lang mogelijk vast te houden", zei hij maandagavond in De Wereld Draait Door.

Hij denkt dat niet zozeer zijn stijl, maar zijn leeftijd de doorslag heeft gegeven bij de winst. "We zijn nog verser", zei Hardwell over de nieuwe generatie dj's die terrein wint. "Ik denk toch dat het de doelgroep is. Ik ben bijna net zo oud als de gemiddelde leeftijd van mijn fans en dat spreekt hen denk ik meer aan dan de oudjes."

Hardwell mag zich de beste dj ter wereld noemen omdat hij bovenaan de toonaangevende DJ Mag 100 eindigde. Het nieuws werd zaterdagnacht in de RAI tijdens het Amsterdam Dance Event bekendgemaakt. Daarna vloog hij naar Londen om het feestje ook te vieren met de initiatiefnemer van de lijst, het Britse blad DJ Mag. Zondag kreeg hij in zijn geboorteplaats Breda een cultuurprijs.

Europarlement akkoord met databescherming

Een commissie van het Europees Parlement heeft maandag ingestemd met nieuwe regels om online privacy te beschermen en de uitwisseling van data met andere landen in de meeste gevallen te verbieden. Met dat laatste wil de commissie voorkomen dat andere landen inzage krijgen in de gegevens van Europese burgers. De verschillende lidstaten moeten zich nog over het voorstel buigen. Dit zal waarschijnlijk nog wel tot wat aanpassingen leiden.

Als de nieuwe regels worden ingevoerd hebben Europese burgers voortaan het recht bedrijven op te dragen al hun gegevens te wissen: het zogenoemde 'recht om vergeten te worden'. Ook wordt de mate waarin bedrijven gegevens van klanten voor commerciële doeleinden kunnen gebruiken ingeperkt. Bedrijven moeten hun klanten in detail uitleggen waar ze hun gegevens voor willen gebruiken en hiervoor eerst toestemming vragen.

Verder moeten de meeste bedrijven mensen inhuren die moeten toezien op de naleving van de nieuwe regels. Als bedrijven de regels aan hun laars lappen kunnen ze een boete krijgen van maximaal vijf procent van de jaaromzet. Bij internetgiganten zoals Google zou dat neerkomen op een boete van honderden miljoenen euro's.

Het Europees Parlement werkt al langer aan de nieuwe regels, maar ze werden aangescherpt na de onthullingen van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden. Zo mogen bedrijven niet langer de gegevens van Europese klanten delen met regeringen buiten Europa. De boetes zouden dus van toepassing zijn op Amerikaanse bedrijven die gegevens aan hun eigen regering overhandigen. "Bedrijven die dat toch doen - bijvoorbeeld onder druk van de NSA - kunnen drastische sancties tegemoet zien", zei Europarlementariër Jan Philipp Albrecht.

Antimasturbatiedolfijn bereikt 10.000 likes

De Facebook-pagina van Fappy The Anti-Masturbation Dolphin & The Monsanto Company heeft de mijlpaal van tienduizend likes bereikt. De pagina probeert bewustwording te kweken voor de gevaren van masturbatie en mensen te wijzen op de voordelen van genetisch gemodificeerd voedsel.

Fappy de antimasturbatiedolfijn is een vrolijke kindervriend die jongeren erop wijst dat masturbatie hartstikke gevaarlijk is en dat mensen die masturberen in de hel zullen eindigen om daar eeuwig te lijden. Fappy noemt masturbatie 'zelfverkrachting' en weet dat het leidt tot allerlei ziektes en mogelijk zelfs tot de de dood.

Fappy heeft grootse plannen voor de toekomst. Zo zegt hij scholen te gaan bezoeken om kinderen voor te lichten en niemand minder dan Michael Moore zal binnenkort, volgens Fappy tenminste, een heuse documentaire gaan maken over het goede werk van de zedige kindervriend.  

Britten willen kerncentrale bouwen

Groot-Brittannië heeft een principeakkoord gesloten met het Franse bedrijf Electricité de France (EDF) en een groep Chinese investeerders voor de bouw van een kerncentrale. Groot-Brittannië wil met de kerncentrale, de eerste nieuwe centrale sinds 1995, de energievoorziening veilig stellen, ondanks zorgen om de veiligheid van kernenergie.

Groot-Brittannië heeft te kampen met een dalende voorraad aardgas in de Noordzee en snel stijgende brandstofkosten. "Als de mensen thuis televisie willen kijken, thee willen kunnen zetten en gebruik willen kunnen maken van energie, dan moeten we deze investering doen", zei de Britse minister van energie Ed Davey. "De investering is van groot belang en zorgt ervoor dat we de lichten aan kunnen houden en dat de Britse industrie blijft draaien." De nieuwe kerncentrale moet verrijzen bij Hinkley Point, in het zuidwesten van Engeland, en moet in 2023 energie gaan opwekken.

Steeds meer Europese landen grijpen terug op kernenergie nu er steeds minder fossiele brandstoffen voorhanden zijn en de kosten daarvan oplopen.

Duitsland besloot twee jaar geleden om alle kerncentrales in 2022 te sluiten. Jarenlang werd geprotesteerd tegen kernenergie en daar kwam nog eens de kernramp in het Japanse Fukushima bij. Dat betekent echter wel dat er alternatieve energiebronnen moeten worden gezocht. Dat blijkt nu echter te kostbaar te zijn.

[CL] Samaras verwacht voorspelbaar Ajax

Georgios Samaras verwacht niet dat Ajax in de Champions Leaguewedstrijd van dinsdag op Celtic Park met een verrassend strijdplan komt. "Ze spelen in een typisch Nederlands 4-3-3-systeem", weet de Griekse aanvaller van Celtic. "Ze spelen de bal rond en proberen aan te vallen. Dat doen ze al jaren en zullen ze ook morgen doen."

Volgens Samaras is Ajax er de ploeg niet naar om zich aan te passen aan de tegenstander. "Ze gaan hun filosofie echt niet veranderen omdat ze op Celtic Park spelen", zegt de oud-speler van sc Heerenveen. "Ik heb zelf ooit in Nederland gespeeld en weet precies hoe daar gevoetbald wordt."

Celtic verloor zijn eerste twee wedstrijden in de groep, Ajax pakte tot nu toe één puntje. De onderlinge confrontaties tussen beide clubs lijken dan ook cruciaal te worden om minimaal als derde te eindigen. "We kennen het belang van de wedstrijd, maar voelen geen extra druk", beweert Samaras. "We voetballen thuis en doen dat op onze eigen vertrouwde manier."

Escape Plan

Ray Breslin is de absolute expert op het gebied van gevangenisbeveiliging. Als professionele uitbreker vindt hij, als under cover gevangene, de uitweg uit iedere gevangenis. Daar lijkt verandering in te komen als hij wordt ingehuurd om "De Tombe" te testen, een geheime en maximaal beveiligde prestigegevangenis. Eenmaal binnen lijkt de situatie echter minder simpel dan hem was voorgeschoteld, wat leidt tot een interessant uitbraakverhaal met voldoende actie om de avond mee door te komen.

Hockeyers trainen bij HDM in aanloop WK

De Nederlandse hockeyinternationals trainen in aanloop naar het WK van volgend jaar bij vereniging HDM. Dat heeft de hockeybond KNHB maandag laten weten. De Haagse club beschikt over een veld met vrijwel hetzelfde soort kunstgras als waarop tijdens het WK zal worden gespeeld.

Het WK wordt van 31 mei tot en met 15 juni in het Kyocera Stadion van ADO Den Haag gespeeld. Zowel de vrouwen als de mannen werken de twee weken voorafgaand aan het toernooi hun trainingen af op het veld van HDM.

De keuze voor HDM is weloverwogen gemaakt, zegt technisch directeur van de KNHB Arno den Hartog. "In de voorbereiding aan het WK mag het de teams aan niets ontbreken. HDM heeft goede faciliteiten voor beide teams. Dit stelt ons in staat ons goed voor te bereiden en te komen tot topprestaties."

Heerenveen contracteert jeugdinternational

Sc Heerenveen heeft Janio Bikel definitief vastgelegd. De 18-jarige Portugese jeugdinternational tekende maandag bij de Friese club een profcontract voor twee seizoenen met een optie voor nog eens twee jaar. De in het Afrikaanse Guinee-Bissau geboren speler maakt sinds 2012 deel uit van de jeugdopleiding van Heerenveen.

Bikel maakte vorige week zijn debuut voor de nationale ploeg van Portugal voor spelers onder 19 jaar. Tijdens een vierlandentoernooi kwam de middenvelder in drie duels in actie, waarvan één keer als basisspeler.

Foto's vrijgegeven van Grieks zigeunerstel

De Griekse politie heeft maandag foto's vrijgegeven van het zigeunerstel dat ervan wordt beticht een meisje te hebben ontvoerd. De man en vrouw verschenen maandag voor de rechter en worden in afwachting van hun proces vastgehouden. Een Griekse liefdadigheidsorganisatie ontfermt zich over het meisje en heeft een actie op touw gezet om haar biologische ouders te vinden.

Het blonde meisje werd vorige week aangetroffen bij een inval in een Grieks zigeunerkamp. Ze woonde bij twee mensen waar ze absoluut niet op leek. Dna-onderzoek heeft al uitgewezen dat de man en vrouw die zijn aangeklaagd niet haar ouders zijn.

Smile of the Child, de organisatie die nu voor het meisje zorgt, heeft al achtduizend telefoontjes en duizenden e-mails binnengekregen, vanuit landen over de hele wereld.

Inwoners Damascus smeken wereld om hulp

De inwoners van een voorstad van de Syrische hoofdstad Damascus hebben maandag de internationale gemeenschap opgeroepen hen van de hongerdood te redden. In een brief die is verspreid door de Syrische Nationale Coalitie (SNC), een verbond van de oppositie, zeggen de inwoners van Muadamiyah dat er bijna geen eten te krijgen is en dat de voorstad voortdurend wordt gebombardeerd door de troepen van president Bashar Assad.

Het Syrische leger heeft Muadamiyah omsingeld. De toevoer van voedsel en andere voorraden wordt al maanden tegengehouden, aldus activisten. Tijdens een zeldzaam staakt-het-vuren vorige maand wisten zo'n drieduizend burgers de voorstad te ontvluchten, maar de rest zit sindsdien als ratten in de val. Het leger heeft de voorstad afgesloten om de rebellen in Muadamiyah op de knieën te dwingen. Activisten schatten dat er nog zo'n twaalfduizend burgers in Muadamiyah zitten.

De inwoners van Muadamiyah smeken de wereld om hulp. "Red ons van de dood. Red ons van de hel van Assads moordmachine", staat in de brief. "Al bijna een jaar wordt de stad Muadamiyah belegerd. We hebben geen toegang tot voedsel, elektriciteit, medicijnen, communicatiemiddelen of brandstof."

De SNC vraagt internationale organisaties zich sterk te maken voor een humanitaire corridor zodat voedsel naar Muadamiyah kan worden gebracht. Hoofd humanitaire zaken van de Verenigde Naties Valerie Amos heeft opgeroepen tot een onmiddellijke gevechtsstop, om burgers de kans te bieden Muadamiyah te ontvluchten.

Een woordvoerder van het stadsbestuur van Muadamiyah bevestigde in een Skype-gesprek met persbureau AP dat de brief die de SNC heeft verspreid is opgesteld door inwoners van de voorstad. "We stevenen af op een zeker lot: verhongering", zei de woordvoerder, met het geluid van mortierbeschietingen en een helikopter op de achtergrond. "Alstublieft, we smeken jullie (internationale organisaties) om hierheen te komen en voedsel te distribueren. Inwoners leven van gekookte druivenbladeren en olijven."

Brons voor Nijhuis en Dekker bij world cup Doha

Op de tweede dag van de wereldbekerwedstrijden zwemmen in Doha zijn er in de finales wederom een aantal medailles behaald door het Nederlandse team. Moniek Nijhuis en Inge Dekker zwommen beide naar een bronzen medaille, nadat eerder Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk al goud en zilver haalden op de 100m vrijeslag.

Nijhuis kwam vandaag weer op beide schoolslagafstanden aan de start. Waar Nijhuis in Dubai nog vierde werd op de 50m schoolslag, was het deze keer wel raak. In 30,40 zwom de Overdinkelse naar het brons. Het goud en zilver ging naar de Russische Iuliia Efimova (29,22) en de Jamaicaanse Alia Atkinson (29,25). Op de 200m schoolslag kwam Nijhuis dit keer tekort voor een podiumplaats. De tijd van 2.25,54 was goed voor een vijfde plek. Het goud ging naar de Japanse Kanako Watanabe in 2.18,90. 

Inge Dekker en Ranomi Kromowidjojo hadden zich beide weer geplaatst voor de finales van de 50m vlinderslag. Dekker mocht ook deze keer de bronzen medaille ophalen, in 25,66 was ze onder andere Kromowidjojo te snel af. De Sauwerdse zwom wel weer een persoonlijk record. 'Kromo' werd vijfde in 25,91. Het goud was voor de Deense Jeanette Ottesen in 25,06. 

In de finale van de 200m vrijeslag bij de heren werd Sebastiaan Verschuren vijfde in 1.45,98. Het goud was op deze afstand voor de Pool Pawel Korzeniowski in 1.44,00

Op de 100m wisselslag bij de dames mocht Heemskerk deze keer wel aan de start verschijnen in de finales. In Dubai miste ze deze finales op een haar na. Met een tijd van 1.00,36 zwom Heemskerk naar een zevende plaats. Haar tijd was sneller dan die in de series (1.00,97). Het goud was hier voor wereldrecordhoudster Katinka Hosszu in 58,43. 

Rieneke Terink, de zwemster die zelf haar reis naar Dubai en Doha bekostigt, zwom naar een vierde plek op de 400m vrijeslag. In 4.04,52 miste Terink net het podium. Goud was er hier voor de Spaanse Melani Costa die onder de vier minuten grens dook: 3.59,88. 

Doden bij schietpartij op school Nevada

Een schietpartij op een school in de Amerikaanse staat Nevada heeft maandagochtend aan zeker twee mensen het leven gekost. Twee kinderen verkeren in kritieke toestand en zijn naar een ziekenhuis gebracht. De schutter is uitgeschakeld, zegt de politie.

Over de identiteit van de doden zijn nog geen mededelingen gedaan, maar naar verluidt is een van hen de schutter. De middenschool, een onderwijsniveau tussen basis- en middelbaar onderwijs, in de plaats Sparks is ontruimd. Ook alle mensen in een nabijgelegen basisschool zijn geëvacueerd.


Lokale nieuwsreportage (beeld: RGJ)

Rihanna mag niet naar moskee

Rihanna is afgelopen weekeinde weggestuurd bij een moskee in de Verenigde Arabische Emiraten. De zangeres, die zaterdagavond optrad in Abu Dhabi, maakte foto's bij de Sjeik Zayed-moskee. Medewerkers van de grootste moskee van de Verenigde Arabische Emiraten waren echter niet gecharmeerd van Rihanna's fotoshoot.

Rihanna werd gevraagd te vertrekken omdat haar gedrag niet rijmde met de eerbiedige status van de plek. De zangeres, die geregeld schaars gekleed opduikt, droeg tijdens haar bezoek aan de moskee lichaamsbedekkende kleding. Bovendien had ze een hoofddoek om, blijkt uit kiekjes die Rihanna via social media deelde.

Volgens een verklaring van de Sjeik Zayed-moskee die maandag in lokale media verscheen, overtrad Rihanna de regels. De zangeres kwam op plaatsen waar bezoekers niet mogen komen. Rihanna heeft nog niet gereageerd op het voorval.

Nederlandse jihadisten aangehouden in Duitsland

In Duitsland zijn twee Arnhemmers aangehouden die van plan zouden zijn geweest naar Syrië te reizen om deel te nemen aan de jihad. De mannen werden half augustus aangehouden in Kleef terwijl ze in een auto zaten vol gevechtskleding, geld, nieuwe iPhones en simkaarten, meldt Nieuwsuur maandagavond.

De twee, van 21 en 26 jaar, werden op verzoek van Nederland aangehouden en worden binnenkort overgeleverd. Beide mannen zouden een oudere broer hebben die al in Syrië zit.

De oudste verdachte wilde volgens Nieuwsuur ook zijn minderjarige halfbroertje meenemen naar Syrië. De 21-jarige Arnhemmer, een fanatiek kickbokser, was vrijwilliger bij een team dat toezicht houdt op jongeren in Arnhem.

Weinig hulp voor 45+ uitkeringstrekker

Gemeenten helpen bijstandsgerechtigden ouder dan 45 jaar 'onvoldoende effectief'. Dat stelt de Inspectie SWZ in een rapport. Deze groep belandt veelal in het standaardtraject maar zou eigenlijk een speciale aanpak nodig hebben, concludeert de inspectie.

Van de onderzochte gemeenten blijkt zestien procent een specifiek beleid te voeren voor oudere werklozen. Volgens de inspectie zijn de meeste ouderen in de bijstand niet bijzonder zelfredzaam en hebben zij een 'extra duwtje in de rug' nodig.

Als het aan de inspectie ligt, wordt bij de oudere werklozen een uitgebreide diagnose gemaakt om zijn of haar vaardigheden in kaart te brengen. Daarnaast moeten werkzoekenden worden aangesproken op hun zoekgedrag en aangemoedigd om buiten gebaande paden te denken. Uit de laatste cijfers van het CBS blijkt dat werkloosheidspercentage in de onderzochte doelgroep 7,4 is.

Vierde goud voor 'Kromo' in vijf dagen

Bij de tweede dag van de wereldbekerwedstrijden in Doha heeft Ranomi Kromowidjojo voor het vierde goud in vijf dagen gezorgd. Na twee keer goud in Dubai en het goud gisteren, zwom ze vandaag naar het vierde goud in Doha. Op de 100m vrijeslag zwom Kromowidjojo naar 52,29 en bleef daarmee onder andere voor Femke Heemskerk.

Heemskerk, die net als in Dubai ook hier het zilver pakte, deed dat in 52,71. Beide dames waren daarmee sneller dan in Dubai. Het brons was voor de Deense Jeanette Ottesen in 53,00. Inge Dekker zwom naar een vierde plaats in 53,72. 

Onduidelijkheid toekomst Nintendo Wii in Europa

Het is onduidelijk of de Nintendo Wii dit jaar voor het laatst in de winkel ligt. De Japanse tak van Nintendo maakte maandag bekend dat de productie van de Nintendo Wii is stopgezet, maar Nintendo Benelux benadrukt tegenover Novum Nieuws dat die verklaring bedoeld is voor de Japanse markt en dat het 'voor de Europese markt niets aan te kondigen heeft'.

Nintendo ziet de verkoop van de zeven jaar oude spelcomputer al enkele kwartalen afnemen. Sommige spellen, waaronder het dansspel Just Dance en het avonturenspel Skylanders, gaan nog wel als warme broodjes over de toonbank.

Sinds de Nintendo Wii eind november 2006 op de markt kwam, werden wereldwijd meer dan honderd miljoen exemplaren van de spelcomputer verkocht. Sinds november vorig jaar ligt de Wii U, de opvolger van de Nintendo Wii, in de winkel.

Nintendo zou de aandacht volledig op de Wii U willen richten. Het bedrijf is niet tevreden met de verkoop van de spelcomputer tot nu toe. Tot en met juni gingen minder dat vier miljoen exemplaren over de toonbank. Het Japanse gamebedrijf hoopt met de release van nieuwe spellen, waaronder Zelda, Mario en Wii Fit, de interesse van consumenten en gamers te wekken.

The Legend of Zelda: The Wind Waker HD heeft deze maand in ieder geval gezorgd voor een stijgende verkoop. Winkelketens in Nederland gaven aan dat zij de verkoop van de spelcomputer hebben zien vertwintigvoudigen. Vooral de bundel met het nieuwe Zelda-avontuur zou populair zijn. Exacte verkoopcijfers zijn niet bekend.


Onduidelijkheid toekomst Nintendo Wii in Europa 

Plasterk wil afspraken maken met NSA

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) wil afspraken maken met de Amerikaanse geheime dienst NSA over de afluisterpraktijken. De Nederlandse geheime dienst AIVD is hierover met de NSA in gesprek, laat een woordvoerder van de bewindsman maandag weten.

Plasterk reageert op het bericht dat de NSA vorig jaar in een maand tijd gegevens heeft onderschept over 1,8 miljoen telefoontjes in Nederland. De NSA heeft geregistreerd naar welke nummers is gebeld, en in een onbekend aantal gevallen zijn de gesprekken afgeluisterd, meldde techwebsite Tweakers maandag.

"De Nederlandse regering heeft reeds eerder haar zorgen en verontrusting uitgesproken hierover", stelt de bewindsman. "Mede op aandringen van Nederland is een werkgroep in gang gezet op Europees niveau, om samen met de Amerikanen de feiten helder te krijgen. Die rapporteert binnenkort."

"Tegelijkertijd is de Nederlandse dienst al enige tijd met de NSA in gesprek om te kijken of er tot wederzijdse afspraken kan worden gekomen", aldus de verklaring.

De Tweede Kamer wil inmiddels opheldering en eist dat het kabinet voor volgende week maandagmiddag laat weten wat er waar is van de nieuwste onthullingen over de activiteiten van de NSA in Nederland.

'Gertjan Verbeek naar Nürnberg'

Gertjan Verbeek wordt zo goed als zeker de nieuwe hoofdtrainer van 1. FC Nürnberg. De club maakt zijn aanstelling op z'n laatst dinsdagavond bekend, melden diverse Duitse media.

De Nederlandse coach maakt mogelijk vrijdag al zijn debuut op de bank bij Nürnberg, dat het dan in de Bundesliga opneemt tegen VfB Stuttgart. In de Duitse stad volgt Verbeek Michael Wiesinger op. Hij werd onlangs aan de kant gezet doordat de prestaties van Nürnberg tot op heden zwaar tegenvallen. Aan Verbeek de taak Nürnberg weer op de rit te krijgen.

Inmiddels zijn de afrondende gesprekken met Verbeek gaande, weten media in het land. De officiële presentatie van de coach zou dinsdag plaatsvinden. Verbeek werkte de afgelopen drie seizoenen bij AZ. Die club nam, onder druk van de spelersgroep, onlangs afscheid van de coach. Eerder was Verbeek als trainer actief bij sc Heerenveen, Feyenoord en Heracles Almelo.

Maandagavond komt de raad van toezicht van 1. FC Nürnberg bijeen om over de komst van Verbeek te stemmen. Verwacht wordt dat de toezichthouders geen problemen hebben met de aanstelling van de 'harter Hund'. Voor Verbeek ligt in Nürnberg een contract voor 2,5 jaar klaar. Ook René Meulensteen en Marcel Koller werden in verband gebracht met de vacature.

Het bestuur van de Duitse club wil maandag alleen laten weten dat er een akkoord ligt met een trainer, om wie het gaat houdt Nürnberg nog even voor zich. "Over namen praat ik pas wanneer de inkt onder het contract opgedroogd is", zegt sportief directeur Martin Bader in gesprek met Bild. Verbeek zou dinsdagmiddag zijn eerste Nürnberg-training al op gang fluiten.

Microsoft waagt nieuwe poging met tablets

Microsoft onderneemt vanaf dinsdag met nieuwe Surface-tablets een nieuwe poging om een voet tussen de deur te krijgen in de markt voor tablets. Het bedrijf komt in de komende twee maanden met meerdere versies van de Surface Pro 2 en Surface 2. De verbeterde tablets moeten de flop van de eerste in de reeks doen vergeten.

Microsoft had tot en met juni 853 miljoen dollar omgezet met de verkoop van zijn Surface-tablets. Er was echter ruim het dubbele geïnvesteerd in de productie en de marketing van de Surface en Surface NT en het besturingssysteem Windows 8. Hoeveel Surface-tablets verkocht zijn, is nooit bekendgemaakt.

Volgens schattingen van onderzoeksbureau IDC hadden Windows-tablets in het tweede kwartaal een marktaandeel van van 4,5 procent. Het zijn echter de tablets van fabrikanten als Lenovo en Acer, die gebruikmaken van het Windows-besturingssysteem, die goed verkopen. Microsoft heeft naar schatting van het bureau een aandeel rond de vijftien procent van alle Windows-tablets.

Alle nieuwe Surface-tablets draaien op Windows 8.1. De Surface Pro 2 beschikt over een Intel i5-processor en afhankelijk van de versie over vier of acht gigabyte werkgeheugen. De Surface 2 is met de Nvidia Tegra 4-processor en twee gigabyte werkgeheugen beduidend minder krachtig.

De Surface Pro 2 met 128 gigabyte opslaggeheugen en vier gigabyte werkgeheugen ligt dinsdag in de winkel voor 989 euro. De versie met 512 gigabyte opslaggeheugen en acht gigabyte werkheugen moet 1789 euro kosten. De andere versies, met 64 gigabyte en 256 gigabyte opslaggeheugen, zijn vanaf 15 december verkrijgbaar.

De Surface 2, die beschikt over twee gigabyte werkgeheugen, is vanaf volgende week dinsdag verkrijgbaar. Het gaat om de kleinste versie met 32 gigabyte opslaggeheugen voor 439 euro. De versie met de dubbele hoeveelheid werkgeheugen wordt 15 december verwacht voor honderd euro extra.


Microsoft waagt nieuwe poging met tablets 

Alien: Isolation in de maak

Alien: Isolation is wellicht de naam van een nieuw spel van de Britse gamestudio The Creative Assembly. De merknaam is vorige week woensdag bij het Amerikaans patentbureau vastgelegd door Twentieth Century Fox. Uit de beschrijving van de merknaam wordt duidelijk dat het om een computerspel gaat.

Samen met uitgever Sega maakte de Britse studio twee jaar geleden bekend te werken aan een spel binnen de Alien-reeks. Details over de game zijn nooit vrijgegeven. De studio is vooral bekend als maker van de strategiereeks Total War. Sinds begin dit jaar is de studio ook betrokken bij de productie van stratiegiespellen binnen de Warhammer 40K-reeks.

De laatste spellen in de Alien-reeks waren geen succes. Sega zag het schietspel Aliens: Colonial Marines, dat begin dit jaar uitkwam, door recensenten de grond in geboord worden. Het spel was met minder dan een miljoen verkochte exemplaren een flop.

Ondertussen werd een rollenspel rond de filmreeks na enkele jaren werk alsnog geschrapt. Aliens Infestation voor de Nintendo DS was evenmin een succes.


Alien: Isolation in de maak 

Air Miles beperkt houdbaar

Air Miles krijgen een geldigheidsduur. Dat heeft het bedrijf achter het elektronische spaarsysteem maandag bekendgemaakt.

Air Miles werden begin jaren 90 geïntroduceerd in Nederland en kunnen onder meer worden verzameld bij Albert Heijn, V&D en Shell. De afgelopen jaren hebben spaarders al miljarden Air Miles ingewisseld voor korting op producten, reizen en dagattracties. Toch maakt nog niet iedereen gebruik van die mogelijkheid. "Om juist die spaarders actief aan te sporen om ze in te wisselen, doen we nu twee dingen: we bieden meer inwisselaanbod én Air Miles krijgen een geldigheidstermijn", stelt het bedrijf op zijn website.

Air Miles die voor 21 oktober zijn gespaard, zijn nog 5 jaar inwisselbaar tot 1 november 2018. Air Miles die iemand spaart vanaf 21 oktober, zijn 3 jaar geldig.

Crytek brengt gratis shooter Warface uit

Crytek, bekend van onder andere de eerste Far Cry, de Crysis-serie en de Xbox One-titel Ryse brengt vandaag zijn nieuwe, gratis shooter Warface uit. Net als zijn andere recente titels draait Warface ook op de CryEngine 3, waardoor ook gratis gamers kunnen genieten van prachtige graphics.

Warface is beschikbaar via Crytek's eigen digitale distributieplatform GFACE en is hier gratis te downloaden. Warface bevat zowel co-op missies als verscheidene versus modes, variërend van klassieke deathmatch-modi tot 'Storm', 'Destruction', 'Tactics' en 'Plant the Bomb'.

Daarnaast heeft de game een klassesysteem waarbij spelers kunnen kiezen tussen Rifleman, Sniper, Medic en Engineer. Uiteraard heeft de game ook volledige weapon customization waardoor iedereen naar hartelust zijn of haar wapen kan aanpassen naar eigen voorkeur. Dit alles wordt gerenderd door de machtige CryEngine 3 waardoor de game prachtige graphics moet beloven. Gamers met een mindere pc hoeven echter niet te vrezen: ook op trage computers moet de engine goed draaien, hoewel met mindere graphics.

Warface

Warface

Warface

Tientallen tips over brand Leeuwarden

De politie heeft tientallen tips gekregen over de brand in Leeuwarden die dit weekeinde aan een 24-jarige man het leven kostte. Ook hebben twee belangrijke getuigen zich gemeld, laat de Friese politie maandag weten.

De brand brak zaterdag aan het einde van de middag uit in een winkel aan de Kelders. De politie weet nog niet hoe de brand is ontstaan en is daarom op zoek naar getuigen. Een man en een vrouw die in de winkel waren toen de brand rond 17.20 uur uitbrak, hebben zich maandag gemeld.

In totaal werden vijftien panden getroffen door de vuurzee. Drie panden werden compleet verwoest. Elf woningen zijn volgens de gemeente onbewoonbaar. Het onderzoek in de panden is nog niet afgerond.

De gemeente breidde eerder op de dag de afzetting rond de verwoeste panden uit, omdat de kans dat ze instorten groter is dan gedacht. De kans dat gevels naar beneden vallen is volgens de gemeente 'redelijk groot'.

Facebook getroffen door berichtenstoring

Facebook-gebruikers kunnen maandagmiddag geen berichten plaatsen op het sociale netwerk. Ook het 'liken' van berichten of afbeeldingen werkt op dit moment niet. Gebruikers wereldwijd krijgen foutmeldingen voorgeschoteld als ze hun status willen updaten. Facebook heeft nog geen uitleg gegeven over de storing.

De foutmelding beperkt zich niet tot de browserversie van het sociale netwerk. Ook via de officiële apps van Facebook is het niet mogelijk berichten te plaatsen.

Facebook is niet het enige sociale netwerk dat problemen ondervindt. Sinds vorige week krijgen Twitter-gebruikers foutmeldingen als ze links willen versturen via privéberichten. Twitter heeft nog niet aangegeven wanneer de problemen zijn verholpen.

FOK!filmtips v/d dag: Beverly Hills Cop 1 & 2

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Beverly Hills Cop
Disturbing the peace? I got thrown out of a window!
What's the fuckin' charge for getting pushed out of a moving car, huh? Jaywalking?

Vandaag hebben we weer een fraaie dubbele FOK!filmtip van de Dag voor jullie in petto. Op Veronica zijn vanavond namelijk twee aangename films met Eddie Murphy uit de tachtiger jaren te zien. Om 20.30 uur begint de avond met Beverly Hills Cop uit 1984. Eddie Murphy is Axel Foley, een politieagent uit Detroit, die constant in conflict is met zijn superieuren, omdat hij zaken op zijn eigen manier regelt in plaats van volgens het boekje te werken. Als Foley's beste vriend wordt vermoord gaat hij in zijn rammelende oude auto naar beverly Hills om de moordenaars te pakken te krijgen. Uiteraard gaat dat niet zonder slag of stoot.

Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 3 april 1985
Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 3 april 1985

Beverly Hills Cop was een aangename film van regisseur Martin Brest, die we zeker tot het betere werk van Murphy mogen rekenen. Toch was Eddie Murphy niet de eerste keuze voor de rol van Axel Foley. Zo had de studio de rol ook al aangeboden aan Sylvester Stallone en Mickey Rourke, die beiden geen interesse voor de film hadden. Stallone zou wel inspiratie opdoen voor zijn film Cobra. Ook Al Pacino and James Caan kregen de rol aangeboden maar hadden er geen tijd voor. Ook kende de film een sterke soundtrack met liedjes van Vanity 6, Shalamar, Patti Labelle en natuurlijk het wereldberoemde 'Axel F' van Harold Faltermeyer. Een lekkere jaren tachtig film met Eddie Murphy,  Judge Reinhold, John Ashton, Lisa Eilbacher en Ronny Cox in de belangrijkste rollen

Beverly Hills Cop II 1

Om 22.35 uur gaan we op Veronica verder met Beverly Hills Cop II uit 1987, waarin Axel Foley wederom zijn geliefde Detroit moet verlaten, om in Beverly Hills de strijd aan te gaan met een bende criminelen, die met hun zogenaamde 'Alphabet Crimes' allerlei zwaarbewaakte objecten overvallen. Samen met rechercheur Rosewood en sergeant Taggart gaat hij de explosieve strijd weer aan met het tuig.

Uit de Leeuwarder Courant van 18 september 1987
Uit de Leeuwarder Courant van 18 september 1987

Oorspronkelijk wou men een tv-serie maken na de eerste film, maar Murphy wilde niet terugkeren naar de televisie en zo verscheen er een tweede speelfilm. Met Tony Scott op de regiestoel was men verzekerd van een explosieve actiefilm, met zo mogelijk nog meer actie en vermaak dan in het vorige deel van de reeks films. Regisseur Tony Scott zou de film omschrijven als een kruising van Beverly Hills Cop en 48 Hrs. Let ook even op het rolletje van The Pointer Sisters. Veel kijkplezier.

Beverly Hills Cop II

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Billenknijper randde tientallen meisjes aan

Tientallen tienermeisjes zijn dit en vorig jaar aangerand in Hilversum. Dat meldt de politie maandag, die op zoek is naar getuigen en meer slachtoffers die nog geen aangifte hebben gedaan.

De aanrandingen vonden plaats in een tijdsbestek van een jaar, tot aan juni dit jaar. De man leek de meisjes te volgen, om daarna toe te slaan. Hij betastte zijn slachtoffers en kneep ze in bijna alle gevallen in hun billen.

In het televisieprogramma Opsporing Verzocht wordt dinsdagavond aandacht besteed aan de zaak. In het programma worden bewakingsbeelden getoond en is een aantal aanrandingen in een reconstructie samengevat.

Vissers vangen sok met sieraden

Twee vissers uit de Achterhoek hebben onlangs tijdens het vissen in de Baakse Beek een sok met sieraden aan de haak geslagen. De mannen waren erg verbaasd en leverden hun vangst af bij de politie in Zutphen, laat de politie maandag weten.

Naast oorknopjes, een armband en een hanger bevatte de sok ook zes vorkjes. In de politiesystemen werden geen gedupeerden gevonden, waarna de politie foto's van de voorwerpen op de politiesite heeft geplaatst.

'Bieber gefouilleerd om smokkelwaar'

Justin Bieber is uitgebreid gefouilleerd op een vliegveld in Puerto Rico omdat de beveiliging dacht dat hij smokkelwaar bij zich had. Dat vertellen ingewijden aan de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

De bagage van de 19-jarige zanger, die in San Juan was voor een concert, werd met lasers onderzocht. Volgens ingewijden beweren de beveiligers van het vliegveld dat de controle een steekproef was. Bieber moest meer dan een uur wachten voor hij in zijn privévliegtuig kon stappen.

Het is niet duidelijk waarom de beveiligers op zoek zouden zijn naar smokkelwaar. De buitenschoolse activiteiten van het Canadese tieneridool zijn de afgelopen maanden vaker in het nieuws. Zo werd eerder dit jaar meerdere keren drugs gevonden in zijn toerbus, werd hij gefotografeerd met een joint en urineerde hij in een emmer in de keuken van een restaurant.

Nederland sleept Rusland voor Zeerechttribunaal

Nederland stapt definitief naar het Internationale Zeerechttribunaal in Hamburg om het Greenpeace-schip Arctic Sunrise en zijn bemanning vrij te krijgen. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) maandag aangekondigd.

De stap komt niet als een verrassing. Nederland startte twee weken geleden al een arbitrageprocedure op grond van het Zeerechtverdrag. Als onderdeel van deze procedure had Rusland tot maandag de tijd om tegemoet te komen aan de Nederlandse eisen. Omdat dit niet is gebeurd, zal de regering het tribunaal nu verzoeken om een 'voorlopige maatregel' voor de vrijlating van het schip en de bemanning.

Het Zeerechttribunaal is onderdeel van de Verenigde Naties en de uitspraken zijn bindend voor de lidstaten. De procedure wordt gevoerd op basis van het Zeerechtverdrag van de VN uit 1982 waarbij zowel Rusland als Nederland zijn aangesloten. Nederland stapt naar het tribunaal omdat de Arctic Sunrise onder Nederlandse vlag vaart.

Naar verwachting volgt binnen twee à drie weken in Hamburg een zitting waar Nederland en Rusland hun zaak kunnen bepleiten. Een oordeel wordt over ongeveer een maand vanaf nu verwacht.

Mocht het Zeerechttribunaal Nederland gelijk geven, dan betekent dat nog niet dat de opvarenden daadwerkelijk vrijkomen. Het staat Rusland namelijk ook vrij om de bemanning strafrechtelijk te vervolgen onder Russisch recht, schreef Timmermans eerder al aan de Tweede Kamer.

En dat is precies wat gebeurt: de bemanning wordt vervolgd voor piraterij, waar in Rusland een gevangenisstraf van maximaal vijftien jaar op staat. Dat is de reden waarom Timmermans de afgelopen weken vooral hamerde op een diplomatieke oplossing van het conflict.

Nederland is bereid om de procedure in Hamburg te staken als Rusland bereid is te overleggen over de kwestie maar alleen 'nadat het schip en de bemanning zijn vertrokken', schrijft Timmermans maandag.

De Arctic Sunrise werd vorige maand geënterd door de Russische kustwacht nadat de opvarenden protesteerden tegen een boorplatform van Gazprom in het Noordpoolgebied. Alle dertig opvarenden, onder wie de machinist Mannes Ubels en activist Faiza Oulahsen zitten nog steeds in de cel in Moermansk. Zij krijgen consulaire bijstand.

20 minuten Killzone: Shadow Fall gameplay in full HD

Vorige maand op de Tokyo Game Show liet ons eigen Guerilla Games 20 minuten aan nieuwe gameplay zien van hun nieuwe kindje Killzone Shadow Fallmaar dit was enkel te zien in brakke livestream kwaliteit. Gelukkig heeft Sony nu de 1080p opname met ons gedeeld.

De hieronderstaande video laat maar liefst 20 minuten aan nog niet eerder vertoonde single player-footage in glorieus 1080p. Die 20 minuten omvat een missie van start tot einde en laat onder andere het gebruik van de OWL drone zien. Enjoy!

GTA Online-exploit deelt miljarden uit aan nietsvermoedende spelers

GTA Online op het PlayStation Network heeft sinds kort last van valsspelende Sinterklazen. Gebruikmakende van een omgebouwde PlayStation 3 kunnen cheaters door het modden van enkele bestanden in een teksteditor miljarden uitdelen aan andere spelers.

Het werkt als volgt: spelers met een omgebouwde PlayStation 3 modificeren zogeheten .rpf bestanden, waarin staat hoeveel geld het beroven van winkels uitbetaald, en deze spelers gaan vervolgens offline verscheidene winkels beroven. Vervolgens krijgen deze spelers voor het beroven van de winkel maarliefst 973 miljoen dollar bijgeschreven. Doordat GTA Online het mogelijkmaakt om profijten van criminele wandaden te delen, is het voor de Goed(slecht)heiligmannen mogelijk om die 973 miljoen uit te delen aan nietsvermoedende spelers die bij hen toevallig op dezelfde server zitten.

Het is nog maar de vraag of spelers hier blij mee moeten zijn. Natuurlijk zijn er mensen die het prima vinden om een paar miljoen bijgeschreven te krijgen, maar aan de andere kant wil een goudeerlijke speler niet door Rockstar aangezien worden voor een cheater en vervolgens van GTA Online geband worden. Daarnaast zijn er ook spelers die het geld niet eens willen hebben. 

Mocht je dit overkomen, dan is ons advies: doe niks met het geld, en geef alleen geld uit dat je zelf hebt verdient. Naar het schijnt weet Rockstar al van de exploit af en werkt het aan een oplossing, hoewel het bedrijf hier nog niks over heeft laten weten.

GTA V

Nauwelijks controle op besteding pgb

De besteding van het persoonsgebonden budget (pgb) wordt nauwelijks gecontroleerd. Dat schrijft NRC Handelsblad maandag op basis van een inventarisatie van de reizen die mensen met een beperking maken op kosten van hun pgb.

De krant vond uit dat mensen met een pgb vaak vakantie vieren in Suriname, Duitsland of Zuid-Afrika. De krant noemt als voorbeeld het bedrijf Be-Active uit Almere dat al zeventien keer naar Suriname reisde met kinderen met adhd of autisme. Het bedrijf betaalde de zorg en het verblijf uit het pgb.

Volgens NRC is er amper controle op de besteding van het geld. Zo moeten pgb-houders aan het eind van het jaar twee formulieren invullen waarop ze melden aan wie het pgb is uitgegeven. Maar nota's hoeven niet te worden ingeleverd. Zo kan het gebeuren dat ouders ook iPads kopen voor hun kinderen met pgb-geld, aldus de krant.

D66 spreekt van 'heel vreemd gebruik van zorggeld'. Kamerlid Vera Bergkamp gaat staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) om opheldering vragen, twittert ze in een reactie.

Houders van een pgb mogen een aantal weken per jaar op vakantie. Gedachte hierachter is dat de omgeving even van de zorgtaken wordt ontlast.

[CL] Bas Nijhuis fluit op Old Trafford

Bas Nijhuis fluit woensdag de wedstrijd tussen Manchester United en Real Sociedad in de groepsfase van de Champions League. De scheidsrechter wordt op Old Trafford geassisteerd door Rob van de Ven en Charles Schaap. Voor Nijhuis is het zijn zesde aanstelling als arbiter op het hoogste Europese clubniveau.

De laatste keer dat een Nederlander een thuiswedstrijd van Manchester United floot in de Champions League dateert van zeven jaar geleden. In oktober 2006 had Jan Wegereef de leiding over het groepsduel tussen de Engelse topclub en FC Kopenhagen (3-0).

Huntelaar geopereerd aan knie

Klaas-Jan Huntelaar is maandag geopereerd aan zijn knie. De ingreep, die werd uitgevoerd in een kliniek in Augsburg, is goed verlopen. Dat meldt het Duitse sportblad Kicker. Eerder werd al bekend dat de aanvaller van Schalke 04, die al sinds augustus aan de kant staat, pas over drie tot vier maanden weer in actie kan komen.

Schalke zag dit weekeinde nog een speler voor lange tijd wegvallen. Middenvelder Marco Höger scheurde zaterdag in de met 3-2 gewonnen wedstrijd tegen Eintracht Brauschweig de kruisband in zijn rechterknie af. Hij wordt maandag in dezelfde kliniek als Huntelaar geopereerd en komt dit seizoen waarschijnlijk niet meer in actie.

Gevechten door de ogen van Pikachu

Pokémon-games zijn altijd een regelrechte hit, maar sommgie fans willen nu wel eens wat anders. Hierdoor zijn al vele verschillende Pokémon-game-varianten verschenen de laatste jaren en daar kunnen we weer een nieuw tof idee aan toevoegen namelijk, First-Person-Pokémon.

In de video hieronder is gemaakt door Filipe Costa en zien we hoe Pikachu het op neemt tegen Bulbasaur. We zien onder andere hoe Pikachu diverse aanvallen ontwijkt en probeert aan te vallen, zoals je ook zou verwachten in een echt Pokémon gevecht.

 

Van der Duim verder, Westerhof verliest

Antal van der Duim heeft de tweede ronde van het challengertoernooi van Kazan bereikt. De Nederlandse qualifier versloeg op het Russische hardcourt Dzmitry Zhyrmont uit Wit-Rusland met 6-1 en 6-4. Boy Westerhof redde het niet. De als vijfde geplaatste Matteo Viola was met 6-3 en 6-0 veel te sterk.

Met Thomas Schoorel is er nog een derde Nederlandse deelnemer in Kazan. Zijn partij tegen thuisspeler Alexander Lobkov wordt waarschijnlijk pas woensdag afgewerkt.

Veel tips over blond Roma-meisje

De Griekse autoriteiten hebben honderden tips binnengekregen naar aanleiding van berichtgeving over een blond meisje van 4 dat in een Roma-kamp werd aangetroffen. Dat meldt de NOS. Het stel waar ze werd gevonden beweert haar te hebben geadopteerd.

De man en vrouw van 39 en 40 zijn aangehouden op verdenking van ontvoering, na een politie-inval in het kamp in het kader van een actie tegen drugs en wapens. Uit dna-onderzoek bleek geen verwantschap met het stel. Er wordt vermoed dat het kind uit Noord- of Oost-Europa afkomstig is. Ze is opgevangen door de kinderbescherming.

Trucker komt om onder rollen staal

Een 51-jarige Tsjechische vrachtwagenchauffeur is maandagochtend om het leven gekomen bij een bedrijfsongeval in Moerdijk. Het slachtoffer raakte bekneld onder stalen rollen met een gewicht van in totaal ongeveer twaalf ton, meldt de politie.

Het ongeluk vond rond 10.00 uur plaats in een bedrijf aan de Apolloweg. De man was bezig met het lossen van rollen staal, maar raakte in zijn trailer bekneld onder zes rollen. De vrachtwagenchauffeur was op slag dood. De hulpdiensten hadden geruime tijd nodig het stoffelijk overschot te bergen.

NOS-journalist op zwarte lijst Turkije

NOS- en NRC-correspondent in Turkije Bram Vermeulen staat op een zwarte lijst in Turkije. Hij wordt als 'veiligheidsprobleem' beschouwd, maar de Turken weigeren te zeggen waarom. Dat melden zijn werkgevers NOS en NRC maandagmiddag. Vermeulen wil nu via de rechter uitvinden waarom hij wordt tegengewerkt.

Vermeulen wordt sinds begin dit jaar gedwarsboomd, maanden voordat in mei de protesten tegen de Turkse regering uitbraken. De grenspolitie houdt hem geregeld aan, waarbij hij krijgt te horen dat hij is aangemerkt als ongewenst persoon. Nadat hij probeerde uit te zoeken wat er aan de hand is, dreigden de autoriteiten hem het land uit te zetten. Ook na tussenkomst van het ministerie van Buitenlandse Zaken bleef tekst en uitleg uit.

Vermeulen beschikt over een geldige verblijfsvergunning en perskaart, die eind dit jaar aflopen. De autoriteiten hebben nu aangegeven hem na 1 januari geen toegang tot het land te verschaffen zolang zijn naam nog op de zwarte lijst staat.

De verslaggever besloot overigens los van de zaak al om aan het einde van het jaar te stoppen als correspondent in Turkije. Hij keert terug naar Zuid-Afrika.


Vermeulen doet zijn verhaal tegenover de NOS

'Niets lijkt opmars beurzen te stoppen'

De aandelenbeurzen zijn de afgelopen maanden opgestoomd naar records en geen 'shutdown' of ander slecht nieuws lijkt de opmars te kunnen stoppen. De AEX steeg in de afgelopen 4 maanden met ruim 15 procent, en dat geldt ook voor de beurzen in Parijs en Frankfurt.

De Amerikaanse hoofdindex Dow-Jones vertoonde een wat grilliger verloop, maar staat inmiddels ook een kleine 15 procent hoger dan aan het begin van 2013. Marktkenners zoeken de oorzaak in het beleid van de centrale banken, het verwachte herstel in Europa en zelfs geheime afspraken tussen de Amerikaanse overheid en grote financiële spelers.

De stimuleringsmaatregelen van de Federal Reserve en de verwachting dat die voorlopig niet worden afgebouwd stuwen het optimisme op de beurzen. Ondanks voorzichtig economisch herstel in de VS "bleef in september de gratis geldkraan van de Fed wijd open staan", zegt handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer. "Dat was voor de markt aanleiding om er nog een etage bovenop te bouwen." Door de Amerikaanse 'shutdown' kwamen er weinig economische data naar buiten, waardoor de markt de conclusie heeft getrokken dat de Fed dit jaar geen maatregelen zal nemen om de stimulering af te bouwen en dat de geldkraan dus tot in 2014 open blijft, denkt Koenders.

Intussen houden de overheden de rentes heel laag, waardoor beleggers volgens Koenders vrijwel geen alternatief hebben voor de aandelenmarkten. De waarderingen van aandelenfondsen zijn inmiddels "topzwaar", maar voorlopig lijkt er geen weg terug. "De overheidsschulden, met name die van de Verenigde Staten, zijn zo hard opgelopen dat de rentes helemaal niet omhoog kunnen", denkt Koenders. Dat brengt overigens veel problemen met zich mee voor onder meer pensioenfondsen. Maar volgens de handelaar ziet het ernaar uit dat de markt de komende tijd nog "verder kunstmatig zal worden opgeblazen".

Ook fondsmanager Corné van Zeijl van SNS Asset Management vindt dat de oplopende koersen op de Europese beurzen eerder op de verwachting van hogere winsten en verder economisch herstel zijn gebaseerd dan op de realiteit. De afgelopen maanden was er sprake van een grote instroom in Europese fondsen, aldus Van Zeijl. "De beurzen in de VS waren flink gestegen en beleggers verwachtten dat dit ook in Europa zou gebeuren."

Van Zeijl vindt het terecht dat deze inhaalslag is gemaakt, omdat Europa achterliep op de Amerikaanse beurzen. Maar de verwachtingen moeten nu wel worden waargemaakt. "Wat je nu ziet zijn veelal winsten die gebaseerd zijn op kostenbesparingen. Dat is natuurlijk geen eeuwige bron van winststijgingen", aldus Van Zeijl.

De afgelopen weken viel op dat zelfs de politieke strijd in Washington, de shutdown en de dreiging van een 'default' van de VS geen correctie op de beurzen hebben veroorzaakt. Wall Street en in zijn kielzog ook de Europese beurzen, reageerden zeer gematigd op de gebeurtenissen. Verbazingwekkend, vindt Koenders. Volgens de handelaar moet er sprake zijn van afspraken die het Witte Huis met grote banken heeft gemaakt. "Washington beloofde de banken waarschijnlijk minder hard aan te pakken, bijvoorbeeld in de zaken rond de slechte hypotheken, als zij de zaak nu niet zouden laten vallen. Er worden geregeld deals gemaakt waar de markt geen weet van heeft."

Nieuwe beste kok van Nederland

Sergio Herman moet zijn plek als beste kok van Nederland afgeven aan Jannis Brevet. Hij heeft met zijn Inter Scaldes, te vinden in het Zeeuwse Kruiningen, het beste restaurant van Nederland volgens de nieuwe editie van restaurantgids Lekker, die maandag is verschenen. Het restaurant Oud Sluis van Herman stond negen jaar lang op de eerste plaats.

Het driesterrenrestaurant komt niet meer in de gids voor, omdat het dicht gaat. Herman serveert op 22 december de laatste dis in Oud Sluis en zet zijn culinaire carrière voort met een nieuw restaurant in Antwerpen, The Jane. Inter Scaldes zit net als het restaurant van Herman in Zeeland. Het restaurant heeft al jarenlang twee Michelinsterren.

De tweede plaats op de Lekker-lijst is voor restaurant Boreas in het Brabantse Heeze. De Leest in het Gelderse Vaassen staat op nummer drie. Het befaamde De Librije van topkok Jonnie Boer kukelt daarmee uit de top drie en moet het doen met de vierde plek op de ranglijst. Het restaurant Librije's Zusje stijgt wel zeventien plaatsen en komt op plek 59 terecht.

Andere opvallende dalers zijn Beluga van Hans van Wolde en Toine Hermsen en zijn gelijknamige restaurant. De twee topkoks kondigden dit jaar aan te stoppen met 'culinaire poeha', waardoor ze een val maken naar respectievelijk de 99e en honderdste plek op de lijst. Het blad kondigt aan de koerswijziging van de twee restaurants af te wachten.

[WK 2014] Portugal treft Zweden in play-offs

In het Zwitserse Zürich heeft zojuist de loting plaats gehad van de Europese play-offs voor het wereldkampioenschap voetbal volgend jaar in Brazilië. De loting werd verricht door oud-international van Zwitserland Alexander Frei. Hij stopte met voetballen in juni en was goed voor 86 caps en 42 doelpunten. 

Vier landen waren geplaatst op basis van de FIFA-ranking. Portugal, Griekenland, Kroatië en Oekraïne zaten in de bak van de geplaatsten. In de andere bak zaten Frankrijk, Zweden, Roemenië en IJsland. 

De Loting

Thuis Uit
Portugal Zweden 
Oekraïne Frankrijk 
Griekenland Roemenië 
IJsland Kroatië 

De wedstrijden zijn gepland op 15 en 19 november. De winnaars van de play-offs gaan naar het WK. De landen die als eerst zijn genoemd spelen de eerste wedstrijd thuis. Namens Europa zijn België, Italië, Duitsland, Nederland, Zwitserland, Rusland, Bosnië, Engeland en Spanje al geplaatst. 

Tukje nekt autodief

Een autodief is zondagnacht in het Limburgse Herkenbosch tegen de lamp gelopen doordat hij in een gestolen auto lag te slapen. Dat meldt de politie maandag.

Agenten zagen een auto op een verdachte plek op de Meinweg in de buurt van een vakantiepark staan. Toen ze een kijkje gingen nemen, ontdekten ze dat een man op de achterbank lag te slapen. De agenten maakten de man rond 02.40 uur wakker en haalden hem uit de auto.

Controle wees uit dat de auto in Duitsland was gestolen. Daarop werd de 29-jarige man aangehouden. In de wagen lag een vuurwapen. De man bleek ook nog een gevangenisstraf van 446 dagen uit te moeten zitten.

Schrijver Thomas Blondeau (35) overleden

Thomas Blondeau is zaterdagnacht op 35-jarige leeftijd overleden in zijn geboorteplaats Poperinge. De Vlaamse auteur wordt zaterdag in besloten kring begraven. Dat maakte zijn uitgeverij De Bezige Bij maandag bekend.

Blondeau is een natuurlijke dood gestorven. "Zijn dood komt veel te vroeg en laat ons onthutst achter", schrijft de uitgeverij. Volgens de Belgische krant De Standaard overleed Blondeau aan een hartslagaderbreuk.

De Vlaming debuteerde in 2006 met de roman Ex. Vier jaar later verscheen het boek Donderhart, dat zich afspeelde tegen de terreuraanslagen in de Britse stad. Vorige maand kwam zijn derde werk uit, Het West-Vlaamse Versierhandboek.

Blondeau groeide op in België, maar vertrok naar Nederland om literatuurwetenschappen te studeren in Leiden. Tijdens zijn studie werkte hij voor de universiteitskrant Mare. Hij publiceerde later in kranten als NRC Handelsblad, nrc.next, De Standaard en De Morgen.

"Hij was een veelzijdig en gedreven auteur met een uitzonderlijk stilistisch vermogen", staat in de verklaring van De Bezige Bij.

Britse supermarkt publiceert voedselverspilling

Van al het voedsel in de schappen bij de Britse supermarktketen Tesco is in de eerste helft van dit jaar een kleine dertigduizend ton in de vuilnisemmer beland. Het ging niet alleen om producten die door de supermarkt werden weggegooid, maar ook door consumenten. Dat maakte Tesco maandag bekend.

Vooral voorgesneden sla verdween erg vaak in de vuilnisbak. Van alle sla werd bijna zeventig procent weggegooid, terwijl van het brood en andere producten uit de bakkerij ongeveer veertig procent niet werd opgegeten. Druiven gingen in een kwart van alle gevallen in de vuilniszak. Van de bananen was dat een vijfde.

In totaal gooiden Britse gezinnen volgens Tesco jaarlijks voor zevenhonderd pond (830 euro) aan voedsel weg. De supermarktketen is naar eigen zeggen de eerste die inzichtelijk maakt hoeveel voedingsmiddelen er onnodig bij het afval verdwijnen. Met het bekendmaken van de cijfers wil Tesco het verspillen van voedsel tegengaan.

"Wij willen consumenten helpen geld te besparen in plaats van het in de vuilnisbak te gooien", licht commercieel topman Matt Simister toe. "We hebben allemaal onze verantwoordelijkheid om voedselverspilling tegen te gaan. Kleine aanpassingen - zoals groente en fruit op de juiste manier bewaren - kunnen al een groot verschil maken."

Met het publiceren van de cijfers loopt Tesco voor op Nederland. Maar als het aan GroenLinks ligt, moeten ook alle Nederlandse supermarkten bekendmaken hoeveel voeding ze weggooien. Kamerlid Jesse Klaver diende daartoe vorige week nog een wetsvoorstel in.

Branden bij Sydney dreigen één vuurfront te worden

Drie bosbranden ten westen van Sydney in de Australische deelstaat New South Wales dreigen zich een weg naar elkaar toe te vreten en zich samen te ballen tot één groot vuurfront. Het gaat om branden bij het stadje Lithgow, bij Mount Victoria en bij Springwood, meldt de BBC maandag.

De brandweer zei maandag op een persconferentie dat in New South Wales nog 58 branden woeden, waarvan er veertien onbedwingbaar zijn geworden. Sinds zondag is in de deelstaat de noodtoestand van kracht. Dat stelt de nooddiensten in staat mensen verplicht te evacueren en zonodig gas en licht af te sluiten.

Nederland versterkt band met Israël en Palestina

Premier Mark Rutte (VVD) bezoekt begin december Israël en Palestina ter ere van de start van de zogeheten bilaterale samenwerkingsfora. Die hebben als doel de goede betrekkingen met Israël en Palestina verder te verstevigen, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst maandag.

Beide fora hebben innovatie als overkoepelend thema, en bij de eerste edities ligt het accent op agrifood, energie en water. Voor Palestina krijgt bovendien ict de aandacht. Behalve overheden worden ook bedrijven, kennisinstellingen en niet-gouvernementele organisaties betrokken bij het samenwerkingsverband.

Nederland wil de goede banden met zowel Israël als Palestina gebruiken om waar mogelijk bij te dragen aan het vredesproces in het Midden-Oosten. De samenwerkingsfora vinden elke twee jaar plaats, afwisselend in Nederland, Israël en Palestina. Er lopen vergelijkbare samenwerkingsverbanden met onder meer Frankrijk, Duitsland en Polen.

Rutte zal tijdens zijn bezoek van 7 tot en met 9 december worden vergezeld door minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) en minister voor Buitenlandse Handel Lilianne Ploumen (PvdA). Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) sluit later aan. Ook reizen delegaties van het Nederlandse bedrijfsleven mee. Details over het programma worden later bekendgemaakt.

Maldonado ontkent breuk met Williams

Pastor Maldonado heeft ontkend dat er een breuk tussen hem en Williams is. De Venezolaan is ervan overtuigd dat hij ook volgend seizoen weer in de Formule 1 te bewonderen is, ondanks dat mogelijk zijn sponsor PDVSA wegvalt.

Volgens diverse media misbruiken Venezolaanse staatsbedrijven de sponsoring van sporters om te komen aan Amerikaanse dollars, een munteenheid die in het Zuid-Amerikaanse land aan banden is gelegd. Zo is er een niet nader genoemde autosportcoureur die in anderhalf jaar tijd 66 miljoen dollar verdiend heeft. Daarom is een onderzoek gestart en is de sponsoring van autosportcoureurs stilgelegd. Dit had direct gevolgen voor IndyCar-coureur EJ Viso die de race in Fontana moest missen omdat hij per race betaalt.

Voor Maldonado heeft het voor dit jaar geen gevolgen, maar mogelijk voor komend seizoen wel, aangezien PDVSA Williams met een flink bedrag sponsort. Mocht dit wegvallen, dan kan de Venezolaan mogelijk niet meer zeker zijn van zijn stoeltje, maar zelf ontkent hij dat via een aantal tweets.

"De geruchten over mijn relatie met Williams en vice versa zijn compleet vals. Er is een goede relatie tussen rijder en team. We hebben hard gewerkt, dag en nacht, om onze prestaties en resultaten te verbeteren. Helaas is dit Formule 1: er zijn goede jaren en slechte. En ik denk dat we niet de enigen zijn die door moeilijke tijden gaan qua teleurstellende resultaten. We hebben zelfs aangetoond dat we niet opgeven na tegenvallende prestaties. En we geven niet op tot de laatste race gereden is."

Maldonado verwacht er in 2014 gewoon weer bij te zijn. Zijn plannen voor de nabije toekomst hoopt de Venezolaan binnenkort te gaan onthullen. Met welke teams hij in gesprek is wil hij niet zeggen.

Hasbro ziet winst flink stijgen

Speelgoedfabrikant Hasbro heeft in het derde kwartaal zeventien procent meer winst behaald dan in dezelfde maand vorig jaar. Het Amerikaanse bedrijf hield eind september onder de streep 193 miljoen dollar (ruim 140 miljoen euro) over. De winststijging is het gevolg van hogere verkoop en lagere belasting, zo maakte Hasbro maandag bekend.

De fabrikant van bordspellen als Monopoly, Risk en Scrabble zag de verkoop tussen juli en september met drie procent stijgen naar bijna 1,4 miljard dollar (een miljard euro). De winst en omzet vallen iets hoger uit dan analisten hadden voorzien. Vooral buiten thuisbasis VS verkocht Hasbro flink meer.

Daarnaast nam ook de verkoop van meisjesspeelgoed toe. Hasbro is de op een na grootste fabrikant van speelgoed ter wereld. Koploper is Mattel, producent van onder andere Barbie, dat vorige week de boeken open deed. Het eveneens Amerikaanse Mattel behaalde zestien procent meer winst en een omzetstijging van zes procent.

Brabantse pastoor krijgt postuum Yad Vashem

Een Brabantse pastoor wordt na zijn dood onderscheiden omdat hij joden liet onderduiken in zijn parochie in het Brabantse Maren. Pastoor Gerard Cox, die in 1978 overleed, wordt woensdag postuum geëerd met de Israëlische Yad Vashem-onderscheiding. Dat maakte de gemeente Oss maandag bekend.

Een van de joden die Cox uit handen van de nazi's wist te houden, is aanwezig bij de uitreiking. Cox nam de vrouw en een paar van haar familieleden op in zijn parochie en werd daarbij geholpen door zijn personeel.

De onderscheiding bestaat uit de eretitel Rechtvaardige onder de Volkeren, die de staat Israël geeft aan niet-joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog joden hebben geholpen. In Nederland hebben ruim vijfduizend mensen de eretitel ontvangen.

Cox wordt postuum onderscheiden met een medaille en een oorkonde. Later wordt zijn naam in een muur in Jeruzalem gebeiteld. De burgemeester van Oss, Wobine Buijs-Glaudemans, neemt de prijs woensdag in ontvangst in de Synagoge van de Liberaal Joodse Gemeente in Amsterdam.

[NFL] Broncos verliezen ongeslagen status

De Denver Broncos zijn vannacht hun ongeslagen status kwijtgeraakt. De Indianapolis Colts bleken met 39-33 te sterk.

De Broncos kwamen in het eerste kwart nog wel op voorsprong. Een touchdown van Eric Decker zette de formatie uit Denver op een 0-7 voorsprong. Aan het einde van het eerste kwart bogen Adam Vinatieri met een field goal en Darrius Heyward-Bey met een touchdown de score in het voordeel van de Colts om. 

In het tweede kwart kwamen de Broncos opnieuw op voorsprong via een touchdown. Ditmaal was Julius Thomas de afmaker. Een safety en twee touchdowns, één van Stanley Havili en één van Coby Fleener, zorgden ervoor dat de Colts met een ruime voorsprong van 26-14 gingen rusten. 

In het derde kwart scoorde Colts' quarterback Andrew Luck zelf een touchdown. De kicker van de Broncos, Matt Prater, scoorde daaropvolgend een field goal. Opnieuw viel de score uit in het voordeel van de Colts. 

In het vierde kwart scoorde Vinatieri al snel een field goal voor de Colts. De Broncos wisten dat er snel iets moest gebeuren en gingen meer druk zetten. Dat resulteerde in twee opeenvolgende touchdowns. Ditmaal waren Demaryius Thomas en Knowshon Moreno de afmakers. Het mocht echter niet baten. Vinatieri scoorde zijn derde field goal van de avond en dat betekende dat de Broncos negen punten moesten overbruggen in vijf minuten. Dat bleek te moeilijk te zijn. Prater scoorde nog wel een field goal vlak voor het einde van de wedstrijd. 

De Broncos kregen op deze manier hun eerste verliespartij te verwerken. De Kansas City Chiefs is nu nog het enige team met een ongeslagen status.

Overige uitslagen: 

Thuis Uit Score
Arizona Cardinals Seattle Seahawks 22 - 34
Philadelphia Eagles Dallas Cowboys 3 - 17
Atlanta Falcons Tampa Bay Buccaneers 31 - 23
Detroit Lions Cincinnati Bengals 24 - 27
Jacksonville Jaguars San Diego Chargers 6 - 24
Miami Dolphins Buffalo Bills 21 - 23
New York Jets New England Patriots 30 - 27 (na overtime)
Carolina Panthers St. Louis Rams 30 - 15
Washington Redskins Chicago Bears 45 - 41
Tennessee Titans San Francisco 49ers 17 - 31
Green Bay Packers Cleveland Browns 31 - 13
Kansas City Chiefs Houston Texans 17 - 16
Pittsburgh Steelers Baltimore Ravens 19 - 16
New York Giants Minnesota Vikings wordt vannacht gespeeld

Massale terugroepactie Albert Heijn

Supermarktketen Albert Heijn roept consumenten op hun oude Bonuskaart in te leveren. Dat kan vanaf vandaag bij elk van de 850 vestigingen. Het gaat om Bonuskaarten die sinds 1997 zijn uitgegeven. Dit type Bonuskaart is herkenbaar aan het blauwe uiterlijk met het AH-logo in de linkerbovenhoek en in de rechterbovenhoek het woord 'Bonus'. Op de achterzijde van de kaart staat een streepjescode vermeld. Ook de zogenaamde 'sleutelboskaarten' vallen onder de terugroepactie.

SP wil Snowden naar Nederland halen

De SP wil de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden naar Nederland halen voor een hoorzitting in de Tweede Kamer. Het kabinet moet bij een eventueel bezoek voor zijn veiligheid zorgen en ook garanderen dat hij niet wordt uitgeleverd aan de Verenigde Staten, zegt SP-Kamerlid Ronald van Raak.

Een gesprek met Snowden, die het Prism-schandaal onthulde en zijn toevlucht heeft gezocht in Rusland, is volgens Van Raak 'een mogelijkheid die de Kamer niet mag laten liggen'. "De Amerikaanse afluisterpraktijken blijken steeds omvangrijker", stelt Van Raak maandag. Het is in het algemeen belang dat de Tweede Kamer zich zo goed mogelijk kan infomeren, vindt de SP'er.

Lichamelijk gehandicapten steeds eenzamer

Mensen met een lichamelijke beperking voelen zich steeds vaker eenzaam. Van de mensen met een lichamelijke beperking gaf in 2009 nog elf procent aan sterk eenzaam te zijn. Vorig jaar was dit gestegen tot zeventien procent, meldt gezondheidsinstituut Nivel maandag na onderzoek.

Vooral bij mensen met een ernstige lichamelijke beperking speelt het probleem: 28 procent voelt zich sterk eenzaam. Van de gehele bevolking geeft gemiddeld bijna een op de tien mensen aan zich sterk eenzaam te voelen. Waardoor de eenzaamheid is toegenomen, is niet duidelijk, zegt Nivel-onderzoeker Tineke Meulenkamp.

Uit het onderzoek blijkt verder dat meer mensen met een lichamelijke beperking, maar ook meer ouderen, vrijwilligerswerk zijn gaan doen. In 2012 deed 52 procent van de ouderen en 27 procent van de mensen met een lichamelijke beperking vrijwilligerswerk, tegenover nog respectievelijk 39 en negentien procent in 2009.

Of de afgelopen jaren ook meer ouderen eenzaam zijn geworden, is niet bekend. Hierover zijn geen cijfers uit 2009 beschikbaar. "Wat we zien is dat ook de behoefte om te participeren is toegenomen. Met name de afgelopen twee jaar is meer beweging te zien op deze gebieden", zegt Meulenkamp. Eerder onderzoek wees uit dat mensen die geen vrijwilligerswerk doen niet vaker eenzaam zijn dan mensen die dit wel doen.

De trend dat meer mensen vrijwilligerswerk doen, sluit volgens Meulenkamp aan bij de doelstellingen vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Sinds de invoering van de Wmo in 2007 zijn gemeenten verantwoordelijk voor beleid op het gebied van vrijwilligerswerk en mantelzorg.

Tabletmarkt groeit fors

De markt voor tablets zit dit jaar in de lift door het aanbod van goedkopere en kleinere tablets. Marktonderzoeksbureau Gartner rapporteert maandag dit kalenderjaar te rekenen op 184 miljoen verscheepte tablets. Dat zou een groei betekenen van 42,7 procent ten opzichte van vorig jaar.

Volgens het onderzoeksbureau zijn het vooral de tablets met een scherm van acht inch (twintig centimeter) of kleiner die populair zijn. Van de ruim 21 duizend ondervraagden had 47 procent zo'n apparaat. Het gaat dan bijvoorbeeld om de iPad Mini van Apple, de Samsung Galaxy Tab en de Kindle Fire van Amazon.

Voor het onderzoek heeft het bureau consumenten ondervraagd in Brazilië, China, Frankrijk, Duitsland, Italië, Groot-Brittannië, Japan en de Verenigde Staten. Gartner heeft geen nieuwe cijfers bekendgemaakt over het marktaandeel van de verschillende fabrikanten.

Apple presenteert dinsdag mogelijk een nieuwe iPad en iPad Mini. Ook Nokia onthult wellicht dinsdag een eigen tablet, terwijl Microsoft vanaf dinsdag vernieuwde versies van zijn Surface-tablets op de markt brengt.

Misdaadmeldpunt experimenteert met video's

Getuigen van een misdrijf kunnen voortaan ook met videobeelden aankloppen bij Meld Misdaad Anoniem. Het gaat bijvoorbeeld om beelden van een mishandeling, vandalisme of een overval. Dat heeft de tiplijn maandag bekendgemaakt. Het gaat in eerste instantie om een proef van een halfjaar.

Directeur van Meld Misdaad Anoniem Titus Visser zegt dat beelden meer zeggen dan woorden. "Ze hebben een toegevoegde waarde op de informatie die onze melders nu al anoniem aan ons doorgeven. We gaan onderzoeken of deze manier van melden een kwalitatieve bijdrage levert aan ons huidig meldsysteem", zo stelt hij in een verklaring. Visser benadrukt dat de anonimiteit van de melder voorop staat.

Beelden kunnen via een speciale app worden verstuurd naar het meldpunt. De melder moet overigens ook een telefonische melding doen. De video wordt dan aan de melding gekoppeld. Het experiment duurt tot april.

Jumbo werkt aan webwinkel

Jumbo wil nu ook online de concurrentie aangaan met marktleider Albert Heijn. Een team in Den Bosch is bezig met de ontwikkeling van online winkelactiviteiten, bevestigt een woordvoerder van de supermarktketen maandag.

Hoe de aanwezigheid op internet eruit gaat zien, wil de woordvoerder niet zeggen. "Wat ik wel kan aangeven is dat er voor het eind van dit jaar niets zal gebeuren."

Volgens vakblad Distrifood werkt Jumbo aan afhaalpunten in de supermarkten, waar consumenten hun online bestelde boodschappen kunnen afhalen. Het bedrijf zou een voormalig distributiecentrum van Super de Boer in Den Bosch aan het ombouwen zijn tot magazijn voor de webwinkel.

Albert Heijn zette in 2001 webwinkel Albert op met concerngenoten Etos en Gall&Gall. De bezorgdienst is actief in Midden- en West-Nederland, Noord-Brabant en een deel van Gelderland.

Een jaar geleden introduceerde de Zaanse supermarktketen boodschapafhaalpunten op industrieterreinen en naast bestaande winkels. Afgelopen zomer werd het eerste afhaalpunt in een Albert Heijn geopend.

De Jumbo-groep is met een marktaandeel van bijna 22 procent de grootste concurrent van Albert Heijn, dat bijna 34 procent van de markt in handen heeft. Van de 4500 supermarkten in Nederland hebben er ongeveer 850 het blauwe merkteken van de keten uit Zaandam op de gevel. Het aantal Jumbo's bedraagt momenteel 350. Omdat alle overgenomen C1000's tot Jumbo worden omgebouwd, komt het aantal in 2015 op ongeveer zeshonderd uit.

Cosmeticaslachtoffers blij met plannen Schippers

De Stichting Slachtoffers Cosmetische Artsen (SSCA) is buitengewoon blij met het besluit van minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) om de regels voor cosmetische ingrepen aan te scherpen. Dat laat een woordvoerder maandag weten.

Schippers wil de leeftijdsgrens voor cosmetische ingrepen verhogen van 16 naar 18 jaar. Verder mogen alleen gediplomeerde artsen nog dergelijke ingrepen doen en moet er betere voorlichting komen. Zo wil de minister dat er op televisie waarschuwende teksten te zien zijn bij programma's over make-overs.

Slachtoffers van missers kregen tot nu toe geen eerlijk gesprek over de gevaren van een ingreep en de mogelijke gevolgen daarvan, stelt de stichting. Ook zouden mensen vaak zonder het te weten proefkonijn zijn. "Naar sommige rimpelvullers is bijvoorbeeld geen wetenschappelijk onderzoek gedaan. Dat is bizar", aldus de woordvoerder.

SSCA is ook blij dat de leeftijdsgrens omhoog gaat. Onder de naar schatting duizenden slachtoffers in Nederland zitten veel jongeren die al vroeg aan hun neus of borsten lieten sleutelen. "Ze weten vaak niet dat ze niet bij een plastisch chirurg zitten maar bij een cosmetisch arts. Daar bestaat onder jongeren nu te veel onduidelijkheid over."

De stichting was al langer met het ministerie en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in gesprek over scherpere regels. "Onze inzet is niet voor niets geweest. We waren er al jaren mee bezig", aldus de woordvoerder. Hoewel er nu maatregelen worden genomen, is dit pas de eerste stap. Zo zouden alle medicijnen die omgaan in de cosmetica-industrie moeten worden opgenomen worden in de medicijnwet.

Behalve de SSCA is ook de Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN) ingenomen met Schippers' plannen, zo laat de vereniging in een verklaring weten. De maatregelen komen overeen met het keurmerk dat al eerder is ingevoerd bij de aangesloten klinieken.

Bejaarde man opgepakt na verwonden echtgenote

Een 83-jarige man uit Doorn is zaterdag opgepakt, nadat zijn vrouw zwaargewond in hun woning was aangetroffen. De man had zelf de hulpdiensten gebeld met de mededeling dat hij zijn vrouw iets ernstigs had aangedaan, meldt de politie maandag.

De man belde even voor 14.00 uur het alarmnummer 112. Agenten troffen in de woning de 86-jarige vrouw aan, die bewegingsloos op de vloer lag. De vrouw is in kritieke toestand naar een ziekenhuis gebracht. De man, die nog in de woning was, zit vast.

Apple aan zet in tabletoorlog

Apple onthult dinsdagavond wellicht nieuwe iPads. Een dunnere iPad en een iPad Mini met een gedetailleerder scherm, mogelijk met vingerafdruksensor, worden het meest getipt. Het techbedrijf houdt later op de dag een presentatie in San Francisco.

Het marktaandeel van Apple op het gebied van tablets lag in het tweede kwartaal op 32,4 procent. Hiermee was het bedrijf nog altijd marktleider, maar het was een flinke daling ten opzichte van een jaar geleden. Toen was 60,3 procent van de wereldwijde tabletverkoop nog in handen van Apple.

In het tweede kwartaal verkocht Apple 14,6 miljoen iPads, een daling van veertien procent. Samsung zag zijn verkoop in diezelfde periode met 277 procent groeien naar 8,1 miljoen tablets. Lenovo kende met anderhalf miljoen verkochte tablets de grootste groei (313 procent).

Verschillende concurrenten doen op dit moment goede zaken door tablets en smartphones in verschillende formaten aan te bieden. Samsung heeft bijvoorbeeld de Galaxy Tab-tablets in vijf verschillende beeldschermformaten. Daarnaast heeft het Koreaanse techbedrijf de grote Galaxy Note-telefoons in twee formaten op de markt gebracht.

Bovendien zijn niet alle concurrerende producten zo duur als die van Apple. Amazon heeft twee formaten van de Kindle Fire, waarvan de goedkoopste minder dan 250 euro kost. De Google Nexus 7 is zelfs verkrijgbaar voor minder dan tweehonderd euro. De huidige iPad Mini kost op dit moment minimaal 335 euro.

Het is maar de vraag of de Amerikaanse techgigant iets aan zijn prijsstelling zal veranderen. Eind september bracht het bedrijf de goedkoper geachte iPhone 5C op de markt voor minimaal zeshonderd euro. Analisten hadden gerekend op een vraagprijs tussen de 350 en vierhonderd euro.

Geruchten op techweblogs en Amerikaanse media suggereren dat de nieuwe iPad de vormgeving krijgt van de iPad Mini. Dit zou betekenen dat het tablet dunner en lichter wordt en bovendien rondere zijkanten krijgt. Daarnaast wordt het tablet waarschijnlijk voorzien van een verbeterde camera en een 64 bit A7-processor.

De vernieuwde iPad Mini zou dezelfde processor krijgen. Naast een verbeterde camera wordt het kleinere tablet voorzien van een retinabeeldscherm. De iPhone 5 en nieuwe iPads beschikken al over dit type beeldscherm, waarop individuele pixels niet langer met het blote oog te zien zijn.

Mogelijk onthult Apple ook andere producten. Al tijden doen geruchten de ronde over een nieuwe versie van Apples televisiekastje Apple TV. Techweblog 9to5Mac houdt een slag om de arm. Het weblog denkt dat Apple op het laatste moment zijn plannen voor Apple TV heeft omgegooid omdat het product nog niet af is. Mogelijk worden ook nieuwe Macbooks geïntroduceerd, naast een update voor het besturingssysteem voor deze laptops.

Begrotingstekort eurozone krimpt tot 3,7 procent

De zeventien landen van de eurozone hadden vorig jaar gemiddeld een begrotingstekort van 3,7 procent. Dat meldt het Europese statistiekbureau Eurostat maandag in een tweede raming. Het tekort valt daarmee lager uit dan de 4,2 procent van 2011.

Het tekort van de muntunie komt overeen met het getal dat Eurostat in april noemde bij de eerste raming. In totaal lagen de gezamenlijke uitgaven van de eurolanden 350 miljard euro hoger dan de inkomsten. In de 28 landen van de Europese Unie kwam het tekort uit op 3,9 procent en 507 miljard euro.

Slechts zes landen slaagden erin hun tekort tot maximaal drie procent terug te dringen, zoals de Europese regels voorschrijven. Duitsland was het enige land met een bescheiden begrotingsoverschot. Ook Estland, Italië en Finland voldeden onder meer aan de eisen van eurocommissaris Olli Rehn.

Nederland had volgens Eurostat, net als bij de eerste raming, een tekort van 4,1 procent. In 2011 was dat nog 4,3 procent.

NSA tapte ruim 70 miljoen Franse telefoontjes af

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA heeft in Frankrijk in dertig dagen tijd ruim zeventig miljoen telefoontjes afgetapt. Dat blijkt uit door klokkenluider Edward Snowden gelekte documenten, meldt de Franse krant Le Monde maandag.

De Franse regering heeft de Amerikaanse ambassadeur op het matje geroepen. Zij wil weten waarom de Verenigde Staten een van hun naaste bondgenoten bespioneren. Dit is 'totaal onaanvaardbaar', zei minister van buitenlandse zaken Laurent Fabius.

In het door Jacques Follorou van Le Monde samen met ex-Guardian journalist Glenn Greenwald geschreven artikel staat dat de NSA 70,3 miljoen telefoontjes heeft afgetapt van 10 december 2012 tot en met 7 januari 2013.

Phelps maakt mogelijk comeback

Zwemmer Michael Phelps werkt mogelijk aan een comeback. De 18-voudig olympisch kampioen stopte na de Spelen in Londen, maar is volgens The Associated Press weer in het bad te vinden om te trainen volgens een door zijn oude coach Bob Bowman opgesteld trainingsprogramma.

Bowman heeft topzwemmers als Yannick Agnel, Conor Dwyer en Matt McLean onder zijn hoede en heeft aan AP toegegeven dat de 28-jarige Phelps zich weer in het zweet werkt. "Hij traint af en toe mee met de groep om weer in vorm te komen." Wedstrijden zwemmen zit er voorlopig nog niet in.

Zelf heeft Phelps nog geen plannen die tot ver in de toekomst reiken, zo liet hij eerder dit jaar al weten. "Ik weet niet wat er in de toekomst gaat gebeuren. Ik weet ook niet wat er morgen gaat gebeuren. Ik plan niet ver vooruit."

SAP profiteert van opkomst cloud

Het Duitse softwareconcern SAP heeft in het derde kwartaal 23 procent meer winst gemaakt. Het bedrijf profiteerde van de toenemende populariteit bij bedrijven van de 'cloud', oftewel softwarediensten via internet.

De nettowinst van SAP steeg naar 762 miljoen euro. De omzet steeg met twee procent ten opzichte van een jaar eerder tot ruim vier miljard euro. Het bedrijf verklaarde maandag dat de winst harder steeg dan de omzet door lagere kosten. Het bedrijf zette een rem op het aannemen van nieuw personeel.

De omzet uit clouddiensten kwam meer dan drie keer zo hoog uit op 191 miljoen euro. SAP haalt nog altijd meer omzet uit de traditionele softwarediensten. De cloud is volgens het Duitse bedrijf echter wel de sleutel tot groei in de softwaresector.

He-Man-animator Lou Scheimer (84) overleden

Lou Scheimer is donderdag op 84-jarige leeftijd overleden. De animator richtte in 1962 Filmation Animation Studio op, het bedrijf dat onder meer de tekenfilmseries He-Man and the Masters of the Universe, Ghostbusters en The Archie Show produceerde. Zijn vrouw Mary Ann laat weten dat Scheimer is overleden aan de gevolgen van de ziekte van Parkinson, meldt de Los Angeles Times.

Filmation maakte in 1972 samen met Bill Cosby de animatieserie Fat Albert and the Cosby Kids, de eerste cartoon waarin zwarte Amerikanen de hoofdrol speelden. Ook was het bedrijf verantwoordelijk voor de enige geanimeerde versie van Star Trek. Hierin waren twee seizoenen de acteurs uit de film, onder wie William Shatner en Leonard Nimoy, te horen. De serie leverde Scheimer een Emmy award op.

Volgens de Los Angeles Times was Filmation begin jaren tachtig het grootste animatiebedrijf van de Verenigde Staten, wat betreft aantal werknemers. Scheimer startte Filmation met vijfduizend dollar die hij leende van zijn schoonmoeder. In 1969 verkocht hij het bedrijf aan een kabelexploitant, twintig jaar later kwam het in Franse handen. Scheimer bleef directeur tot hij enkele jaren geleden met pensioen ging.

App biedt seksverslaafden soelaas

Een speciale app moet een helpende hand bieden aan seksverslaafden. Met het programma, een idee van GGZ-instelling voor verslavingszorg Ready for Change, kan uitgedokterd worden hoe slachtoffers van hun verslaving afkomen. Ook kan direct contact worden gelegd met hulpverleners.

De app, die later maandag verschijnt, is tot stand gekomen met hulp van seksverslaafden. Het bevat naast een leidraad ook praktische informatie voor partners, vrienden en familie. Verder kan worden berekend hoeveel dagen seksverslaafden zonder seks kunnen.

Volgens directeur van Ready for Change Richard van den Ende is de seksverslavingsapp een goed voorbeeld hoe moderne technologie kan worden toegepast voor de bewustwording van verslaafden. Professionele hulpverlening is daarbij van essentieel belang, stelt hij in een verklaring. Volgens hem is de app de eerste in zijn soort ter wereld.

Hoeveel seksverslaafden er momenteel in Nederland zijn is niet te zeggen, laat een woordvoerder desgevraagd weten. "Het is een vrij verborgen verslaving omdat er een taboe op is." Volgens de zegsman wordt het probleem alleen maar groter omdat porno vrij toegankelijk is op internet.

Indiase bruiloftsgasten verongelukt

In Noord-India is een open vrachtwagen met bruiloftsgasten zondagavond op de terugweg van een huwelijksfeest van de weg geraakt en in een ravijn gestort. Negentien inzittenden vonden de dood; 28 raakten gewond.

Het ongeluk voltrok zich op een bergweg in de deelstaat Uttarakhand. De chauffeur verloor de macht over het stuur toen de remmen dienst weigerden. De man is bij het ongeluk omgekomen. De bruid en bruidegom zaten in een ander voertuig. Zij bleven ongedeerd.

Het Indiase wegennet geldt als het dodelijkste ter wereld. Jaarlijks vallen op de Indiase wegen meer dan 110 duizend doden. De ongelukken zijn veelal te wijten aan roekeloos rijgedrag in combinatie met het slechte onderhoud van wegen en voertuigen.

Nesta stopt met voetballen en wil coach worden

Alessandro Nesta zet een punt achter zijn voetbalcarrière. De 37-jarige Italiaan vindt het na twintig seizoenen in het betaald voetbal tijd om te stoppen en zich te gaan richten op een loopbaan als coach, zegt hij op de website van de UEFA. Nesta speelde de laatste twee jaar in de Major League Soccer voor het Canadese Montreal Impact.

Nesta maakte in 1993 zijn profdebuut bij Lazio en stapte negen jaar later over naar AC Milan. Met de Rossoneri won de centrale verdediger twee landstitels en twee keer de Champions League. In 2006 werd Nesta met Italië wereldkampioen, al kwam hij vanwege een blessure na groepsfase niet meer in actie.

Haase keert terug in top vijftig

Robin Haase heeft een flinke sprong gemaakt op de wereldranglijst. Dankzij zijn finaleplaats op het ATP-toernooi van Wenen stijgt hij van de 63e naar de 46e plaats. De Haagse tennisser komt daarmee weer enigszins in de buut van zijn beste ranking ooit. Vorig jaar stond hij even 33e.

Igor Sijsling leverde twee plaatsen in. Ondanks het bereiken van de tweede ronde in Stockholm zakt hij van 67 naar 69. Jesse Huta Galung handhaaft zich in de top honderd door een plaatsje te klimmen van 99 naar 98. Thiemo de Bakker en Thomas Schoorel bezetten respectievelijk de 142e en 192e plaats.

In de top tien doen de Zwitsers Roger Federer en Stanislas Wawrinka goede zaken. Federer stijgt van plaats zeven naar zes. Wawrinka boekt eveneens een plaats winst en staat nu achtste. Rafael Nadal blijft de ranglijst aanvoeren, gevolgd door Novak Djokovic, David Ferrer, Andy Murray en Juan Martin del Potro.

Nintendo bevestigt samen gamen ongeacht computer

Nintendo wil het mogelijk maken om spellen tegen elkaar te spelen ongeacht de spelcomputer. Het gaat hierbij om de Nintendo 3DS, Wii U en producten van andere fabrikanten. Een woordvoerder van Nintendo Benelux zegt tegen Novum Nieuws dat 'de cross-platform functionaliteit mogelijk is voor bepaalde titels', maar wil niet zeggen om welke spellen het gaat.

De cross-platform functionaliteit beperkt zich veelal tot een verbinding tussen een spelcomputer en verschillende tablets of telefoons. Vorige week gaf de Britse gamestudio Ripstone aan ook goedkeuring te krijgen van Sony voor het schaakspel Pure Chess op de Playstation 3. Het zou de eerste keer zijn dat gamers met een spelcomputer van Sony tegen mensen met een Nintendo kunnen spelen.

Hoewel Nintendo Benelux niets kwijt wil over de spellen die gebruikmaken van de cross-platform functionaliteit gaat het Britse kantoor van de gamegigant iets verder. In een verklaring tegenover het gameweblog VG247 geeft een Britse woordvoerder aan dat het avonturenspel Disney Infinity, de actiegame Cubeman 2 en het schaakspel Pure Chess tussen verschillende computers en tablets te spelen zijn. "En er zijn meer spellen met deze functionaliteit in de maak", aldus een Britse woordvoerder.

Metaalbazen praten weer met bonden

De vakbonden en de werkgevers in de grootmetaal gaan dinsdag weer officieel met elkaar in gesprek over een nieuwe cao. De eerder aangekondigde hardere acties in de sector zijn echter nog niet van de baan. Dat heeft FNV Metaal maandag bekendgemaakt.

Werkgeversorganisatie FMV-CWM hebben de bonden steeds al voor een gesprek uitgenodigd. Volgens FNV-onderhandelaar Jos Brocken hebben de werkgevers nu pas voldoende opening gegeven om het gesprek aan te kunnen gaan. "Wij hebben signalen van de werkgevers ontvangen die wij positief beoordelen", zei Brocken bij de start van de acties in Veldhoven.

De medewerkers in de metaal voeren een maand actie, steeds bij andere bedrijven in verschillende regio's. Tien dagen geleden bereikten de bonden met de werkgevers in de kleinmetaal een cao-akkoord. Voor de grootmetaal, waaronder auto- en machinefabrikanten en scheepsbouwers, werden afgelopen vrijdag nog hardere acties aangekondigd.

Maandag wordt op kleine schaal actiegevoerd in Sneek, Etten-Leur en Veldhoven. "De druk op de komst van een goede cao is door de acties enorm hoog", vertelde Brocken de stakers in Veldhoven. "Het gesprek zal dan ook gaan over wat jullie willen: een fatsoenlijke waardering voor het werk dat je doet, met een normale loonsverhoging en de mogelijkheid om privé en werk goed te combineren." Als de gesprekken tot niets leiden, dan gaan de hardere acties eind deze maand door.

In de kleinmetaal krijgen de werknemers er 3,5 procent bij in de komende 22 maanden. FME-CWM bood tot nu toe eenmalig een half procent meer loon per december, en volgend jaar in totaal anderhalf procent structurele loonsverhoging. In de sector werken ongeveer 150 duizend mensen.

Energiebedrijf bedreigd door particuliere stroom

De opkomst van energieopwekking door particulieren zorgt voor een zware druk op het verdienmodel van de grote energiebedrijven. Dat denkt de top van energiebedrijven, blijkt uit maandag verschenen onderzoek van adviesbureau PwC onder bestuurders van 53 energiebedrijven uit 35 landen.

Van de ondervraagde bestuurders verwacht 94 procent de komende tijd een complete transformatie van het verdienmodel. Bijna zestig procent stelt dat lokale opwek van met name zonne- en windenergie, door particulieren maar ook door boeren, hen dwingt tot deze aanpassing. Ruim tachtig procent ziet de verandering wel als een kans.

De groei van lokale opwekking van energie is nu nog voornamelijk door subsidie gedreven, ziet adviseur Jeroen van Hoof van PwC. Op de lange termijn zullen de kosten echter dalen, waardoor zelf energie opwekken populairder gaat worden, denkt het adviesbureau.

Als de energiebedrijven niet iets veranderen aan de manier waarop ze geld verdienen, gaat dat ten koste van hun marges en omzet. Het risico bestaat dan namelijk dat ze alleen nog maar als laatste back-upfaciliteit gaan functioneren als er niet voldoende aanbod is van zonne- en windenergie, vreest PwC.

De opkomst van particuliere energieopwekking is niet de enige bedreiging die de energiebestuurders op zich af zien komen, blijkt uit het onderzoek. Ook nieuwe technieken kunnen de traditionele verdienmodellen in gevaar brengen.

Als voorbeeld haalt PwC methanisatie aan, waarbij overtollige zonne- en windenergie wordt opgeslagen. Deze innovatie zou ook nieuwe kansen kunnen bieden aan de sector. "Deze techniek, die al kleinschalig mogelijk is, zou in een keer het opslagprobleem van duurzame opwekking kunnen oplossen en daardoor de markt opnieuw fundamenteel veranderen", schrijft PwC.

Twitter schrapt mogelijk eigen muziekdienst

Twitter overweegt zes maanden na de introductie van zijn eigen muziekdienst alweer om te stoppen. De stekker wordt uit de #Music-applicatie getrokken omdat deze niet populair zou zijn onder gebruikers van het sociale medium. Dat schrijft het doorgaans goed ingelichte Amerikaanse techweblog All Things Digital op basis van anonieme bronnen.

De muziek-app is los verkrijgbaar en te bereiken via webbrowsers. De muziekdienst zou onafhankelijk van alle andere activiteiten van het sociale netwerk gebouwd zijn. Hierdoor zou de app niet goed aansluiten bij andere diensten van Twitter.

Het is niet bekend wanneer de #Music-app zal verdwijnen. Volgens bronnen van het techweblog zal dit niet lang meer duren. Twitter zou op nieuwe manier muziek in zijn diensten willen betrekken door samenwerkingen aan te gaan met verschillende bedrijven.

Mogelijk heeft het afstoten van de muziekdienst iets te maken met de beursgang van Twitter. Halverwege volgende maand zou het sociale medium beursgenoteerd moeten zijn. Twitter heeft zelf het sluiten van zijn muziekdienst niet bevestigd.

NSA hackte e-mailaccount van Calderon

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA heeft het e-mailaccount van Félipe Calderon gehackt toen hij nog president van Mexico was. Dat heeft het Duitse weekblad Der Spiegel zondag gemeld op basis van de documenten die door klokkenluider Edward Snowden zijn gelekt. In Mexico is met verontwaardiging op dit nieuws gereageerd.

Via het gehackte account had de NSA niet alleen toegang tot het mailverkeer van Calderon, maar ook dat van de leden van zijn kabinet.

Eerder was al bekend geworden dat de NSA zich toegang had verschaft tot de mails van de huidige president van Mexico, Enrique Pena Nieto. Zijn account werd gehackt toen hij nog geen president was.

Ook op dat nieuws is in Mexico furieus gereageerd. De regering heeft een onderzoek gelast. Calderon is tegenwoordig werkzaam bij de Kennedy School of Government van de universteit van Harvard.

Geer en Goor mogelijk in opvang

Gerard Joling en Gordon nemen voor een eventuele tweede reeks van Effe Geen Cent te Makken mogelijk hun intrek in een opvanghuis voor jongeren. "Nog een keer op AOW-niveau zou saai zijn", vertelde RTL-baas Erland Galjaard aan het AD. "Maar we willen wel vasthouden aan dat hulpverleningselement."

Voor het vervolg op Geer & Goor: Effe Geen Cent te Makken zouden de zangers wonen bij en werken in het opvanghuis. Of er een tweede reeks komt, is nog lang niet zeker. "Ik weet dat de heren wispelturig zijn", vertelde Galjaard. "Ik geloof pas in een nieuwe serie wanneer we daadwerkelijk aan het filmen zijn. Dat was bij de huidige reeks ook zo."

Het programma van Gerard en Gordon, waarmee ze aandacht vragen voor eenzame ouderen, is een groot succes. Op het programma stemmen wekelijks ruim twee miljoen Nederlanders af.

Galjaard houdt er rekening mee dat hij Joling kwijtraakt aan SBS6. De zanger stond jarenlang onder contract bij de zender, maar na een conflict over Jolings riante salaris gingen de zanger en de zender een samenwerking op projectbasis aan. "Het zou me niet verbazen wanneer SBS6 Joling nog met een vet exclusief contract probeert te paaien."

Arrestatie Chinese zakenman voor steun aan activisten

De Chinese autoriteiten hebben een welgestelde zakenman formeel onder arrest geplaatst omdat hij een nieuwe burgerrechtenbeweging in zijn land steunt. Zijn advocaat heeft dat maandag te horen gekregen. Grootinvesteerder Wang Gongquan werd medio september opgepakt. Gezegd werd toen dat hij ervan werd verdacht 'mensenmassa's bijeen te brengen om de openbare orde te verstoren'.

Het regime in Beijing pakt de Nieuwe Burgerbeweging hard aan. De beweging pleit voor meer mogelijkheden voor de bevolking om actief deel te nemen aan het politieke proces in de Volksrepubliek. Sinds maart dit jaar zijn al rond de dertig activisten van de beweging opgepakt.

Bos bezorgt Belkin opnieuw succes in Hainan

Theo Bos heeft de tweede etappe in de Ronde van Hainan gewonnen. De Nederlandse sprinter kwam na 175 kilometer tussen Chengmai en Haikou als eerste over de streep. Hij bezorgt Belkin daarmee al het tweede dagsucces in twee dagen tijd. Zaterdag won Moreno Hofland de openingsetappe.

De leiderstrui blijft om de schouders hangen van Hofland. De 22-jarige Roosendaler kwam in Haikou als tweede over de streep. De Chinese rittenkoers eindigt volgende week maandag.

Rus maakt weer sprong op WTA-wereldranglijst

Tennisster Arantxa Rus is weer flink geklommen op de wereldranglijst in het enkelspel bij de vrouwen. De 22-jarige uit Monster bekleedt na maandag de 163e positie, een stijging van 22 plekken. Ze is echter nog ver verwijderd van haar hoogste notering ooit. Die bereikte ze in augustus 2012 toen ze de nummer 61 was.

Kiki Bertens is op de 89e plek de beste Nederlandse, zij gingéén plek omhoog. Richel Hogenkamp staat namens Nederland als laatste vrouw nog binnen de top 200. Zij moest twee plaatsen toegeven en is 175e. Indy de Vroome die vorige week haar eerste ITF-25k toernooi won klom naar positie 267. 

In de top 10 ruilden de Italiaanse Sara Errani en de Tsjechische Petra Kvitova de zesde en zevende plek. Kvitova is nu de mondiale nummer 6. Angelique Kerber uit Duitsland kloméén plekje en sluit de top 10 af. De Amerikaanse Serena Williams gaat nog steeds soeverein aan kop.

Campagne tegen huwelijksdwang geflopt

Een grote campagne die huwelijksdwang en het achterlaten van jongeren na een vakantie in het buitenland moet helpen tegengaan, heeft nauwelijks iets opgeleverd. Dat meldt dagblad Trouw maandag na een rondgang langs verschillende scholen.

In de campagne worden jongeren die vrezen dat zij op vakantie in het buitenland worden achtergelaten of worden gedwongen te trouwen erop gewezen dat zij een noodplan kunnen invullen. De campagne ging in juni 2009 van start. Jaarlijks zouden tientallen meisjes, maar ook jongens, niet terugkeren in de schoolbanken na een vakantie in het buitenland. Geregeld zouden zij zijn achtergelaten of uitgehuwelijkt.

Het ministerie van Sociale Zaken erkent volgens de krant dat nog niet is gemeten hoe veel noodplannen zijn ingevuld. Uit een rondgang langs de grote roc's in Amsterdam, Flevoland en Midden-Nederland, bij Zadkine en Albeda in Rotterdam en het Haagse Mondriaan zou echter blijken dat de afgelopen maanden geen enkel noodplan is ingevuld. Ondertussen meldt de stichting Steun Remigranten dat deze zomer opnieuw pubermeisjes en jonge vrouwen zijn achtergelaten in Turkije en Marokko.

Lekker rappen met Jezus

Kanye West heeft zaterdagavond het podium gedeeld met niemand minder dan Jezus. De rapper trapte in Seattle zijn Yeezus-tournee af met een show die in het teken stond van allerlei christelijke symboliek. Klap op de vuurpijl was een Jezus-imitator.

"Witte Jezus, bent u het?", vroeg West met kinderlijke blijheid, tegen het einde van zijn show. "Ik heb je gezocht", liet hij 'Jezus' weten, waarop een bebaarde man in een wit gewaad meldde dat hij altijd aanwezig was, schrijft het Amerikaanse muziekblad Rolling Stone.

West had voor zijn onderonsje met Jezus in ruim twee uur tijd zijn complete nieuwe plaat Yeezus afgewerkt, plus nog een flink aantal hits van zijn vorige platen. Met de muziek, vier kostuumwisselingen, twaalf danseressen, en een podium met een bijna twintig meter hoge berg verbeeldde de rapper zijn zoektocht naar een hogere macht.

West en zijn twaalf vrouwelijke discipelen sloten af met een buiging, terwijl de Messias zich naar de top van de berg begaf. Het refrein van de track On Sight - 'U geeft ons wat we nodig hebben, terwijl het misschien niet is wat we willen' - galmde ondertussen in herhaling op de achtergrond.

Premier Egypte vindt aanslag op kerk laf

Interim-premier Hazem el-Beblawi heeft maandag zijn veroordeling uitgesproken over de aanslag bij een koptische kerk in Caïro, waarbij zondagavond drie mensen, onder wie een meisje van 8, de dood vonden. Hij sprak van een 'harteloze, criminele daad'. De politie zal er alles aan doen om de daders voor de rechter te krijgen, zei El-Beblawi maandag.

Volgens de interim-premier is het kennelijk de bedoeling om tweedracht te zaaien tussen de moslims en de christenen in Egypte. Daar zal men niet in slagen, zo betoogde hij.

De aanslag werd gepleegd op bruiloftsgasten die buiten bij hun kerk stonden in de hoofdstedelijke wijk Waraa. De daders kwamen aangereden op motorfietsen en openden het vuur op de groep. Een man, een vrouw en een 8-jarig meisje werden gedood.

Sinds de islamistische president Mohammed Morsi in juli door het leger werd afgezet is het aantal gewelddaden tegen kopten toegenomen.

FOK!filmblik: Emanuelle and the Last Cannibals (1977)

Vandaag vinden we in het FOK!filmblik weer een pareltje van de legendarische horror-pornoregisseur Joe D'Amato. In Emanuelle e gli Ultimi Cannibali oftewel Emanuelle and the Last Cannibals, zien we hoe Emanuelle (Laura Gemser) in het geheim onderzoek doet in een psychiatrische kliniek. Emanuelle ontdekt dat er een meisje wordt vastgehouden dat door een kannibalenstam uit het Amazonegebied is opgevoed. Emanuelle raakt door het voorval geintrigeerd en gaat samen met haar vrienden naar de jungle om uit te zoeken of er nog naasten van het meisje in leven zijn. De kannibalen blijken springlevend te zijn en blijken het ook niet zo te hebben op onverwachte gasten.

Emanuelle en de laatste cannibalen 0

Bij de naam Joe D'Amato weten de liefhebbers wel waar ze aan toe zijn. In tegenstelling tot andere kannibalenfilms uit die tijd, werden er in de film van D'Amato in elk geval geen enkel dier over de kling gejaagd. Wel kregen de kijkers een flinke dosis softporno met Gemser, een actrice met een behoorlijk struikgewas op haar muts. Dit is exploitatie zoals die alleen in de zeventiger jaren werd gemaakt. Wat het verhaal betreft doet deze film wel wat denken aan Sergio Martino's Mountain of the Cannibal God met Ursula Andress.

Emanuelle en de laatste cannibalen 1

Emanuelle and the Last Cannibals zou ook worden uitgebracht onder de titels Emanuelle en de laatste cannibalen, Trap Them and Kill Them en Emanuelle's Amazon Adventure. Kijk hieronder voor een overzicht van de hoogtepunten uit deze op zijn zachts gezegd bijzondere rolprent van D'Amato, die later in cultkringen naam zou maken met klassiekers zoals Porno Holocaust en Erotic Nights of the Living Dead.


Deze trailer is NSFW!

Sint Maarten hekelt 'schadelijke' toelatingseisen

De Nederlandse aanpak om migranten buiten de deur te houden is schadelijk voor de ontwikkeling van Sint Maarten. Dat stelt de Sint Maartense minister van justitie Dennis Richardson maandag in de Volkskrant. Hij wil dat het juist makkelijker wordt om een Nederlands paspoort te krijgen.

"Het is te belachelijk voor woorden dat in Nederland Bulgaren, Denen of Polen vrij in- en uit- kunnen reizen, maar dat wij verplicht worden om mensen uit onze regio te weren", aldus Richardson. "Omdat Nederland als een soort enclave moet worden afgeschermd, zitten wij met Nederlandse regelgeving opgescheept die niet in het belang is van onze ontwikkeling."

Vooral de Nederlandse inburgeringstoets is voor veel eilandbewoners die een Nederlands paspoort willen een probleem. Op Sint Maarten wordt nauwelijks Nederlands gesproken.

Migranten zijn belangrijk voor de economie op Sint Maarten. De bevolking, zo'n veertigduizend inwoners, bestaat nu uit ruim 104 nationaliteiten.

Negentien doden bij aanslag in Nigeria

'Strijders' van de terreurgroepering Boko Haram hebben zondag in het noorden van Nigeria, bij de grens met Kameroen, negentien mensen om het leven gebracht. De terroristen hadden zich vermomd als soldaten. Op een weg bij de stad Lokumani hielden zij auto's en vrachtwagens aan, waarna de inzittenden werden doodgeschoten of met messen afgeslacht. Drie vrachtauto's werden in brand gestoken.

De terroristen gingen er op motorfietsen vandoor toen zij gewaarschuwd werden dat er soldaten van het Nigeriaanse regeringsleger naderden. Dat hebben getuigen die de slachtpartij hebben overleefd, verklaard, meldde het persbureau AFP.

[PD] Sevilla niet langs laagvlieger Real Valladolid

Sevilla heeft zondag punten verspeeld bij laagvlieger Real Valladolid in de Primera División. De Andalusiërs, die tiende staan, speelden met 2-2 gelijk. Na goals van Carlos Bacca en Alberto Moreno leek er niets aan de hand, maar in de slotfase sleepten Manucho Gonçalves en Patrick Eber een punt uit het vuur voor de thuisploeg.

Getafe klom eerder op de dag naar de vijfde plaats door een 2-0 zege op Granada. Een eigen doelpunt van Jeison Murillo en Pedro Leon maakten kort na rust het verschil voor de bezoekers. Granada stond toen al met tien man na een rode kaart voor Pape Diakhaté.

Almeria blijft de hekkensluiter in Spanje. Zondag werd in eigen huis met 1-0 verloren van Rayo Vallecano. Almeria wacht nog altijd op zijn eerste overwinning van het seizoen. Real Betis ging voor eigen publiek met 2-1 onderuit tegen Elche.

[Serie A] Tiental Inter geeft voorsprong weg bij Torino

Internazionale is zondag opnieuw tegen puntverlies aangelopen in de Serie A. De Milanezen kwamen een week na de smadelijke nederlaag tegen AS Roma niet verder dan een 3-3 gelijkspel bij Torino. Inter speelde een groot deel van de wedstrijd met tien man na een rode kaart voor doelman Samir Handanovic in de vijfde minuut.

De bezoekers leken ondanks de numerieke minderheid lange tijd drie punten mee te nemen uit Turijn. In blessuretijd maakte Nicola Bellomo echter gelijk. Eerder had Inter tot twee keer toe een achterstand ongedaan gemaakt dankzij Fredy Guarin en Rodrigo Palacio. Die laatste zette zijn ploeg ook op voorsprong in de 71e minuut.

Door de remise blijft Inter steken op de vijfde plaats met vijftien punten, negen minder dan de nog foutloze koploper Roma. Torino staat tiende.

Evra ontboden na harde kritiek op verslaggevers

Patrice Evra wordt op het matje geroepen door bondscoach Didier Deschamps en de Franse voetbalbond vanwege zijn kritiek op verslaggevers. De 32-jarige linksback haalde zondag in een televisie-interview met Telefoot hard uit naar enkele Franse commentatoren, die hij schooiers en parasieten noemde.

Volgens de speler van Manchester United proberen de verslaggevers de publieke opinie tegen hem te keren. Onder anderen Bixente Lizarazu, een voormalige linkervleugelverdediger van Frankrijk, moest het ontgelden. Het is niet de eerste keer dat Evra ter verantwoording wordt geroepen.

Evra was de aanvoerder van de nationale ploeg die op het WK van 2010 in Zuid-Afrika weigerde te trainen, nadat aanvaller Nicolas Anelka naar huis was gestuurd vanwege het beledigen van toenmalig bondscoach Raymond Domenech. Voor zijn aandeel in die staking werd hij voor vijf wedstrijden geschorst.

Hoewel de Franse bond niet het doelwit was van de tirade van Evra, wil voorzitter Noël le Graët toch tekst en uitleg van de verdediger. "Hij kan zulke dingen denken, maar ze uitspreken is geen slimme zet", liet ook Deschamps weten. Hij voegde daaraan toe dat Evra onder hem nooit meer de aanvoerdersband zal dragen.

Naast Lizaruzu kregen ook oud-middenvelder Luis Fernandez, voormalig Marseille-coach Rolland Courbis en Pierre Ménès een veeg uit de pan. Alle vier laakten ze de rol van Evra op het mislukte WK van 2010. "Ze moeten stoppen met liegen. Ik heb een goede reputatie in Frankrijk, om over het buitenland maar niet eens te spreken", stelde Evra onder meer.

"Ik weet niet wat Lizarazu tegen mij heeft. Ik ben twee keer uitgeroepen tot beste linksback van de wereld. Ik weet niet of hem dat ook is gelukt", vervolgde de verdediger. "Ik zal de score nog wel vereffenen met een paar commentatoren."

Evra wist zich met Frankrijk niet rechtstreeks te kwalificeren voor het WK volgend jaar in Brazilië. Les Bleus spelen volgende maand een play-off, waarin alsnog deelname aan de titelstrijd kan worden afgedwongen.

Man met 90 bier achter stuur

Een man uit het Australische Dundee Beach mag een halfjaar niet autorijden. De beste man is betrapt achter het stuur terwijl hij maar liefst negentig blikken bier achter de kiezen had.

Trevor Alexander Warren reed vorige week maandagochtend over de weg toen hij aan de kant werd gezet. Direct rook Bromsnor al een sterke dranklucht. Hierop vroeg de politie aan de 51-jarige man of hij had gedronken.

De Australiër bekende de vorige avond tussen de tachtig en negentig blikken Melbourne Bitter bier te hebben gedronken. Ook vertelde hij dat hij de hele dag niets had gegeten.

In totaal bleek de man dus 33 liter bier te hebben gedronken. De rechter veroordeelde Warren vandaag tot een halfjaar rijontzegging. Ook moet hij een boete van 450 Australische dollar betalen.

Strengere regels voor cosmetische ingrepen

Cosmetische ingrepen zijn straks alleen nog bestemd voor volwassenen. Verder mogen alleen gediplomeerde artsen dergelijke ingrepen doen en moeten cosmetische programma's op televisie waarschuwende teksten vertonen. Dat schrijft minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Nu mogen schoonheidsspecialisten nog permanente rimpelvullers plaatsen, maar dat moeten ze straks overlaten aan bevoegd medisch personeel. Waarschijnlijk geldt dat later ook voor huidbehandelingen met lasertechniek.

Verder moeten televisiekijkers van make-overshows worden gewaarschuwd dat niet alle ingrepen succesvol zijn. Volgens Schippers is er nu te vaak aandacht voor 'hoe mooi het kan worden' zonder te wijzen op de risico's. Ze stelt dat ingrepen kunnen leiden tot flinke schade.

De minister stelt dat jongeren minder goed kunnen overzien wat de consequenties zijn van een ingreep. Dergelijke operaties mogen wat haar betreft dan ook niet meer onder de 18 jaar worden uitgevoerd. Er komt wel een uitzondering voor ingrepen met een medische noodzaak zoals het rechtzetten van flaporen.

Brandweer Leeuwarden klaar met nablussen

De brandweer in Leeuwarden is klaar met het nablussen van de verwoestende brand in de binnenstad afgelopen weekeinde. Het bluswerk was kort voor middernacht afgerond, laat de gemeente Leeuwarden weten. Bij de brand, die zaterdagmiddag uitbrak in een winkelpand aan de Kelders, kwam een 24-jarige man om het leven.

De oorzaak van de brand is nog niet bekend. De politie is op zoek naar mensen die rond het tijdstip van de brand in een van de panden aanwezig waren. Het kan zowel om winkelend publiek gaan als om getuigen die elders in het pand waren.

'Nederlander in Rio met 31 kilo coke gepakt'

Een 40-jarige Nederlander is zaterdag in een woonwijk van Rio de Janeiro opgepakt met 31 kilo pure cocaïne in zijn bezit. Dat meldt de Braziliaanse krant O Globo zondag.

De man werd in een auto aangehouden nabij een hotel in het noorden van de stad. De drugs werden in zijn hotelkamer gevonden. Hij was in het gezelschap van een 28-jarige Braziliaanse. De Nederlander verklaarde dat hij een deel van de cocaïne via koeriersdienst FedEx moest versturen.

De politie liet weten een anonieme tip te hebben gehad. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zitten er in Brazilië 51 Nederlanders in de gevangenis voor een drugsdelict. De man die nu is aangehouden zit vast en verschijnt binnenkort voor de rechter.

Hamas legde tunnel tussen Gaza en Israël aan

De ondergrondse tunnel die de Gazastrook met Israël verbindt en vorige week werd ontdekt is aangelegd door de gewapende tak van Hamas. Dat heeft Abu Ubaida, woordvoerder van de militaire vleugel van de islamitische groep, zondag gezegd in een interview.

Ubaida zei tegen een radiostation van Hamas dat de tunnel was gegraven in een poging om Israël te dwingen een deel van de duizenden Palestijnse gevangenen vrij te laten. In 2011 liet Israël 1400 gevangenen gaan in ruil voor de terugkeer van soldaat Gilad Shalit, die in 2006 door militanten werd ontvoerd en door een geheime tunnel naar Gaza werd gebracht.

Het Israëlische leger ontdekte vorige week de ondergrondse tunnel van 1,7 kilometer die de Gazastrook met Israël verbindt. Als reactie op de ontdekking liet Israël de levering van bouwmaterialen naar de Gazastrook blokkeren.

Hamas legde tunnel tussen Gaza en Israël aan
Hamas legde tunnel tussen Gaza en Israël aan (Foto: ANP)

FOK! wat een weer... Na een paar supercellen weer rustiger

Uiteindelijk viel het zondag overdag met de buien wel mee. Er waren een paar buitjes in het noordwesten, maar tot in de avond bleef het verder wel overwegend droog. De 'echte' buien kwamen pas in de avond het land binnen en dat waren geen misselijke jongens. Er was zelfs sprake van een aantal supercellen en een enkele daarvan produceerde zelfs een tornado. De zwaarste buien zaten vóór het eigenlijke front dat op meerdere plaatsen buien gaf. 

In de warme lucht ontstonden er een aantal losse buien die voor het front uit ontstonden. Dit zijn de buien waarvoor je moet oppassen. Ik kom hier nog wel even op terug na een analyse van de gebeurtenissen.

Na het oplossen van eventuele nevel en mist is het vanmiddag wisselend bewolkt en een zwakke regenzone trekt pal langs de kust naar het noord-noordoosten toe. In het oosten lijkt het dus op de meeste plaatsen droog te blijven. Met een graad of 17 blijft het erg zacht voor de tijd van het jaar. Er staat een matige tot vrij krachtige zuid- tot zuidwestenwind. Langs de kust is zelfs een krachtige wind mogelijk.

We hebben te maken met een zuidelijke stroming en die blijft tot aan het weekend in stand. Daarna lijkt het af te gaan koelen, maar dat is nog ver weg. Het is een aangename week met een mix van wolken, zon en een enkele bui.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 Koebeestje

Op een prachtige ochtend maakte KlapMongeaul deze mooie foto van een jonge koe.

 

 

 

Vergeet niet uit te checken

Door eikels als de gozer voor me wordt het OV steeds duurder. Bus stopt, meneer loopt naar de uitgang, checkt uit, en gaat weer zitten. Zijn vriendin lijkt het doodnormaal te vinden. Precies wat er mis is met de samenleving: de meesten denken alleen nog aan 'me, myself and I' en leven in een soort hufterbubbel van list en bedrog. Wat mij betreft doen ze die boete omhoog van 35 naar 1035 euro. Anders leert dit soort lapzwansen het nooit af.

Federer heeft spijt dat hij met rugklachten speelde

Roger Federer denkt dat hij dit seizoen niet zuinig genoeg is geweest op zijn lichaam. Dat liet hij zondag weten in Basel, een dag voor de start van het ATP-toernooi in zijn thuisstad. De 32-jarige Zwitser speelde meerdere keren door met rugklachten.

Federer liep de blessure in maart op in Indian Wells tijdens een duel tegen Ivan Dodig. Hij won vervolgens nog van zijn landgenoot Stanislas Wawrinka, maar kreeg ervan langs van Rafael Nadal. "Achteraf gezien had ik daar niet moeten spelen. Dat waren fouten", vertelde Federer, die de weken erna niet kon trainen.

Ook in Hamburg en Gstaad had de zeventienvoudig grandslamwinnaar last van zijn rug. "Ik had op moeten geven in Hamburg en me moeten terugtrekken in Gstaad." Hij verloor bij die toernooien van respectievelijk Federico Delbonis en Daniel Brands. De huidige nummer acht van de wereld was dit jaar alleen in Halle de beste.

Door zijn matige resultaten moet Federer nog vol aan de bak om deelname aan de World Tour Finals af te dwingen. Een van zijn concurrenten voor een ticket is Wawrinka. "Ik ben blij als Stan zich kwalificeert. Als dat betekent dat ik er niet bij ben, maakt me dat echt niet uit. Het zou inhouden dat hij beter was dit jaar."

Federer denkt ondanks alle tegenslag niet aan stoppen. Hij wil nog meedoen aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. "Dat is iets wat ik graag wil bereiken, maar dat betekent niet dat ik mijn loopbaan daar beëindig, of dat ik dat eerder of later doe."

"Zolang mijn lichaam en geest nog willen, ik wat ik doe leuk vind en ik succesvol ben, zal ik nog wel even doorgaan", vervolgde Federer. "Daar veranderen een moeilijke zes maanden niets aan."

Weer lichaam gevonden bij winkelcentrum Kenia

Onder het puin van het winkelcentrum Westgate in de Keniaanse hoofdstad Nairobi is zondag opnieuw een lichaam gevonden. Onderzoekers denken dat het het lijk is van een van de aanvallers die vorige maand een bloedbad aanrichtten. Dat heeft minister van binnenlande zaken Joseph Ole Lenku in een verklaring laten weten.

Het is het vierde lichaam van een van de aanvallers dat is gevonden, aldus Lenku. Behalve het lijk werden zondag ook vier AK-47 machinegeweren gevonden.

Camerabeelden
Op beelden van bewakingscamera's in het Keniaanse winkelcentrum Westgate is te zien hoe militairen vorige maand winkels plunderden terwijl de aanval op het winkelcentrum nog gaande was. Dat meldt persbureau AP, die de beelden zondag heeft bekeken.

Het winkelcentrum in Nairobi werd 21 september aangevallen door strijders van de Somalische terreurbeweging Al-Shahab. Pas na een beleg van vier dagen wisten het leger en de politie een einde te maken aan de bezetting van het winkelcentrum. Zeker 67 mensen kwamen om het leven. Veel vragen over de aanval - zoals waarom een groot deel van het gebouw instortte - zijn nog altijd niet beantwoord.

Op de beelden is te zien hoe mannen in legeruniform achter de toonbanken van winkels staan te graaien. Anderen wandelden winkels uit met volle plastic tassen. Winkeliers hadden na de aanval al geklaagd over plunderingen. De Keniaanse veiligheidsdiensten hebben tot dusver ontkend iets te hebben misdaan. De autoriteiten hebben nog niet op de camerabeelden gereageerd.

Christen dood bij schietpartij kerk Caïro

Gewapende lieden op motoren hebben zondagavond het vuur geopend op een koptische kerk in Caïro. Daarbij vielen een dode en tien gewonden, zeiden bronnen bij de veiligheidsdiensten.

Op het moment van de schietpartij werd er een huwelijksceremonie gehouden bij de kerk. Over het motief voor de aanval tasten de autoriteiten nog in het duister. Sinds de val van de islamistische president Mohammed Morsi eerder dit jaar zijn Egyptische christenen echter al vaker op de korrel genomen. Daarbij zijn ook eerder doden gevallen. Ook zijn kerken geregelde een doelwit.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.