Microsoft zet opnieuw in op Surface-tablets

Microsoft wil met de Surface Pro 2 een slag slaan op de tabletmarkt. Het tablet zou twintig procent sneller moeten zijn dan zijn geflopte voorganger, terwijl de batterij 75 procent langer mee moet gaan. Dat maakte het Amerikaanse bedrijf maandagmiddag bekend tijdens een presentatie in New York.

Tablets zijn op dit moment geen lucratieve business voor Microsoft. Het Amerikaanse bedrijf had tot en met juni 853 miljoen dollar omgezet met de verkoop van zijn Surface-tablets. Er was echter ruim het dubbele geïnvesteerd in de productie en de marketing van de apparaten en het besturingssysteem Windows 8. Hoeveel Surface-tablets verkocht zijn, is nooit bekendgemaakt.

De Surface Pro 2 wordt in meerdere versies uitgebracht, waaronder een met vier en een met acht gigabyte werkgeheugen. Daarnaast varieert het opslaggeheugen van 64 tot 512 gigabyte. Hierdoor loopt de prijs uiteen van 889 tot 1790 euro. Alle versies van het tablet zijn voorzien van een Haswel-processor van Intel, naar verluidt een van de krachtigste processoren voor draagbare apparaten van dit moment.

Het nieuwe tablet wordt voorzien van Windows 8.1 en moet vanaf 22 oktober, enkele dagen na de lancering van de update voor de nieuwste versie van Windows, in de winkel liggen in onder meer de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Nederland.

Daarnaast wordt de Surface 2, een verbeterde versie van de Surface RT, op de markt gebracht voor minimaal 439 euro. Onder meer de camera's en de beeldschermresolutie zijn verbeterd. De bestaande Surface RT gaat verder onder de naam Surface en moet 336 euro kosten.