Kamervragen over meelezen Whatsapp-berichten

D66 wil een verklaring van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) over het lezen van Whatsapp-berichten door de politie. Kamerlid Gerard Schouw stelt de vragen naar aanleiding van berichten dat een Limburger de politie op de stoep kreeg, nadat hij het woord 'bom' in een Whatsapp-bericht naar zijn vader had gebruikt.

"Dit is een duidelijk voorbeeld van hoe de rechten van de staat boven de rechten van de burger komen te staan", laat Schouw weten in een verklaring. De D66'er wil van de minister weten of Whatsapp-berichten vaker worden afgetapt en waar de beslissingsbevoegdheid daarover ligt.

De man zou in De Limburger hebben verklaard dat hij een Whatsapp-gesprek had met zijn vader over de wedstrijd Fortuna-MVV vorige week, blijkt uit berichten op Twitter. Hij zou in de conversatie een grapje hebben gemaakt over een bom naar aanleiding van een incident vorig jaar bij de wedstrijd Fortuna-MVV, toen een zware vuurwerkbom werd gegooid tijdens de wedstrijd.

De Limburger zou stellen alleen via de berichtenapplicatie te hebben gesproken over een bom, daarna kreeg hij de politie aan de deur. De politie Limburg wil geen uitspraken doen over de zaak.