China heft verbod spelcomputers op

China wil een eind maken aan een dertien jaar oud verbod op spelcomputers. Dat heeft de Chinese regering vrijdag bekendgemaakt. Om games en spelcomputers te mogen verkopen in China moeten gamebedrijven zich vestigen in de vrijhandelszone die zondag wordt geopend bij Shanghai. Ook willen de autoriteiten de producten eerst keuren.

In 2000 werden spelcomputers in de ban gedaan om de bevolking te beschermen tegen de inhoud van buitenlandse spellen. Ook was de overheid bezorgd over de invloed van gewelddadige games op kinderen. Chinese gamers spelen nu voornamelijk op mobiele telefoons en pc's.

De handelszone bij Shanghai meet bijna 29 vierkante kilometer en zou, indien economisch succesvol, kunnen worden uitgebreid. Niet alleen spelcomputers mogen worden verkocht, maar buitenlandse telecombedrijven mogen zich ook vestigen in de vrijhandelszone om daar hun diensten aan te bieden.

Daarnaast zijn diverse regels versoepeld om ruimte te bieden aan de komst van onder meer buitenlandse banken, transportbedrijven, reisbureaus en bouwbedrijven.