'Nederland opent deur voor NSA'

Telecom- en internetaanbieders, aangesloten bij het Amsterdamse internetknooppunt AMS-IX, zijn bezorgd over de veiligheid en privacy van hun netwerken, omdat AMS-IX een dochteronderneming in de VS wil openen. Dat meldt NRC Handelsblad zaterdag, op basis van interne maildiscussies bij AMS-IX die de krant in handen heeft.

De providers zijn bang dat het belangrijkste internetknooppunt van Nederland daardoor binnen het bereik van Amerikaanse wetgeving komt. Aangesloten telecombedrijven zouden machteloos komen te staan vanwege de Amerikaanse Patriot Act, waarmee politie- en opsporingsdiensten toegang kunnen krijgen tot servers van IT-bedrijven als ze een vermelding in de VS hebben. Ook buitenlandse bedrijven met een vermelding in de VS vallen onder die wet.

Directeur Job Witteman van AMS-IX noemt de zorgen van de leden tegenover de krant 'begrijpelijk'. Volgens hem is het knooppunt echter voldoende beschermd. Volgens de advocaat van AMS-IX is er nog wel onduidelijkheid of 'de extraterritoriale werking van de wet een risico vormt voor AMS-IX'.

AMS-IX is een van de grootste internetknooppunten ter wereld, met zo'n zeshonderd aangesloten netwerken. Telecomaanbieders, maar ook bedrijven als Amazon, Facebook en Google huren er poorten om verbindingen te maken met andere partijen.

Rootserver-mirror bij AMS-IX
Rootserver K-mirror bij AMS-IX (foto: Bas van Schaik, licentie: CC-BY SA)