Zuid-Koreanen terug op bedrijventerrein Noorden

Ongeveer achthonderd Zuid-Koreanen zijn maandag na bijna een halfjaar teruggekeerd op hun werk op het door de twee Korea's gezamenlijk gedragen bedrijventerrein Kaesong. Ze hebben zich bij hun Noord-Koreaanse collega's gevoegd en de eerste productielijnen weer in gang gezet.

De heropening van het industrieterrein aan de Noord-Koreaanse kant van de bufferzone aan de provisorische grens, waarvoor Pyongyang goedkope arbeid levert en Seoul hoogwaardige technologie en kennis, is het jongste teken dat op het Koreaanse schiereiland de dooi heeft ingezet. Het Noorden gooide Kaesong afgelopen voorjaar op slot uit woede over militaire oefeningen die zijn zuiderbuur samen met de Verenigde Staten hield. De onderlinge spanning liep hoog op en Pyongyang dreigde zelfs met een kernoorlog.

In Kaesong waren voor de sluiting 123 Zuid-Koreaanse midden- en kleinbedrijven actief. Er werkten meer dan vijftigduizend noorderlingen. Het bedrijvenpark was sinds de opening in 2004 een van de weinige symbolen van inter-Koreaanse samenwerking en bovendien een belangrijke bron voor harde valuta voor het Noorden.

De Zuid-Koreaanse ondernemers van Kaesong toonden zich maandag opgelucht dat het gedwongen stilzitten erop zit. Maar ze vragen zich wel bezorgd af voor hoelang ze het werk weer mogen opnemen. Ze zijn de miljoenenschade die ze de voorbije maanden hebben geleden nog niet vergeten. "De heropening voelt goed, maar het is me ook zwaar te moede", zei directeur Sung Hyun-sang van kledingfabrikant Mansun maandag. "We hebben te veel verlies geleden."

De Zuid-Koreaanse regering stelde een aantal getroffen bedrijven deels schadeloos, maar wil nu Kaesong weer open is haar geld terug.