Industriepark Kaesong snel weer open

Het industriepark Kaesong, dat gezamenlijk wordt gerund door Noord- en Zuid-Korea, gaat snel weer open. Maandag wordt op het industriepark proefgedraaid. De twee landen hebben daartoe overeenstemming bereikt, liet het Zuid-Koreaanse ministerie van hereniging woensdag weten.

In april sloot Pyongyang het industriepark, dat op Noord-Koreaans grondgebied ligt, uit woede over militaire oefeningen van het Zuiden met de Verenigde Staten. In Kaesong waren 123 Zuid-Koreaanse bedrijven actief. Er werkten meer dan vijftigduizend Noord-Koreanen. Het was tot de sluiting in het voorjaar een van de weinige symbolen van inter-Koreaanse samenwerking en bovendien een belangrijke bron voor harde valuta voor het Noorden.

Noord- en Zuid-Korea zijn naast het heropenen van het industriepark ook van plan om buitenlandse investeerders aan te trekken. Daartoe wordt in oktober een bijeenkomst gehouden. Ook moet Kaesong nog dit jaar de beschikking krijgen over internetaansluitingen en mobiele telefoonverbindingen.

De bekendmaking van woensdag is het jongste teken dat de animositeit tussen de twee landen langzaamaan afneemt. Eerder al kwamen de twee landen overeen deze maand weer gezinsleden te herenigen die door de Koreaanse Oorlog van elkaar gescheiden werden.