Criminele wegpiraat hoort zeven jaar cel eisen

Tegen een criminele 30-jarige automobilist uit Arnhem die op zijn vlucht voor de politie de levens van andere weggebruikers op het spel zette heeft justitie vrijdag zeven jaar celstraf geëist. Tijdens zijn vlucht over een fietspad konden een man en zijn dochtertje die daar fietsten ternauwernood op de stoep springen, meldt het Openbaar Ministerie.

De man kwam naar voren in een onderzoek naar een criminele jeugdgroep uit Zaltbommel. In dat onderzoek ontdekte de politie dat de Arnhemmer samen met een 25-jarige man uit Zaltbommel een gewapende overval op een gezin in IJmuiden voorbereidde. De politie besloot daarom hen meteen aan te houden.

De 25-jarige man werd vorig jaar op 14 augustus aangehouden, maar de Arnhemmer was niet thuis. Hij bleek moeilijk te vinden, totdat een motoragent hem op 19 oktober zag rijden in Arnhem. De auto waarin hij reed bleek gestolen. De motoragent probeerde hem aan de kant te zetten, maar de Arnhemmer scheurde weg.

De motoragent probeerde tevergeefs de man meerdere keren aan de kant te zetten. De Arnhemmer stuurde uiteindelijk een fietspad op. Daar deed hij volgens meerdere getuigen niets om twee fietsers, een vader en een dochtertje, te ontwijken. Zij konden nog net opzijspringen. Een vrouw op een scooter kon ook nog net opzijduiken. Uiteindelijk wist de Arnhemmer te ontkomen.

Op 13 november werd een arrestatieteam ingezet om de man op de Waalkade in Nijmegen aan te houden. Ook hierbij probeerde hij met zijn auto te ontkomen en reed hij in op een lid van het arrestatieteam. Deze wist op tijd weg te springen. Justitie rekent dit ook als een poging tot doodslag. Uit de overtredingen blijkt volgens de officier van justitie een volledig gebrek aan respect voor het leven en bezit van andere mensen. Omdat de man al een fors strafblad heeft, vindt de officier zeven jaar cel een gepaste straf.

De rechtbank in Arnhem doet over twee weken uitspraak.