Werknemers Sensire krijgen voorrang

Als Sensire in de eerste helft van 2014 toch thuiszorg gaat aanbieden dan komen de werknemers die ontslagen zijn als eerste in aanmerking voor deze banen. Dat zei minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher (PvdA) woensdag tijdens een Kamerdebat over de Achterhoekse thuiszorginstelling.

Asscher zei tegen de in de Tweede Kamer aanwezige medewerkers van Sensire dat hij hun ontslag niet kan terugdraaien. "Daarvoor moet u naar de rechter, die beoordeelt of er sprake was van rechtmatig ontslag. Ik kan dat niet. Mij past terughoudendheid."

Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) heeft met de gemeenten waar Sensire huishoudelijke hulp aanbood afgesproken dat zo snel mogelijk een nieuwe zorgaanbieder moet worden gevonden. Ook moet na 1 januari 'de relatie tussen cliënt en verzorger zoveel mogelijk in stand worden gehouden'. Zo moet zoveel mogelijk personeel van Sensire ook in het nieuwe jaar kunnen blijven werken.

Thuiszorginstelling Sensire mag van uitkeringsinstantie UWV preventief 1100 medewerkers ontslaan vanwege de onzekerheid over de vraag naar thuishulp in 2014 vanuit de gemeenten. Het bedrijf zegt daarom geen andere uitweg te zien dan helemaal te stoppen. Via bemiddelingsbureau Alfasens, dat is opgericht door Sensire, kunnen medewerkers wel als goedkopere alfahulp aan de slag.

De Tweede Kamer is zeer kritisch over de gang van zaken. Volgens SP-Kamerlid Paul Ulentbelt 'rammelt' de ontslagvergunning en heeft Sensire 'de kluit belazerd'. "Sensire wilde van deze mensen af", zei hij. "Deze werknemers met rechten moesten worden ingeruild door alfahulpen zonder rechten"

50Plus-leider Henk Krol vindt het 'onbegrijpelijk en niet te rechtvaardigen' dat de ontslagvergunning is goedgekeurd. Volgens PVV-Kamerlid Fleur Agema 'lijkt Sensire hier een slaatje uit te slaan over de ruggen van werknemers'. "Dit heeft het beeld van een schijnconstructie", zei CDA-Kamerlid Mona Keijzer. PvdA-Kamerlid Otwin van Dijk noemde de ontslagprocedure 'zeer discutabel'.

Woensdag schreef het AD dat het ontslag van de medewerkers een plan was dat al langer in de maak was. Volgens Abvakabo FNV zou Sensire aan de gemeenten hebben voorgesteld om de 1100 thuiszorgmedewerkers in vaste dienst te ontslaan, en terug te laten keren als goedkopere alfahulp. Deze constructie is verboden.

Asscher wilde tijdens het debat geen oordeel geven over deze mogelijke ontslagfraude. "Ik moet daar voorzichtig in zijn." ook Van Rijn hield zich hierover op de vlakte.