Actie thuiszorg Sensire Varsseveld

Op 30 juli besloten medewerksters van de Achterhoekse zorgaanbieder Sensire samen met FNV/AbvaKabo en de regionale SP-afdelingen het hoofdkantoor te Varsseveld te bezetten. Aanleiding was het aangekondigde ontslag van alle 1100 thuiszorgmedewerksters. Door de komende bezuinigingsmaatregelen in de zorg hadden diverse Achterhoekse gemeenten hun contract met Sensire Thuiszorg niet verlengd.

Maarten van Rixtel, bestuursvoorzitter van Sensire, besloot daarop het bedrijf Sensire Thuiszorg BV, onderdeel van Sensire, te beëindigen en op grond daarvan ontslag aan te vragen bij UWV. De bezetting op 30 juli kon de ontslagvergunning niet verhinderen. UWV verleende de vergunning op grond van bedrijfsbeëindiging.

AbvaKabo, SP en de thuiszorgmedewerksters zelf hebben de visie dat Sensire Thuiszorg haar bedrijfsactiviteiten helemaal niet hoeft te beëindigen. Er blijft gedurende het gehele jaar 2014 nagenoeg evenveel budget voor thuiszorg naar de gemeenten komen als in 2013. De bezuinigingen op de zorg gaan op zijn vroegst pas op 1 januari 2015 in.

De heer Van Rixtel heeft inmiddels wel, samen met een aantal andere vennoten, de BV AlfaSense opgericht. Een BV, waar thuiszorgmedewerksters zich als zzp-er bij kunnen aansluiten. Hierdoor zullen de thuiszorgmedewerksters aanzienlijk minder gaan verdienen. Een netto uurloon van ongeveer 5 à 6 euro per uur, t.o.v. ongeveer 10 euro in de huidige situatie. Met deze AlfaSense BV wil Van Rixtel ook inschrijven op de nieuwe aanbesteding van de thuiszorg in de Achterhoek.

De bond wilde deze actie bij het kantoor van Sensire houden. Sensire reageerde daarop door op de dag van de actie, afgelopen maandag, het kantoor te sluiten en het kantoorpersoneel vanuit huis of andere kantoren te laten werken. De directie was namelijk bang voor intimidatie en de veiligheid van het personeel. Uiteindelijk werd besloten, dat de staatssecretaris bij het hoofdkantoor van Sensire de medewerksters toe zou spreken, waarbij tevens de burgemeester van Oude IJsselstreek, Hans Alberse, was uitgenodigd. Het overleg tussen Sensire, gemeenten, thuiszorgmedewerksters en Van Rijn zelf, vond plaats in de DRU Cultuurfabriek.

help activisten groot
Help! Activisten (foto: taxibabe)

Van Rijn sprak de medewerksters toe met de mededeling, dat hij niet was gekomen om 'even' het ontslag van tafel te vegen, maar om gemeenten en Sensire te overtuigen, dat ook op de lange termijn een goede zorg noodzakelijk is. Burgemeester Hans Alberse stak de thuiszorgmedewerksters een hart onder de riem, door mede te delen, dat hij zich er hard voor zou maken, dat in de aanbestedingsprocedure voor de thuiszorg in 2014 opgenomen wordt, dat de huidige Sensire medewerksters door een nieuwe aanbieder overgenomen moeten worden tegen de voorwaarden, zoals ze nu in de CAO staan.

De middag werd verder gevuld door een debat met diverse raadsleden uit de Achterhoeke gemeenten. Uit het debat, geleid door Lilian Marijnissen van AbvaKabo bleek ook, dat de meeste gemeenten zich hard zouden maken voor de overname van het personeel door een nieuwe aanbieder. De hele middag verliep in een gemoedelijke sfeer. Tegen 18.00 uur verscheen Van Rijn opnieuw in Varsseveld en vermeldde hij, dat hij onder de indruk was van de vaak emotionele verhalen van de thuiszorgmedewerksters.

AbvaKabo heeft besloten om alle 1100 thuiszorgmedewerksters te benaderen voor een vervolgactie. Deze actie is zeer belangrijk in verband met de situatie van alle thuiszorgmedewerksters in Nederland. Als dit ontslag daadwerkelijk om deze reden door mag gaan, betekent dat groen licht voor alle thuiszorgaanbieders, hun personeel te ontslaan na bedrijfsbeëindiging en vervolgens onder te brengen in een veel ongunstigere ZZP constructie.

Geen makke lammeren
Geen makke lammeren (foto: taxibabe)