Bayern wint Supercup na strafschoppen van Chelsea

Bayern München heeft vrijdag in Praag beslag gelegd op de Europese Supercup. De winnaar van de Champions League was na strafschoppen met 5-4 te sterk voor Chelsea, dat afgelopen seizoen de Europa League veroverde. De Belg Romelu Lukaku miste de beslissende penalty nadat de negen eerdere strafschoppen wel waren benut.

De Belg Eden Hazard leek met zijn vroege goal in de verlenging tot de held uit te groeien, maar in blessuretijd maakte Javier Martínez de gelijkmaker. De stand na de reguliere speeltijd was 1-1. Chelsea speelde op dat moment met tien man na een rode kaart voor de Braziliaan Ramires.

Fernando Torres mocht van Chelsea-coach José Mourinho in de basis starten en de Spanjaard beschaamde dat vertrouwen niet. Na acht minuten opende Torres de score. Kort in de tweede helft volgde het antwoord van Bayern. Franck Ribéry, donderdag verkozen tot beste speler op de Europese velden, maakte de gelijkmaker.

Vier minuten voor het verstrijken van de reguliere speeltijd leek Chelsea voor een moeilijke opdracht komen te staan, toen Ramires met zijn tweede gele kaart van het veld werd gestuurd. In ondertal kwamen de Engelsen in de verlenging toch op voorsprong. Hazard scoorde in de 93e minuut, mede door weifelend optreden van doelman Manuel Neuer. Arjen Robben werd even later door zijn coach Pep Guardiola naar de kant gehaald.

In de tweede helft van de verlenging maakte Bayern vol overgave jacht op de gelijkmaker. Die leek er niet te komen, omdat Chelsea-doelman Petr Cech werkelijk in grootse vorm verkeerde. Op een inzet van dichtbij van Martinez moest de uitblinkende Tsjech toch het antwoord schuldig blijven. In de strafschoppenserie wist Cech geen penalty te stoppen. Zijn collega, Neuer, lukte dat wel. Hij pareerde de inzet van Lukaku.

Chelsea wist zodoende geen revanche te nemen voor het beschamende optreden in de Europese Supercup van vorig jaar. De Blues werden toen weggespeeld door Atletico Madrid. Het duel werd voor het eerst in vijftien jaar niet in Monaco, maar in Praag gespeeld.