Belgische topman wil geen salarisverlaging

Zoals in Nederland, is er in België ook een verontwaardiging over de salarissen van topmensen in de publieke sector. Daarom wil het Belgische parlement nu een soort Balkenendenorm invoeren: topmensen bij staatsbedrijven mogen niet meer verdienen dan de premier, zo'n drie ton. Maar de eerste topman heeft al aangegeven dat hij niet wil inleveren.

Johnny Thijs is de grote baas bij BPost, het Belgische nationale postbedrijf. Hij verdient jaarlijks in totaal ongeveer 1,1 miljoen euro en een vermindering tot drie ton ziet hij niet zitten. "Ik ben bereid om een inspanning te leveren, maar ik doe niet het zelfde werk voor 290.000 euro per jaar", zei hij tegen RTBF-radio.

De uitspraak werd al snel het middelpunt van het debat over de lonen. Alexander de Croo, leider van de liberale Open-VLD geeft Thijs gelijk: "Als je topmanagers wil, moet je ze goed verlonen." Karel Vinck, voormalig topman van de Belgische spoorwegen (NMBS), sluit zich daarbij aan: "Goede overheidsmanagers moet je goed betalen. Al de rest is zuiver populisme."

Volgens Vinck heeft Thijs zijn werk goed gedaan en verdient hij daarom zo'n zak geld: "Hij heeft dat uitstekend gedaan in een moeilijke politieke en syndicale context. Vergeet niet dat hij Bpost door een zeer grote herstructurering heeft geloodst." Die herstructurering bestond overigens voornamelijk uit aanschaf van nieuwe machines en software, en het doen verdwijnen van banen.

Dirk van der Maelen van de socialistische SP.A vindt het echter een stomme opmerking van Vinck: "Is Bpost besturen moeilijker dan een land besturen?" Het antwoord daarop heeft Vinck al klaar. De logische oplossing, volgens hem: "Betaal Di Rupo drie keer meer. Dan zit hij op het niveau van Thijs."

De bewering dat zo'n exorbitante loon nodig is om goede mensen aan te trekken, wordt ontkracht door Ellen Joncheere, de gedoodverfde opvolger van Thijs: "Ik heb nooit voor een job gekozen wegens het financiële aspect. Voor mij is het inhoudelijke altijd de eerste drive geweest. Dus ja, ik zou kunnen leven met een loon van 290.000 euro."

De SP.A vindt dat een mooi streven: "Het loon van de eerste minister is voor de SP.A een ethische grens", zegt Van der Maelen tegen De Morgen. De minister van Overheidsbedrijven, Jean-Pascal Labille van de socialistische SP, is het daarmee ook eens: "Al die exuberante lonen moeten naar omlaag. Als Thijs niet wil werken voor 290.000 euro per jaar, moet hij dat zelf weten."