Slechte naad mogelijk oorzaak lek Fukushima

Beschadigde naden en een vervorming van een van de watertanks lagen mogelijk ten grondslag aan het lek van radioactief water bij de Japanse kerncentrale Fukuhima Dai-ichi vorige week. Dat heeft Tepco, de beheerder van de centrale, zaterdag bekendgemaakt.

Tepco kwam er maandag achter dat zo'n driehonderdduizend liter radioactief koelwater weg was gelekt. De tank waar het radioactieve water in was opgeslagen stond eerst op een andere plek, maar werd verplaatst nadat de fundering deels was ingestort. Tepco vermoedt dat de tank begon te lekken toen de rubberen zegels in de tank het begaven, waardoor de tank kromtrok.

Het grootste deel is de bodem ingelopen, maar een deel ervan is mogelijk in de Grote Oceaan terechtgekomen, aldus Tepco.

De kwestie legt een nieuw probleem bij de kerncentrale bloot. Tweeëneenhalf jaar nadat de centrale getroffen was door een aardbeving en tsunami lijkt het niet mogelijk de enorme hoeveelheden water die gebruikt worden voor het koelen van de gesmolten reactorkernen op een correcte manier op te slaan.