Passagiers taxi Noorse premier kregen geld

Vijf van de veertien passagiers die de Noorse premier Jens Stoltenberg in 'zijn' taxi door Oslo reed, werden voor die rit betaald. Ze kregen omgerekend 64 euro. De taxiritten werden zondag bekend.

Stoltenberg figureerde als taxichauffeur omdat hij, volgens zijn Arbeiderspartij, wilde horen wat er onder de mensen leefde. Gedurende de ritjes knoopte hij gesprekken met de passagiers aan. Alles werd met camera en microfoon opgenomen. Geen van de passagiers hoefde voor de rit te betalen.

Het feit dat vijf passagiers geld kregen om mee te rijden werd onthuld door de Noorse krant VG. Desgevraagd liet de premier de krant weten pas achteraf gehoord te hebben dat sommige mensen geld kregen om in zijn taxi te stappen.

De betaling was geregeld door het productiebedrijf, aldus Stoltenberg. Dat had hem ook verteld dat dat 'normaal' is. Hij had er dus op vertrouwd dat het goed was.

Stoltenberg ontkende dat de waarde van de hele stunt nu verloren was gegaan. Volgens hem wist geen van de passagiers, ook niet degenen die geld kregen om mee te rijden, dat hij de chauffeur zou zijn. De discussies waren authentiek. Bovendien waren de negen andere passagiers willekeurig opgepikt.

Een zegsman van de Arbeiderspartij zei dat degenen die geld kregen alleen waren gevraagd of ze in juni mee wilden doen met een videoproject voor de partij. De beelden zijn al te zien geweest op de Facebook-pagina van Stoltenberg.

De Noren gaan komende maand naar de stembus. De Arbeiderspartij is sinds 2005 aan de macht maar staat in de peilingen op verlies.