Tweede hittegolf in Limburg een feit

In het Limburgse Arcen is maandagmiddag de tweede hittegolf van de zomer neergezet. Naar verwachting volgen later maandag nog meer gebieden. Het gaat om delen van Groningen, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg. Een landelijke hittegolf zit er niet in, meldt weeronline.nl.

Even na 13.00 uur steeg de temperatuur in Arcen naar 30 graden, waardoor de laatste benodigde tropische dag werd gehaald. Van een hittegolf is sprake als de temperatuur vijf dagen boven de 25 graden uitkomt, waarvan minstens drie dagen boven de 30 graden.

Zaterdag werd in een groot deel van het land de 25-gradengrens niet gehaald. Ook in De Bilt werd het geen zomerse dag, waardoor van een tweede landelijke hittegolf geen sprake is.

Vorige week kwam het tot de eerste landelijke hittegolf sinds 2006. Die komt gemiddeld eens in de drie jaar voor.

Na maandag is het voorlopig gedaan met de tropische warmte. De warmte wordt maandagavond overal verdreven door soms forse regen- en onweersbuien. Het KNMI heeft code geel afgekondigd in verband met de verwachte weersomstandigheden. De buien gaan lokaal mogelijk gepaard met hagel en windstoten tot 75 kilometer per uur.

De temperatuur doet de komende dagen steeds een stapje terug en de buienkans neemt toe. Vooral woensdag lijkt een natte dag te worden. Richting het weekeinde wordt het weer iets beter. Weeronline spreekt van 'lekker zomerweer' met temperaturen rond de 24 graden. Wel kan er af en toe een bui ontstaan.