Geen Russisch onderzoek naar dood Storimans

Rusland gaat geen onderzoek doen naar de dood van de Nederlandse RTL-cameraman Stan Storimans, die in 2008 omkwam in Georgië door een raketaanval met een clusterbom. President Vladimir Poetin heeft dat tegen premier Mark Rutte gezegd, meldt RTL Nieuws woensdag.

Poetin zei tijdens zijn bezoek aan Nederland in april nog dat hij zou 'proberen uit te zoeken' wat er in Gori gebeurd is. Toen Rutte vorige maand in Sint-Petersburg was zou Poetin hebben gezegd dat hij de zaak als een gesloten boek beschouwt.

Storimans deed in augustus 2008 verslag van de vijfdaagse oorlog tussen Georgië en Rusland. De Nederlandse regering concludeerde in een onderzoek dat hij omkwam door een bom die was afgevuurd door een Russische raket. Rusland ontkende dat eerder en kondigde een eigen onderzoek aan, maar dat is er nooit gekomen.

RTL Nieuws-verslaggever Jeroen Akkermans, die bij de aanslag aanwezig was, spande eerder een zaak aan bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg tegen Rusland. Nederland ondersteunt die zaak, liet minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) woensdagavond aan RTL Nieuws weten.

Uit de zaak moet blijken wie verantwoordelijk is voor de raketaanval, waarbij naast Storimans ook twaalf Georgische burgers om het leven kwamen. Nederland heeft het hof dringend verzocht de klacht in behandeling te nemen.