Tekorten bij merendeel middelbare scholen

Zo'n zestig procent van de middelbare scholen kampt met financiële tekorten. Dat stelt de VO-raad woensdagavond in Nieuwsuur. De vereniging van scholen in het voortgezet onderwijs verwacht dat het aantal scholen in financiële nood op korte termijn oploopt naar 75 procent.

Veel scholen komen niet uit met hun begroting door hogere lerarensalarissen en gestegen onderhoudskosten, terwijl ze niet meer geld van de overheid krijgen. Sommige scholen staan volgens de VO-raad al op de rand van een faillissement.

De scholen zouden samen een financiële buffer moeten hebben van ruim vierhonderd miljoen euro. In werkelijkheid is het een tekort van 23 miljoen. "Dat betekent dat alle ruimte om tegenvallers op te vangen weg is", zegt vicevoorzitter Hein van Asseldonk. "De ruimte om extra te investeren is niet meer aanwezig. Dat betekent dat er heel scherp aan de wind gezeild moet worden om geen euro meer uit te geven dan strikt nodig is."

Scholen hebben de afgelopen jaren flink bezuinigd om uitgaven te beperken. Zo zijn onder meer jongere docenten met een flexibel contract wegbezuinigd. De VO-raad vindt dat de bezuinigingen ten koste gaan van het onderwijs, omdat met minder mensen hetzelfde werk moet worden gedaan.

De Algemene Rekenkamer is een onderzoek gestart. De eerste conclusies van dit rapport worden in het najaar naar de Tweede Kamer gestuurd.