Oprah Winfrey weer machtigste beroemdheid

Oprah Winfrey mag zich van het Amerikaanse zakenblad Forbes weer de machtigste beroemdheid noemen. De talkshowkoningin, die de afgelopen twee jaar genoegen moest nemen met de tweede plek, blijft concurrenten als Lady Gaga en Steven Spielberg voor.

Oprah voert de Celebrity 100, die sinds 1999 wordt opgesteld, voor de vijfde keer aan. "Geen ander heeft deze consistentie", vertelt de verantwoordelijk Forbes-redacteur aan Reuters. "Slechts drie sterren hebben alle edities van de Celebrity 100 gehaald. Dat zijn Oprah, Spielberg en Howard Stern." Forbes, dat de volledige lijst woensdag publiceert, verklapte het een en ander aan de Britse persdienst. Zo zakt de nummer een van vorig jaar, Jennifer Lopez, naar de twaalfde plek.

De titel best verdienende ster gaat dit jaar aan Winfrey voorbij. Met haar inkomen van 77 miljoen dollar legt ze het af tegen Madonna, die 125 miljoen bij elkaar harkte tussen vorig jaar juni en nu. Oprah dankt haar koppositie in de Celebrity 100 echter aan haar aanwezigheid in de media, op televisie en social media. "Ze heeft nog steeds heel veel macht en dat is waar we naar kijken."

Winfrey voelt de hete adem van Lady Gaga in haar nek. De zangeres, die haar tournee moest inkorten vanwege een heupoperatie, verdiende volgens Forbes het afgelopen jaar tachtig miljoen dollar. Dat en haar uitdrukkelijke aanwezigheid op social media bezorgen Gaga de tweede plek in de Celebrity 100. "Ze is nog steeds groot in de popmuziek. Zelfs als ze niet optreedt, hebben mensen het over haar."

Spielberg is de hoogst genoteerde man op de lijst. De filmregisseur, die de afgelopen twaalf maanden zo'n honderd miljoen verdiende, staat op de derde plek. Justin Bieber is de jongste die zich tot de machtigste sterren mag rekenen, de 19-jarige zanger staat op de negende plek. Ook rocker Bon Jovi en tennisser Roger Federer haalden de top tien.

Forbes baseert de Celebrity 100 op inkomsten van onder meer tournees, sponsorcontracten en merchandiseverkoop. Ook de aanwezigheid van sterren op social media als Twitter, Facebook en Youtube wordt meegenomen. Taylor Swift, Jennifer Lawrence, Hugh Jackman en Channing Tatum staan dit jaar voor het eerst in de lijst.