Minder buitenlandse bedrijven naar Nederland

Nederland was vorig jaar minder in trek als vestigingsland voor buitenlandse ondernemingen. Het aantal buitenlandse investeringsprojecten, zoals de komst van een hoofdkantoor of onderzoeksafdeling, liep terug met vijf procent. Dat is in lijn met de daling die zich in heel Europa voordeed. Dat blijkt uit de donderdag gepubliceerde Barometer Nederlands vestigingsklimaat van adviesbureau Ernst & Young.

Vorig jaar vestigden in totaal 161 buitenlandse bedrijven zich in Nederland. In 2011 kwam het aantal nog uit op 170. In Europa zakt Nederland een plaats op de lijst met meest aantrekkelijke vestigingslanden. België is Nederland voorbijgestreefd met een totaal van 169 investeringsprojecten. Buitenlandse ondernemingen zien België, na Duitsland, inmiddels ook als voornaamste concurrent voor Nederland om hun bedrijfsactiviteiten onder te brengen.

Met 81 nieuwe vestigingen worden verkoop- en marketingactiviteiten het vaakst gevestigd in Nederland. Ook logistieke centra en hoofdkantoren zijn aantrekkelijk om in Nederland onder te brengen. Het aantal gevestigde hoofdkantoren steeg van 15 naar 23. Amsterdam is nog altijd de populairste plaats met 37 procent van de vestigingen. Rotterdam en Den Haag delen de tweede plaats met beide acht nieuwe vestigingsprojecten.

Ook in Europa namen minder buitenlandse ondernemingen hun intrek. Het aantal daalde met 2,8 procent naar 3797 vestigingen. Het Verenigd Koninkrijk is het meest aantrekkelijk met bijna 700 nieuwe investeringsprojecten. Duitsland blijft tweede met 624 en Frankrijk behoudt ondanks een daling van dertien procent de derde plaats.

In 2012 vond het grootste aantal buitenlandse vestigingen plaats tussen lidstaten van de Europese Unie. De Verenigde Staten zijn de grootste investeerders van buiten Europa met 28 procent van de investeringsprojecten. Zeven procent van de ondernemingen komt uit de opkomende markten Brazilië, Rusland, India en China.