[RG] Tsonga verrast Federer in kwartfinale, Ferrer verslaat Robredo

Jo-Wilfried Tsonga heeft ten koste van Roger Federer de laatste vier van Roland Garros bereikt. De als zesde geplaatste thuisfavoriet was de Zwitser (2) in drie sets de baas met 7-5, 6-3 en 6-3. Het is voor het eerst dat Tsonga zich in Parijs voor de halve eindstrijd plaatst. Vorig jaar bleef hij steken in de kwartfinale.

Tegen Federer toonde Tsonga opnieuw aan in blakende vorm te verkeren. De Fransman werd weliswaar in zijn derde servicegame op love gebroken, maar kwam snel terug. Op 5-6 benutte hij zijn vierde breekpunt en pakte de set. Tsonga drukte in het tweede bedrijf direct door. Hij nam een 3-0 voorsprong en gaf die niet meer uit handen.

Ook in het begin van de derde set wist de 28-jarige Tsonga als eerste toe te slaan. Dit keer kon de zeventienvoudig grandslamwinnaar nog wel terugkomen, maar een wederopstanding bleef uit. Tsonga forceerde op 3-3 de beslissende break en is daardoor nog zonder setverlies.

David Ferrer heeft voor het tweede jaar op rij de halve finale van Roland Garros bereikt. De als vierde geplaatste Spanjaard versloeg dinsdag met speels gemak zijn landgenoot Tommy Robredo (32) met 6-2, 6-1 en 6-1. Ferrer is nog zonder setverlies in Parijs.

In de vorige drie ronden wist Robredo telkens terug te komen van een 2-0 achterstand in sets, maar tegen Ferrer leek de tank leeg. Hij moest na nog geen anderhalf uur buigen voor zijn opponent.  Bij de laatste vier spelen Tsonga en Ferrer tegen elkaar.