15 extra agenten voor drugsoverlast Maastricht

Maastricht heeft tot nu toe vijftien extra politieagenten gekregen om drugsoverlast in de stad te bestrijden. De Limburgse districten Parkstad, Noord- en Midden-Limburg en Zuid-West-Limburg leveren ieder vijf agenten, bevestigt een woordvoerder van burgemeester van Maastricht Onno Hoes dinsdag. De agenten zijn inmiddels al ingezet en zijn in ieder geval tot eind juli actief.

Hoes vroeg minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) eerder deze maand om hulp om drugsoverlast in de stad aan te pakken. De burgemeester had onvoldoende politiecapaciteit om coffeeshops die wiet verkochten aan buitenlandse drugstoeristen te kunnen sluiten en tegelijkertijd overlast op straat tegen te gaan. Opstelten liet Hoes daarop weten dat hij op zijn steun kon rekenen.

De coffeeshops in Maastricht verkopen sinds begin mei weer wiet aan drugstoeristen, terwijl dit eigenlijk niet is toegestaan. De shops besloten daartoe naar aanleiding van een uitspraak van de rechtbank over de sluiting van coffeeshop Easy Going. Hoes had volgens de rechter de zaak niet mogen sluiten omdat hij niet goed kon onderbouwen waarom dat nodig was.

De woordvoerder van Hoes meldde verder dat Maastricht vorige week met zeven andere Limburgse gemeenten afspraken heeft gemaakt over het uitwerken van een proef voor het reguleren van wietteelt in Limburg. Het onderzoek wordt geleid door de burgemeesters Paul Depla van Heerlen, Peter Cammaert van Roermond en Antoin Scholten van Venlo.