Veertiende-eeuwse grafsteen en skelet op Domplein

Archeologen van de gemeente Utrecht hebben onder het Domplein een rode zandstenen grafsteen met een inscriptie in Gotisch schrift gevonden. Dat heeft Initiatief Domplein donderdag bekendgemaakt. Het gaat om de grafsteen van de in 1397 overleden Bertoldus Ponc, vicaris van het bisdom Utrecht. Op de steen lag een skelet.

Of de botten op de steen daadwerkelijk Poncs overblijfselen zijn, is nog onbekend. De grafsteen en het skelet werden gevonden tijdens voorbereidingen voor de bouw van Schatkamer Domplein II, een ondergronds bezoekerscentrum op het Domplein. Initiatief Domplein spreekt van een 'uitzonderlijke' en 'spectaculaire' vondst en doet met de archeologen nader onderzoek naar het skelet en de grafsteen.

De bouw van Schatkamer Domplein II startte op 6 mei. Naar verwachting is de 350 vierkante meter grote en vijf meter diepe kamer in het voorjaar van 2014 af. Voor de bouw moesten de zes platanen van het Domplein verplaatst worden. Het plein zal met glazen vensters in de bestrating worden verbonden met de ondergrondse kamer.

De financiering van de bouw van Schatkamer II is inmiddels rond, liet Initiatief Domplein eerder weten. Het project kreeg subsidies van de Europese Unie, de staat, de provincie en gemeente Utrecht. Daarnaast is een lening afgesloten bij het Nationaal Restauratiefonds. Ook gaven verschillende culturele fondsen en bedrijven geld en konden particulieren een vierkante meter Domplein 'adopteren'.

Schatkamer II zal met de in 2010 geopende Schatkamer I een permanente expositie vormen over de geschiedenis van het Domplein. Centraal in de expositie staat 'het schricklijk tempeest', de tornado die in 1674 het schip van de Domkerk verwoestte. Het huidige Domplein bevindt zich op de plek van het ingestorte kerkschip. Volgens de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed werd in Nederland nooit eerder archeologie op deze schaal permanent voor publieksdoeleinden getoond.