'Gehaktdag' in Tweede Kamer

In de Tweede Kamer is het woensdag 'gehaktdag'. Op de derde woensdag in mei worden traditioneel de stukken voor Verantwoordingsdag door minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem en de president van de Algemene Rekenkamer Saskia Stuiveling overhandigd aan de Tweede Kamer. Dat gebeurt om 13.00 uur.

Het kabinet zette het financieel jaarverslag van het rijk over 2012, de jaarverslagen van alle departementen en de verantwoordingsbrief vorige week al online. Daaruit bleek dat het begrotingstekort vorig jaar 4,1 procent van het bruto binnenlands product bedroeg. Daarmee is het tekort voor het derde jaar op rij gedaald, maar Nederland voldoet nog niet aan de Europese begrotingsnorm van drie procent. Uit de jaarverslagen werd verder duidelijk dat aan de zorg vorig jaar bijna een miljard euro meer is uitgegeven dan begroot. Het koningshuis kostte bijna acht ton meer dan voorzien.

De Algemene Rekenkamer controleert de jaarverslagen. Die rapporten worden woensdagochtend om 09.30 uur gepresenteerd door Stuiveling, hoewel het belangrijkste dinsdagavond al uitlekte via de NOS. Uit deze Staat van de rijksverantwoording 2012 bleek onder meer dat ministers de Kamer onvoldoende informeren of publiek geld wel effectief wordt besteed.

Ook werd duidelijk dat de Belastingdienst vorig jaar mogelijk ruim vijftig miljoen euro ten onrechte aan huurtoeslagen heeft uitgekeerd. Er zijn fouten gemaakt bij de toekenning van de toeslagen, bleek uit het rapport over het jaarverslag van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De Tweede Kamer houdt donderdag een debat over de verantwoordingsstukken.