Componist Siegel: Songfestival niet belangrijkst

Componist Ralph Siegel vindt het winnen van het Songfestival niet het belangrijkste in het leven. "Als ik een ding heb geleerd van al die jaren Eurovisie Songfestival, dan is het wel dat je het niet kunt voorspellen", zegt hij tegen Novum Nieuws. "Maar het hoogste doel in je leven is niet het Songfestival winnen, maar de liefde. Echte liefde."

De 67-jarige Siegel schreef in 1972 zijn eerste Songfestivalliedje. Dit jaar doet hij met Crisalide (Vola) van Valentina Monetta uit San Marino voor de 21e keer mee aan het Songfestival. Ondanks zijn ervaring heeft hij geen recept voor succes. "Ik kan niet zeggen wat een liedje succesvol maakt", legt de Duitser uit. "Muziek is emotie. Muziek is passie en dat is voor iedereen weer anders."

In de loop der jaren is het Songfestival volgens Siegel erg veranderd. "Alles in het leven verandert, dus ook het Songfestival. Vroeger was alles live met een orkest en een koor dat voor meer emotie zorgde." Ook de muziekstijlen zijn volgens hem veranderd. "Met veertig deelnemers is het voor een geluidstechnicus onmogelijk om met zo veel verschillende muziekstijlen alles live te doen. Tegenwoordig hebben we 'half playback', dat willen zeggen dat de muziek op tape staat en er live gezongen wordt."

Siegel, die het winnende liedje van 1982, Ein Bischen Frieden, schreef, vond het vroeger speciaal dat ieder land in zijn eigen taal zong. "Bijna iedereen zingt nu in het Engels. Ach, waarom ook niet. Nederland heeft een wonderlijk mooi liedje in het Engels, Birds. Zou dat net zo mooi hebben geklonken in het Nederlands? Ik weet het niet."

De componist vindt het moeilijk te voorspellen hoe Anouk, die dinsdag in de halve finale staat, het gaat doen. "Het is wonderschoon en zou kunnen winnen, maar zo heb ik ook veel liedjes geschreven die toch niet wonnen."