President Algerije had lichte beroerte

De Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika heeft zaterdag een lichte beroerte gehad. Volgens een communiqué herstelde Bouteflika snel van de TIA en zal hij er geen blijvende gevolgen van ondervinden. Maar het incident versterkt de twijfels over de gezondheid van de 76-jarige president en zijn ambities om zich volgend jaar voor een vierde termijn verkiesbaar te stellen.

Bouteflika werd in het weekeinde naar een militair hospitaal in de Franse hoofdstad Parijs gebracht, waar hij zondagavond nog steeds verbleef. Rachid Bougherbal, directeur van het instituut voor sportgeneeskunde, zei tegen het Algerijnse staatspersbureau dat 'de motorische en sensorische functies niet zijn aangetast'. TIA's kunnen gepaard gaan met verwarring en desoriëntatie. De verschijnselen duren kort, maar TIA's kunnen de voorbode zijn van een herseninfarct. In een op de drie gevallen kan zich volgens de American Stroke Association binnen een jaar een zware beroerte voordoen.

Bouteflika is al veertien jaar aan de macht. Zijn TIA betekent volgens Chafik Mesbah, een politiek analist en voormalig lid van de militaire inlichtingendienst, dat hij een vierde termijn kan vergeten. 'Dit is uiteindelijk een goede zaak', zegt Mesbah, want het leger en inlichtingendiensten hebben het gehad met de toenemende corruptie, waarbij veel voormalige ministers en medewerkers en zelfs de broer van de president bij betrokken lijken te zijn.

De president kwakkelt al langer met zijn gezondheid, zelfs zo dat de ministerraad al sinds december niet meer bijeen is geweest, zegt analist Mohammed Saidj. "Al deze absences kunnen maar door een ding worden verklaard: zijn gezondheid staat hem een volledige uitvoering van zijn taken als president in de weg."

Bouteflika werd in 1999 voor het eerst tot president gekozen. Algerije zat toen economisch aan de grond en was maatschappelijk verwoest door een jarenlange burgeroorlog met islamisten. Bouteflika wist daar een eind aan te maken en het land economisch weer op de been te krijgen, daarbij geholpen door de sterk gestegen olie- en aardgasprijzen.

Algerije wist de Arabische Lente in 2011 te doorstaan door het ontbreken van een georganiseerde oppositie, maar ook door de enorme bedragen die werden besteed aan subsidies en het verhogen van de salarissen om de bevolking tevreden te houden. Maar door zijn slechte gezondheid is Bouteflika nog maar een schim van de energieke figuur die in 1963, toen Algerije onafhankelijk werd van Frankrijk, de jongste minister van buitenlandse zaken ter wereld werd.