Negen mensen gelokaliseerd in puin flat Bangladesh

In het puin van een gebouw met kledingfabrieken dat woensdag instortte in Savar in Bangladesh zijn zondag negen mensen gelokaliseerd. De reddingswerkers gaan proberen de overlevenden te bevrijden door met licht materieel zoals pikhouwelen en scheppen betonblokken te verplaatsen. "Als dat niet lukt zetten we ook hydraulische kranen en snijders in", zei majoor Chowdhury Hasan Suhrawardy, die de reddingsoperatie coördineert.

Een vrouwelijke werker werd zondag levend uit het puin gered. Reddingswerker Hasan Akbari zei dat hij probeerde een man naast haar uit het puin te trekken. "Maar hij zei dat zijn lichaam uit elkaar werd gescheurd, dus ik heb hem los moeten laten. Ik hoop dat we hem nog kunnen redden."

Bij het inzetten van het zwaardere materieel wordt volgens de majoor voorzichtig gewerkt, om te voorkomen dat lichamen verminkt raken. In het gebouw met acht verdiepingen waren meerdere kledingfabrieken gevestigd. Het dodental is inmiddels gestegen tot 362 en daarmee is dit de grootste ramp in de geschiedenis van de kledingindustrie van Bangladesh, die van groot belang is voor de economie. De verwachting is dat het dodental verder stijgt. De fabrieken hadden 3122 mensen in dienst. Hoeveel mensen in het gebouw waren toen het instortte, is niet bekend. Inmiddels is van 2500 mensen bekend dat ze nog leven. De rest wordt nog vermist. Sinds donderdag zijn tientallen overlevenden onder het puin vandaan gehaald.

Door de instorting is de aandacht gevestigd op de werkomstandigheden in de kledingfabrieken, waar werknemers onder erbarmelijke omstandigheden zo'n 38 dollar per maand verdienen met het maken van kleding voor internationale topmerken.

De politie had woensdag voorafgaand aan de ramp opdracht gegeven tot evacuatie omdat er flinke scheuren in de muren waren ontstaan. Een bank en enkele winkels op de begane grond sloten hun zaken, maar de managers van de fabrieken daarboven droegen het personeel op door te werken. Enkele uren later lag het gebouw in puin.

Zaterdag werden drie mensen aangehouden, onder wie drie eigenaren die huisarrest hebben gekregen. De eigenaar van het gebouw is ook gevlucht, maar zijn vrouw is aangehouden. De eigenaar had toestemming voor vijf verdiepingen in het gebouw, maar hij voegde er illegaal drie aan toe. Twee architecten die hun goedkeuring aan het ontwerp zouden hebben gegeven zitten ook vast.