Religieuzen bedanken Beatrix

Gebedshuizen in het hele land staan zondag stil bij de aanstaande troonswisseling. Paus Franciscus heeft eerder laten weten zich 'bijzonder verbonden' te voelen met de gelovigen die in de Sint-Nicolaasbasiliek bijeenkomen voor de 'koningsmis'. Die mis staat in het teken van 'dankbaarheid voor alles wat koningin Beatrix voor Nederland heeft betekend', meldt de basiliek op haar website.

Het Koninklijk Huis wordt bij de viering vertegenwoordigd door grootmeesteres van de koningin Martine van Loon-Labouchère. Ook andere leden van de hofhouding en vertegenwoordigers van de krijgsmacht zijn aanwezig. Verder worden onder anderen commissaris van de Koningin in Zuid-Holland Jan Franssen, oud-premier Dries van Agt, oud-minister Ernst Hirsch Ballin en CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma verwacht.

De paus heeft aangegeven om voor de nieuwe koning en zijn gezin te bidden. Aan het einde van de viering wordt daarvoor een speciaal gebed uitgesproken. De basiliek meldt dat vanuit het hele land is gebeld met de vraag of er nog kaarten voor de koningsmis zijn, maar die zijn op. De mis wordt vanaf 10.00 uur rechtstreeks uitgezonden op Nederland 2.

In de Westerkerk in Amsterdam wordt vanaf 19.30 uur gezongen. "Trompetten en pauken geven aan deze cantate een extra feestelijk karakter", meldt de kerk op zijn website. De Portugese Synagoge houdt om 20.00 uur een Oranjedienst.