'Asielzoekers niet langdurig opsluiten'

Vluchtelingenwerk Nederland en UNHCR willen een einde aan de maandenlange opsluiting van asielzoekers terwijl hun asielverzoek loopt. Dat stellen beide organisaties in een dinsdag gepresenteerd rapport. Het Nederlandse beleid zou niet voldoen aan internationale en Europese bepalingen.

De algemene asielprocedure duurt acht dagen. Als de IND meer tijd nodig heeft om te beslissen over een asielverzoek, komen de asielzoekers in een verlengde procedure terecht en worden ze opgesloten. De procedure geldt alleen op luchthavens. Asielzoekers die over land reizen, komen volgens de organisaties in een open asielzoekerscentrum terecht.

De overheid ziet de detentie volgens het rapport als verplichting op grond van het Schengenverdrag. In het rapport stellen de onderzoekers dat de overheid uitzonderingen kan maken op grond van 'humanitaire overwegingen'.

De gewraakte procedure wordt de afgelopen jaren wel minder vaak toegepast. In 2009 kwamen 92 asielzoekers in de procedure terecht, in 2012 waren dat er nog vijftig. Volgens het rapport is dat in lijn met de daling van het aantal asielzoekers dat zich op luchthavens meldde. Ook de gemiddelde detentieduur is gedaald naar ongeveer veertig dagen, al kan het in uitzonderlijke gevallen vier keer zo lang duren.

Beide organisaties stellen op basis van het rapport dat er geen humanitaire, juridische of praktische legitimiteit is om de verlengde asielprocedure nog langer in stand te houden. Zij vinden dan ook dat de procedure moet worden afgeschaft.