Teeven wil onderzoek naar behandeling asielzoekers

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) laat een onderzoek instellen naar de manier waarop asielzoekers worden behandeld. Ook worden uitgeprocedeerde asielzoekers minder vaak gevangen gezet. Dat heeft Teeven donderdagavond aangekondigd tijdens het Kamerdebat over de dood van de Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid moet het onderzoek gaan uitvoeren. Het gaat onder meer om de vraag of de menselijke maat uit het oog is verloren. Ook wordt de samenwerking onderzocht tussen diverse instellingen, evenals de computersystemen en de procedures. Het onderzoek moet 'binnen afzienbare tijd' worden afgerond, zei Teeven.

Teeven zei verder dat hij minder asielzoekers in vreemdelingendetentie wil zetten. Hij denkt aan alternatieven zoals een borgsom, een meldplicht of een plaats in een vrijheidsbeperkende locatie, met een minder zwaar regime. De capaciteit in de vreemdelingendetentie gaat terug van tweeduizend naar een kleine duizend plaatsen, zei Teeven.

Met zijn toezeggingen komt Teeven tegemoet aan eisen van coalitiepartij PvdA. Die wilde zo'n onderzoek en bepleitte bovendien meer 'humaniteit' bij de behandeling van asielzoekers.

Teeven beaamde dat er meer aandacht moet komen voor 'de persoon en de mens' van de asielzoeker, zei hij. "Het beleid moet streng en rechtvaardig zijn, maar daarbij hoort ook dat we humaan en zorgvuldig zijn." Bij de gang van zaken rond Dolmatov is de menselijke maat uit het oog verloren, zei Teeven.

Dolmatov pleegde in januari zelfmoord in het detentiecentrum in Rotterdam, waar hij ten onrechte was opgesloten. De Tweede Kamer debatteert sinds donderdagochtend 10.15 uur over een zeer kritisch rapport over de manier waarop Dolmatov is behandeld. De SP vindt dat Teeven moet opstappen.