Babytapir gered door mond-op-snuitbeademing

Een dierverzorgster van het Arnhemse dierenpark Burgers' Zoo heeft vrijdagochtend het leven gered van een pasgeboren tapir. De vrouw paste direct mond-op-snuitbeademing en hartmassage toe toen het beest meer dood dan levend ter wereld kwam. De reanimatie slaagde. Het jong lijkt inmiddels kerngezond te zijn, meldt de dierentuin.

De verzorgster was rond 06.30 uur een kijkje gaan nemen bij de tapirs omdat een van de vrouwtjes op het punt van bevallen stond. Het betreffende beest trok zich op dat moment inderdaad terug waarna ze een kwartier later een jong kreeg. Het beestje leek echter al in het vruchtvlies gestikt te zijn, waarna de verzorgster direct ingreep.

"Dankzij haar kordate ingrijpen heeft zij het jong gered", meldt de dierentuin in een verklaring. "Inmiddels heeft het jong gedronken bij de moeder en lijkt het kerngezond te zijn."

Sinds 2001 was er geen tapir meer geboren in Burgers' Zoo. De moeder van het kalfje kwam in 2003 naar Arnhem. Een jaar later kwam de vader naar de dierentuin. Naast het paar heeft Burgers' Zoo nog een ouder vrouwtje.


Babytapir gered door mond-op-snuitbeademing (Foto: Novum)