'Zorgpremie kan met 15 euro omlaag'

Vanwege de enorme winststijging van zorgverzekeraars kan de zorgpremie omlaag met maandelijks vijftien euro. Dat stelt de belangenvereniging voor medici en paramedici VvAA donderdag in De Volkskrant. De Nederlandsche Bank verwacht dat de winst van de negen Nederlandse ziektekostenverzekeraars over vorig jaar uit is gekomen op zeker 1,4 miljard euro.

Verzekeraar CZ maakte dinsdag bekend 518 miljoen euro winst te hebben behaald. Als de andere verzekeraars vergelijkbare resultaten hebben, zou de winst van de sector uitkomen op twee miljard euro.

Die winst kan volledig voor het verlagen van de zorgpremie worden gebruikt, stelt directeur kennismanagement van VvAA Edwin Brugman in de krant. "De reserves van de verzekeraars zijn inmiddels hoog genoeg om eventuele tegenvallers te verwerken."

In de Tweede Kamer zijn bijna alle partijen voorstander van het inzetten van de winsten voor premieverlaging. Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD) wil de verzekeraars daar niet toe verplichten. Zij verwacht dat verzekeraars dit uit zichzelf doen.