'Robert M. zal niet meewerken aan publicaties'

Robert M., de hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak, zal in de toekomst niet meewerken aan publiciteit die zijn slachtoffers en hun ouders kan schaden. Die toezegging bracht zijn advocaat Wim Anker dinsdag althans over voor het hof in Amsterdam. Eerder weigerde M. nog een dergelijke toezegging te doen.

Anker deed de mededeling in het deel van zijn pleidooi waarin hij inging op het feit dat M. volledig meewerkte aan het onderzoek. Dat zou volgens hem moeten leiden tot strafvermindering. Het Openbaar Ministerie eiste eerder dinsdag wederom twintig jaar en tbs met dwangverpleging. Reden tot strafvermindering zag het OM niet, net zomin als de rechtbank vorig jaar.

Het hof ondervroeg M. vorige week nog over zijn weigering toe te zeggen niet mee te werken aan publicaties zoals interviews en boeken. Hij drukte zich toen niet zo categorisch uit. "Ik kan geen concreet antwoord geven op de vraag of ik wel of niet meewerk. Ik kan me geen situatie indenken waarin ik zal meewerken", zei M. toen.

Dinsdagochtend werd duidelijk dat M. later had gezegd het verzoek om niet mee te werken te zullen honoreren voor één specifiek ouderpaar, namelijk de ouders die hem dat hadden gevraagd. Dat verzoek was een reactie op de steeds herhaalde woorden van M. dat hij iets wil doen voor de ouders. Achter gesloten deuren had hij gezegd dat dat van het vonnis afhing.