Vleesverwerker failliet na paardenvleesschandaal

Vleesverwerker Willy Selten in Oss gaat faillissement aanvragen. Dat heeft het bedrijf maandag laten weten aan de overgebleven medewerkers, meldt bestuurder van FNV Bondgenoten John Klijn maandag.

De bank zou hebben besloten de kredietkraan dicht te draaien. "En het ging er toch al slecht", aldus Klijn. Het bedrijf werd in februari stilgelegd toen justitie vermoedens had dat Willy Selten paardenvleessnippers mengde met rundvleessnippers en verkocht als puur rundvlees.

Eind februari zette de onderneming volgens Klein alle circa 85 Poolse medewerkers op straat. Sindsdien waren er nog dertig tot 35 Nederlandse medewerkers in vaste dienst, maar die hebben volgens de FNV-bestuurder de afgelopen tijd vooral thuis gezeten. "Het kwam dus niet als een grote verrassing voor ze."

Wanneer het faillissement precies wordt aangevraagd, is nog onduidelijk. Pas als het faillissement is uitgesproken, kunnen medewerkers hun achterstallige loon uitbetaald krijgen van uitkeringsinstantie UWV.

De vleesverwerker heeft erkend dat door een menselijke fout vanuit een vrieshuis vorig jaar een keer een partij paardensnippers als rundvlees in de vleesverwerking terecht is gekomen. Of het vlees verder verwerkt is in voedsel werd niet bekendgemaakt.

Eind februari wees onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bij het bedrijf uit dat op dat moment geen paardenvlees aanwezig was. De vleesverwerker mocht daarop weer open. Sindsdien was het echter nauwelijks nog in bedrijf. "Ik denk dat klanten er weinig vertrouwen meer in hadden", aldus Klijn.