Cruijff: "Als land aan wereld presenteren"

Johan Cruijff meent dat plaatsing voor het WK niet alleen sportief noodzaak is voor Nederland.

Volgens de oud-topvoetballer speelt sport ook buiten de sport zelf een belangrijke rol. "Als Europees land is het momenteel moeilijk om je positief te manifesteren", schrijft Cruijff in De Telegraaf. "Door alle economische problemen wordt er door de rest van de wereld toch anders tegen ons werelddeel aangekeken. Dat heb ik de laatste tijd regelmatig ondervonden."

"De uitzondering is ook nu de sport. Honderden miljoenen mensen zijn in Azië en Amerika getuige geweest van de topprestaties die de Nederlandse honkballers tijdens de World Baseball Classic hebben geleverd. Het is een promotie geweest die je op geen enkele andere manier kan benaderen. Dat verklaart ook, waarom zo’n beetje iedere multinational in de wereld wel iets met de sport doet."

"Hetzelfde zie je volgend jaar tijdens het WK voetbal in Brazilië. Voor een bedrijf is er niets efficiënter dan je via de sport te profileren. Daarom is het mooi, dat het Nederlands elftal via Estland weer een belangrijke stap richting de eindronde heeft gezet. Omdat het een uniek podium is om je niet alleen als voetbalnatie, maar ook als land aan de wereld te presenteren."