Consulent doet duizenden valse belastingaangiften

Een 63-jarige belastingconsulent uit Enschede heeft vermoedelijk duizenden valse aangiften van inkomstenbelasting ingediend voor anderen. In een onderzoek naar de belastingfraude deed opsporingsdienst FIOD dinsdag doorzoekingen in kantoren in Duitsland en Nederland en in de woning van de man.

De FIOD vermoedt dat de man onterecht aftrekposten als ziektekosten en giften in de belastingaangiften in aftrek bracht. Na een civiele procedure deed de man begin 2012 de toezegging niet meer als belastingconsulent aan de slag te gaan, maar waarschijnlijk hield hij zich daar niet aan, meldt een woordvoerder van de FIOD. Om te voorkomen dat de man nu voor 1 april opnieuw valse aangiften indient, zijn de doorzoekingen gedaan.

Welk bedrag de man met de fraude opstreek is niet bekend, meldt de zegsvrouw. Omdat ieder belastingplichtige zelf verantwoordelijk is voor de aangifte, wordt het bedrag dat eerder te veel uitbetaald is van de 'klanten' van de man teruggevorderd. De man is niet aangehouden omdat dat niet nodig werd geacht.

Bij de doorzoekingen is administratie in beslag genomen. In samenwerking met de Belastingdienst is verder beslag gelegd op Duitse en Nederlandse bankrekeningen, contant geld en een auto. De FIOD en het OM doen verder onderzoek naar de zaak.