Alkmaarse hoerenstraat afgesloten

De Alkmaarse prostitutiestraat de Achterdam is vrijdagavond afgesloten voor publiek vanwege een grote actie tegen mensenhandel. De aanwezige overwegend Oost-Europese prostituees worden naar het stadskantoor van de gemeente gebracht, waar speciale rechercheurs met hen gaan praten, melden de gemeente en het Openbaar Ministerie.

De Achterdam, een straat met raamprostitutie, werd om 21.30 uur voor de rest van de avond afgesloten. Iedereen die zich daar toen bevond moet zich legitimeren en wordt bevraagd over eventuele misstanden.

Politie en gemeenteambtenaren controleren verder of de prostitutiepanden voldoen aan de regels in de vergunningen en op het gebied van brandveiligheid en volksgezondheid. Omwonenden hebben een brief van de gemeente ontvangen om hen te informeren over de actie. Verlichte tekstborden bij de wegafsluitingen van de politie moet passanten en uitgaanspubliek over de actie inlichten.

Bij de actie zijn ruim vijfhonderd medewerkers van de politie, de gemeente en het Openbaar Ministerie betrokken. De gemeente Alkmaar probeert volgens burgemeester Piet Bruinooge, die de leiding heeft over de actie, sinds 2007 criminaliteit en overlast rondom de raamprostitutie te bestrijden. Eerder sloot de gemeente al verschillende ramen. "Mensenhandel als moderne vorm van slavernij wordt aangepakt en niet getolereerd", aldus Bruinooge.

Vorig jaar en het jaar daarvoor vonden soortgelijke acties plaats in de Doubletstraat in Den Haag en het Baekelandplein in Eindhoven. Die acties leidden tot sluiting van diverse prostitutiepanden en tot de strafrechtelijke vervolging van mensenhandelaren.