Maduro beëdigd als opvolger van Chavez

De Venezolaanse vicepresident Nicolas Maduro is vrijdag door de voorzitter van het Venezolaanse parlement Diosdado Cabello benoemd tot interim-president. Het besluit om Maduro te benoemen tot vicepresident was uitdrukkelijk de wens van de dinsdag overleden Hugo Chavez. De oppositie boycotte de benoeming. Ze is van mening dat volgens de grondwet Cabello had moeten worden benoemd.

De beëdiging van Maduro had plaats in de militaire academie, waar ook het lichaam van Chavez opgebaard ligt. Normaal gesproken worden presidenten in Venezuela beëdigd in het parlementsgebouw. Angel Medina, woordvoerder van de oppositie, zei dat de promotie van Maduro 'een overtreding van de grondwet' is. "Venezuela moet het pad van de grondwettelijkheid volgen. Vandaag zouden we meer dan ooit moeten verwerpen dat de naam van de president van de republiek, die vandaag wordt begraven, wordt misbruikt voor politieke doeleinden."

In de grondwet staat dat na de dood van een president binnen dertig dagen verkiezingen moeten worden gehouden. De regering heeft echter nog geen datum vastgesteld. Maduro heeft al wel bekend dat hij zich kandidaat wil stellen voor de socialistische partij waartoe ook Chavez behoorde. Vermoedelijk moet hij het opnemen tegen Henrique Capriles, die het bij de vorige verkiezingen moest afleggen tegen Chavez.