'Hugo Chavez vecht voor leven'

President van Venezuela Hugo Chavez vecht voor zijn leven, zo verklaarde vice-president Nicolas Maduro. Chavez kampt al gedurende lange tijd met kanker, en is niet meer in het openbaar verschenen sinds hij in december een behandeling tegen de ziekte onderging in Cuba.

Op de Venezolaanse tv zei Maduro verder: "Onze commandant is ziek omdat hij zijn leven gaf voor hen die niets hebben." Daarmee verwijst hij naar de overtuigend socialistische koers die Chavez gedurende zijn 14 jaar als president aanhield.

Maduro haalde ook uit naar de geruchten over de gezondheid van Chavez. Dat zouden 'leugens en valsheid op Twitter en Facebook' zijn, en het werk van een 'kleine doch giftige minderheid'.

Chavez, die in oktober tot nog een ambtstermijn van zes jaar werd gekozen, is een controversieel persoon in zowel nationale als internationale politiek. Met de nationalisatie van bedrijven en het opkomen voor minderheden zoals de inheemse indianen heeft hij veel populariteit verworven bij de grote Venezolaanse onderklasse.

Tegelijkertijd oogst hij veel kritiek door zijn virulent antiwesterse en anti-VS retoriek. Ook wordt hij beschuldigd van dictatoriale trekjes, ondermeer vanwege de manier waarop hij de Venezolaanse media in een wurggreep houdt.