Demonstraties tegen nieuwe verkrachtingswet India

Tientallen betogers hebben maandag in New Delhi geëist dat de Indiase regering een nieuwe wet tegen seksueel geweld intrekt. De wet werd vorige week in recordtempo door het kabinet geloodst en de betogers eisen dat deze wet wordt vervangen door een uitgebreidere wet.

Volgens de betogers zijn in de wet maar enkele aanbevelingen meegenomen van de commissie die is opgezet na de fatale groepsverkrachting van een vrouw in Delhi, twee maanden geleden. Onder de nieuwe wet zijn de celstraffen voor verkrachting verhoogd van zeven tot tien jaar naar twintig jaar. In gevallen waarbij het slachtoffer komt te overlijden of in een coma terecht komt kan de doodstraf worden opgelegd. Daarnaast zijn voyeurisme, stalken, zuuraanvallen en vrouwenhandel strafbaar.

Volgens de Indiase minister van financiën Palaniappan Chidambaram werd de wet via een verordening aangenomen. Daardoor kon de wet direct van kracht worden. De wet moet wel binnen zes maanden door het Indiase parlement worden goedgekeurd. De reden dat voor deze weg is gekozen is volgens de minister dat het aanpassen van de wet tot prioriteit was gemaakt.

De betogers noemen de nieuwe wet een rookgordijn, omdat de kwestie van verkrachting binnen het huwelijk of seksueel geweld tegen vrouwen door personeel van de strijdkrachten niet is aangepakt. Ook de aanbeveling dat politici geen deel mogen nemen aan verkiezingen als er een aanklacht wegens verkrachting loopt is niet meegenomen in de nieuwe wet.