Honderden koningsbomen geplant om troonswisseling

In iedere Nederlandse gemeente moet een koningslinde worden geplant ter gelegenheid van de troonswisseling. Om de bomen moet een uniek sierhekwerk komen. Dat meldt initiatiefnemer Stichting Nationale Boomfeestdag dinsdag.

Sinds het ontstaan van het koningshuis in Nederland is het volgens de organisatie traditie bij iedere abdicatie een koningslinde te planten ter ere van de nieuwe vorst, meestal met een sierhek eromheen. In tal van gemeenten staan volgens de stichting oude koningslindes die herinneren aan het begin van het koningschap van Wilhelmina, Juliana en Beatrix.

Boomkwekerij Ebben, de hoofdsponsor van de boomfeestdag, heeft koningsbomen geteeld die gereserveerd zijn voor elke gemeente in Nederland. Beeldend kunstenaar Margot Berkman heeft van de initiatiefnemers de opdracht gekregen het sierhek te realiseren. Het prototype van het hek zou inmiddels gepresenteerd zijn op Paleis Noordeinde, waar het 'met veel enthousiasme' is ontvangen.

Bij het planten van de bomen na de troonswisseling op 30 april wil de organisatie bewoners en kinderen in alle 408 gemeenten betrekken. Op scholen moet met een 'educatief programma' aandacht worden besteed aan het evenement.

De stichting houdt de actie samen met de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen en in overleg met de Rijksvoorlichtingsdienst. Moederorganisatie van de boomfeestdag is overigens Staatsbosbeheer.