[Dakar] Barreda Bort wint, Verhoeven verliest veel tijd

Joan Barreda Bort heeft in de vierde etappe van de Dakar Rally uitgehaald. De Spanjaard finishte in de 288 kilometer lange proef tussen Nazca en Arequipa maar liefst acht minuten voorsprong op nummer twee Olivier Pain die wel de leiding in het klassement overneemt van Cyril Despres die een slechte dag kende.

Ook Frans Verhoeven verloor veel tijd. De Nederlander stond met mechanische problemen ruim een half uur stil, waardoor hij slechts als 53 geklasseerd werd op ruim 51 minuten van Barreda Bort. Beste Nederlander werd Henk Knuiman op een 29e plaats, ruim 32 minuten achter de winnaar van vandaag.

Barreda Bort had het voordeel dat hij iets verder naar achter kon starten, waardoor hij de sporen van zijn voorgangers kon volgen. Onder meer Despres en de winnaar van gisteren Francisco Lopez moesten het pad bereiden en hadden hier moeite mee. Zij verloren hierdoor ruim zeventien minuten op de Spaanse winnaar.

In het klassement kon Pain hierdoor de leiding van Despres overnemen. De Fransman heeft nu een voorsprong van 2.24 minuten op David Casteu en 3.09 minuten op Despres. Beste Nederlander is Knuiman op een 25e plaats op 43 minuten van Pain. Verhoeven staat hier twee plaatsen achter, 45 minuten achter de Fransman.

Bij de quads ging de zege wederom naar de Argentijn Marcos Patronelli, voor zijn grote rivaal uit de Verenigde Arabische Emiraten Sebastian Husseini die bijna tien minuten meer nodig had. Kees Koolen werd 48e met een achterstand van 48 minuten op de dagwinnaar.

In het algemeen klassement heeft Patronelli na vier dagen een voorsprong van veertien minuten op Husseini. Koolen staat twaalfde op 2.11 uur achter de Argentijn.