Katusha krijgt geen wildcard voor de Giro

Katusha heeft dinsdag naast een wildcard gegrepen voor de Ronde van Italië. De Russische ploeg was daarvan afhankelijk omdat de UCI geen licentie voor de World Tour had verstrekt. De organisatie van de Giro geeft de voorkeur aan Androni Giocattoli, Bardiani-CSF, Coldeportes en Vini Fantini-Selle Italia.

Voor Katusha rijdt onder anderen Joaquin Rodriguez, die vorig jaar achter de Canadees Ryder Hesjedal als tweede eindigde in het klassement. De Spanjaard zou zijn contract willen ontbinden in Rusland en al akkoord zijn met een ander team.

Katusha is bij het mondiale sporttribunaal CAS in beroep gegaan tegen het besluit van de UCI om de ploeg geen licentie te verstrekken. De wielerunie heeft niet bekendgemaakt wat de beweegredenen zijn, maar het lijkt om ethische criteria te gaan. De formatie heeft aan de financiële en sportieve voorwaarden voldaan.

De Nederlandse teams Blanco Pro Cycling (voorheen Rabobank), Vacansoleil en Argos-Shimano zijn door hun World Tour-status zeker van deelname aan de rittenkoers. De 96e editie van de Giro begint op 4 mei in Napels.


Katusha krijgt geen wildcard voor de Giro (Foto: Novum)