Toestand Chavez 'stabiel'

De toestand van president Hugo Chavez is stabiel. Dat heeft de Venezolaanse minister van informatie Ernesto Villegas maandagavond gezegd. Chavez, die in Cuba in het ziekenhuis ligt en daar voor de vierde keer aan een kwaadaardige tumor is geopereerd, kampt met een zware infectie aan de luchtwegen. Deze infectie wordt krachtig bestreden, liet Villegas weten.

De herkozen Chavez zou eigenlijk op 10 januari moeten worden beëdigd voor zijn volgende termijn als president. Inmiddels heeft het Venezolaanse parlement Diosdado Cabello zaterdag herkozen als voorzitter. De voorzitter van het parlement is degene die de president tijdelijk vervangt als dat nodig is.

Chavez heeft voor zijn operatie gezegd dat het volk bij eventuele verkiezingen op vicepresident Nicolas Maduro moet stemmen. Cabello is echter degene die tijdelijk de macht krijgt, mocht Chavez overlijden of niet in staat zijn zijn taken uit te voeren. Er moeten daarna volgens de Venezolaanse grondwet binnen dertig dagen nieuwe verkiezingen worden gehouden.


Toestand Chavez 'stabiel' (Foto: Novum)