Morsi roept Egyptisch hogerhuis bijeen

De Egyptische president Mohammed Morsi heeft voor woensdag het hogerhuis van het parlement bijeengeroepen. Het voorheen tandeloze orgaan krijgt wetgevende bevoegdheden onder de nieuwe grondwet waarover in de afgelopen twee weekeinden een referendum is gehouden. De officiële bekendmaking van de uitslag van het referendum laat nog op zich wachten, maar volgens de Moslimbroederschap is het document met 64 procent van de stemmen aangenomen.

De Shura Raad, zoals het hogerhuis heet, kan pas bijeenkomen als de uitslag van het referendum officieel is. De raad krijgt wetgevende bevoegdheden totdat er ook een lagerhuis is gekozen, wat waarschijnlijk over een maand of twee zal zijn. Sinds het lagerhuis enkele maanden geleden door de rechter werd ontbonden liggen die bevoegdheden bij Morsi.

De Shura Raad telt 270 leden, van wie er negentig zondag door Morsi werden aangewezen. De rest werd afgelopen winter door minder dan tien procent van de 51 miljoen kiesgerechtigden gekozen. Het overgrote deel van de raad bestaat uit islamisten.